Υφαντική τεχνική Saori: Η τέχνη του δημιουργικού “λάθους”

Saori
Πηγή εικόνας: Karolina Grabowska από Pexels

Saori: Η προέλευση της τεχνικής

Σε ηλικία 57 ετών, η Misao Jo αποφάσισε να ασχοληθεί με το χόμπι της, δηλαδή την υφαντική, δημιουργώντας έναν αργαλειό, χωρίς να μπορεί να προβλέψει πως μια ελάχιστη παράλειψη, έμελλε να καθορίσει ένα νέο είδος πρακτικής, που ξεχωρίζει έως και σήμερα.

Η αρχή έγινε το 1969, όταν η Misao αποφάσισε να υφάνει μια «obi» (ζώνη Γιαπωνέζικου Κιμονό) και διαπίστωσε ότι έλειπε ένα υφάδι. Δεν το θεώρησε πρόβλημα, αντίθετα μάλιστα έκρινε πώς το αισθητικό αποτέλεσμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αναζητώντας, ωστόσο, μια δεύτερη γνώμη, απευθύνθηκε σ’ έναν επαγγελματία ο οποίος της είπε ότι η ζώνη που δημιούργησε ήταν ελαττωματική λόγω της έλλειψης υφαδιού, άρα είχε μηδενική εμπορική αξία.

Στο σημείο αυτό είναι που η Misao βρήκε ένα κενό στην αγορά το οποίο και αποφάσισε να αξιοποιήσει. Αναντίρρητα, η μαζική παραγωγή προσφέρει μη ελαττωματικά ρούχα. Εκείνη, όμως, ήταν σε θέση να προσφέρει χειροποίητα υφάσματα εισάγοντας την αισθητική του «λάθους» στην αγορά.

Έτσι ξεκίνησε να υφάνει ένα νέο «obi» με εσκεμμένα λάθη, παραλείποντας κάποια στημόνια, στο «ντύσιμο» του αργαλειού. Η απουσία στημονιού σε ακανόνιστα διαστήματα καθώς και το διαφορετικό πάχος του νήματος έδωσαν ένα αισθητικό αποτέλεσμα που παρουσίαζε ενδιαφέρον. Στην συνέχεια, η συγκεκριμένη ζώνη εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον ιδιοκτήτη ενός πανάκριβου Obi Shop στην Οσάκα.

Η Misao κατάλαβε πώς αυτή η διαφορετική αισθητική προσέγγιση που έκανε τελικά το προϊόν της μοναδικό προέκυψε από κάτι, που βρισκόταν κρυμμένο μέσα της και που κατάφερε τελικά να αναδυθεί, σπάζοντας κάθε συμβατικό τρόπο σκέψης. Ακόμα, συνειδητοποίησε ότι η υφαντική είναι ένας τρόπος βαθύτερης έκφρασης και αποφάσισε να εμβαθύνει περαιτέρω σε αυτήν την πρακτική, μεταλαμπαδεύοντας την εμπειρία της και την τεχνική Saori.

Διαβάστε επίσης  Μαρκιανή βιβλιοθήκη: Ένα κόσμημα για τη Βενετία

 

Η τεχνική Saori: Πέρα από την συμβατική υφαντική

Ξεκινώντας με 5 μαθητές, η Misao ενθάρρυνε σημαντικά τον πειραματισμό στην τέχνη της υφαντικής, διδάσκοντας στους μαθητές τις βασικές τεχνικές, ενώ ταυτόχρονα βοηθώντας τους να απομακρύνουν οποιαδήποτε στερεοτυπική προκατάληψη γύρω από την υφαντική. Προς μεγάλη της έκπληξη οι μαθητές της, που διδάχτηκαν να αφήνουν στην άκρη την πεπατημένη εμπορική οδό, ανταποκρίθηκαν άμεσα ανακαλύπτοντας τις κρυμμένες τους δεξιότητες και ελευθερώνοντας τη δημιουργικότητά τους.

Γρήγορα η Misao συνειδητοποίησε πώς όλοι οι άνθρωποι είμαστε τελικά δημιουργικοί αρκεί να μας δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουμε το συγκεκριμένο κομμάτι της προσωπικότητάς μας. Ο συμβατικός τρόπος διδασκαλίας παραδοσιακών τεχνικών, όπου ο μαθητής υποχρεούται να ακολουθήσει συγκεκριμένες οδηγίες ή να αντιγράψει κάποιο δείγμα, εξουδετέρωνε την προσωπική έκφραση όπως και την ανάδειξη κρυμμένων δεξιοτήτων.

Στην πράξη, η τεχνική Saori είναι ένας ελεύθερος τρόπος υφαντικής, χωρίς κανόνες και περιορισμούς. Πρόκειται, εν ολίγοις για έναν τρόπο έκφρασης χωρίς δείγματα για αντιγραφή και χωρίς λάθη. Υφαίνουμε έχοντας απόλυτη ελευθερία πράγμα, ωστόσο, αρκετά δύσκολο για έναν ενήλικα που έχει κλειδώσει τη δημιουργικότητά του ζώντας σε κοινωνίες γεμάτες κανόνες και περιορισμούς.

Η τεχνική του Saori βασίζεται κυρίως στη προσωπική διάθεση και έκφραση του καθενός, την ελεύθερη ροή και την ανεμπόδιστη ύφανση, κρατώντας μας μακριά από τα άψογα διακοσμητικά υφάσματα της μηχανής. Δεδομένου ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με τον άλλο, επομένως και τα υφάσματα που δημιουργούν αντανακλούν αυτή τη μοναδικότητα.

Saori
Πηγή εικόνας: https://www.youtube.com/watch?v=-Wjg-cLEQfA

Η υφαντική ως τρόπος έκφρασης

Η προσέγγιση της Misao μπορεί να ειδωθεί ως μια παρακίνηση να ριψοκινδυνεύσουμε πέρα από τα όρια της φαντασίας μας, αλλά και να διδαχθούμε ο ένας από τον άλλο. Παράλληλα, σκοπός της συγκεκριμένης πρακτικής είναι να καλλιεργήσει την ατομικότητα και την ευαισθητοποίηση του ατόμου.

Διαβάστε επίσης  Εἰρεσιώνη: το αρχαιελληνικό «χριστουγεννιάτικο» δέντρο

Χάρη σ’ αυτή την ελευθερία, όπου ο καθένας μπορεί να εκφραστεί ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την σωματική ή διανοητική ικανότητα, εδώ και 40 χρόνια, η τεχνική του Saori Weaving έγινε εξαιρετικά δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να απολαμβάνουν την υφαντική ως μέσο έκφρασης, ως μια μορφή τέχνης και όχι ως προϊόν παραγωγής.

Τέλος, ως τεχνική, χρησιμοποιείται σε ενήλικες και παιδιά, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, κέντρα αποκατάστασης, νοσοκομεία, art therapists, σε συνεδρίες διαλογισμού ακόμα και σε εταιρίες με στόχο το δέσιμο του προσωπικού και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

Saori Weaving, Δημοσιεύτηκε από: https://www.kykloiseminars.com/saori-weaving/, (Τελευταία Προβολή: 18/05/2021)

What is Saori, Δημοσιεύτηκε από: https://curiousweaver.id.au/what-is-saori, (Τελευταία Προβολή: 18/05/2021)

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ασχολούμαι κυρίως με τις παραστατικές τέχνες, το θέατρο και το χορό. Στον ελεύθερο χρόνο μου επισκέπτομαι τα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας. Αγαπώ τα ταξίδια, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη μουσική, το γαλλικό κινηματογράφο και τις απογευματινές βόλτες στα πάρκα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος
Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που