TikTok και Douyin: Διαφορές δημιουργικού περιεχομένου

TikTok
Πηγή: FinancialTimes.com

Το Douyin και το TikTok είναι δύο εκδόσεις της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες κατασκευάζονται στην Κίνα. Ενώ το Douyin αποτελεί την αρχική έκδοση της εφαρμογής, ο υπόλοιπος κόσμος αναφέρεται μόνο στην διεθνή έκδοση: το πολύ πετυχημένο TikTok.  Όταν οι δημιουργοί του Douyin αποφάσισαν να λανσάρουν την εφαρμογή στην Δύση, σκέφτηκαν πως η ονομασία θα έπρεπε να ήταν πιο κοντά στην φιλοσοφία και στις λατινογενείς γλώσσες. Αναφέρουν επίσης, πως η ονομασία δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία, απλά είναι εύηχη.

Η εφαρμογή Douyin είναι προσβάσιμη και διαθέσιμη για λήψη, μόνο από όσους διαμένουν στην Κίνα, μέσω του china app store. Το κινεζικό TikTok προορίζεται για τους κινέζους καταναλωτές, ενώ ο δυτικός πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση στην ίδια εφαρμογή. Ωστόσο, οι δύο εφαρμογές εμφανίζουν αρκετές διαφορές στην διαδικασία της εγγραφής τους. Τα δημογραφικά στοιχεία περιορίζονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, με την πλειοψηφία να αποτελείται από τους millennials και την γενιά Gen Z.

Η διαφορά στον αλγόριθμο:

Tο TikTok είναι γνωστό ως μια εθιστική εφαρμογή και χρησιμοποιεί έναν εξατομικευμένο αλγόριθμο, ώστε να βοηθήσει τον χρήστη και να προσαρμόσει τις αναζητήσεις του βάσει των ενδιαφερόντων του, σύμφωνα με τη Wall street journal. Πρόκειται για μια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων που κερδίζει χρήματα, τροφοδοτώντας διαφορετικούς αλγόριθμους. Συνεπώς ο αλγόριθμος θα συγκρατήσει, τις αναζητήσεις των βίντεο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το TikTok έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αυξάνει την ντοπαμίνη στους χρήστες και να τους κρατάει εθισμένους.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Επαγγέλματα στον Μεσαίωνα που σημάδεψαν την ιστορία
Ad 14

O κόσμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξελίσσεται συνεχώς και η άνοδος των εφαρμογών κοινής χρήσης βίντεο, σύντομης διαρκείας όπως – ο Douyin και το TikTok – άλλαξαν τα δεδομένα για τους δημιουργούς περιεχομένου όσο και για τους εμπόρους.  Παρακάτω θα αναλύσουμε τις διαφορές που παρουσιάζουν στο περιεχόμενο.

TikTok
Πηγή: thechinaproject.com

Διαφορές στο περιεχόμενο των δύο εφαρμογών :

Παρόλο που το Douyin και το TikTok μοιάζουν αρκετά, φαίνεται πως παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφορές στο περιεχόμενο τους. Ακόμα και όταν η αναζήτηση των λέξεων κλειδιών είναι η ίδια, θα παρουσιάσουν διαφορές εις ό,τι αφορά το δημιουργικό περιεχόμενο, καθώς και τα προφίλ. Ό,τι προβάλλεται στο Douyin αποτελεί εξαίρεση για το διεθνές περιεχόμενο. H διαδικασία είναι φυσικά, η ίδια και για το TikTok. Το Douyin διαθέτει εκτός από τα banner ads, trending hashtags και τους συνδέσμους για τα αστεία βίντεο, κατατάξεις κορυφαίων λογαριασμών ανά κατηγορία. Διαφέρουν επίσης, ως προς το δημοφιλές περιεχόμενο. Πρωταρχικός στόχος στο Douyin, αποτελούν τα εκπαιδευτικά βίντεο που σκοπό έχουν την βελτίωση των δεξιοτήτων και την προσωπική ανάπτυξη. Το TikTok από την άλλη, στοχεύει περισσότερο στο δημιουργικό περιεχόμενο.

Περιορισμοί περιεχομένου:

Οι δύο εφαρμογές παρέχουν την δυνατότητα στον χρήστη να δημιουργεί και να μοιράζεται βίντεο σύντομου περιεχομένου. Μια σημαντική πτυχή όμως που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν κατά την διαφοροποίηση μεταξύ του Douyin και του TikTok, είναι οι περιορισμοί περιεχομένου και οι διαφορές στα ονόματα. Για παράδειγμα, το Douyin επικεντρώνεται κυρίως στην συμμόρφωση με τους κανονισμούς και τις πολιτικές την κινεζικής κυβέρνησης, ενώ το TikTok τηρεί τις διεθνείς οδηγίες. Το όνομα της Douyin μεταφράζεται ως “τράνταγμα μουσικής”, το οποίο αντικατοπτρίζει το κινεζικό πολιτιστικό πλαίσιο, στο οποίο είναι ενσωματωμένη η εφαρμογή. Το TikTok όμως προσπαθεί να επεκταθεί πέρα από την κινεζική κουλτούρα χωρίς να συγκεντρώσει αρνητική προσοχή από τις δυτικές ρυθμιστικές αρχές και χωρίς να υπόκειται σε αυστηρά μέτρα λογοκρισίας. Αυτές οι ανισότητες, αποτελούν δείγμα για την δομή της κάθε εφαρμογής.

Διαβάστε επίσης  3 Οκτωβρίου: 29 χρόνια ενωμένη Γερμανία

Τέλος, το Douyin και το TikTok μπορεί να φαίνονται πανομοιότυπα,  εμφανίζουν όμως αρκετές διαφορές στα βασικά τους χαρακτηριστικά και στην λειτουργικότητα. Το Douyin διαθέτει προηγμένης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, κάτι που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητήσουν το περιεχόμενο της αρεσκείας τους χρησιμοποιώντας απλά τις εκφράσεις του προσώπου τους. Aντίθετα, οι χρήστες του TikTok δεν έχουν αυτή την δυνατότητα.


Πηγές:

Is TikTok different in China compared to the U.S? A social media analyst compares it to opium and spinach. DeseretNews.com, Ανακτήθηκε από:https://www.deseret.com/2022/11/24/23467181/difference-between-tik-tok-in-china-and-the-us/

The difference between TikTok and Douyin. Thechinaproject.com, Ανακτήθηκε από:https://thechinaproject.com/2019/09/25/the-difference-between-tiktok-and-douyin/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

20 παράξενα γεγονότα από την ιστορία

Υπάρχουν κάποια ιστορικά γεγονότα που δεν είναι γνωστά σε όλους

Indie Films: Είναι overrated ο ανεξάρτητος κινηματογράφος;

Οι indie ταινίες, aka ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, έχουν πολλά χαρακτηριστικά