Αυτοπεποίθηση: Πώς μπορούμε να την καλλιεργήσουμε;  

5 Σεπτεμβρίου 2016

αυτοπεποίθησηΟι σχέσεις μας είναι πιο υγιείς, απολαμβάνουμε περισσότερο την παρέα των φίλων μας, τις ώρες της μοναξιάς μας, ζούμε έντονα γιατί δεν φοβόμαστε, συγχωρούμε ευκολότερα, δεν κρατάμε θυμούς, δεν νιώθουμε εκδίκηση και μπορούμε να προχωράμε και να ξεπερνάμε καταστάσεις που μας δυσκολεύουν. Για όλα αυτά, όμως, ένα απαραίτητο στοιχείο που θα πρέπει να διαθέτουμε είναι η αυτοπεποίθηση.

Η έλλειψή της, μας δυσκολεύει. Μας κάνει να νιώθουμε άβολα και  να βλέπουμε τον εαυτό μας μειονεκτικά. Έχουμε την αίσθηση πως οτιδήποτε κάνουμε ή σκεφτόμαστε είναι λάθος. Δεν πιστεύουμε, δηλαδή, στις ικανότητές μας και τις δυνάμεις μας κι έτσι σιγά σιγά, χωρίς να το καταλάβουμε, χάνουμε τον εαυτό μας… Και στο σημείο αυτό αρχίζουν οι ερωτήσεις προς τον εαυτό: Ποιος είμαι; Τι ξέρω; Τι μπορώ; Τι αξίζω; Πόσο αξίζω;

Απατώντας, λοιπόν, σ´ αυτά τα ερωτήματα με θετικό τρόπο σημαίνει πως πατάμε καλά στα πόδια μας! Η αυτοπεποίθηση είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την καλή πορεία της ζωής μας και λειτουργεί ως βιταμίνη για την ψυχή μας. Την θρέφει, την αναζωογονεί, την γεμίζει με ενέργεια και θετική διάθεση. Δεν είναι τυχαίο που στις περισσότερες ψυχικές διαταραχές του ανθρώπου απουσιάζει.

Η αυτοπεποίθηση διαμορφώνεται και επηρεάζεται απ´ τους εξής τομείς:

 • Τις σχέσεις με τους άλλους.
 • Την επαγγελματική μας πορεία.
 • Την εμφάνιση και την σχέση με το σώμα μας.
 • Τα ταλέντα μας.

Παρακάτω θα πάρετε μια ιδέα για το πώς μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας με απλούς τρόπους.

 • Στο τέλος της μέρας σας να σκέφτεστε τι θετικό παρατηρήσατε στον εαυτό σας, από το πιο «μικρό» ως το πιο «μεγάλο». Αυτό μπορεί να είναι συμπεριφορά, στάση ή οτιδήποτε άλλο.
 • Να εστιάζεστε σε ότι σας αρέσει στην εμφάνισή σας και όχι στο τι θα μπορούσατε να είχατε καλύτερο. Πάντα θα υπάρχει κάτι καλύτερο, μάθετε να εστιάζεστε σε σας.
 • Όταν νιώθετε ανήμποροι να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση, θυμίστε στον εαυτό σας πότε στο παρελθόν τα καταφέρατε σε παρόμοιες καταστάσεις.
 • Δεχτείτε πως δεν γίνετε να τα ελέγχετε όλα. Κάποιες καταστάσεις θα πρέπει απλώς να τις αποδεχτείτε ή να τις ακολουθήσετε. Η αποδοχή είναι πολύ βοηθητική σε πολλές καταστάσεις μέχρι και στις διάφορες μορφές απώλειας.
 • Μη μένετε στο πρόβλημα, αλλά περισσότερο στην εύρεση λύσης. Για όλα υπάρχει λύση άλλωστε.
 • Μάθετε να ζητάτε την γνώμη των άλλων για σας. Είναι απαραίτητη για να καταλάβετε τον εαυτό σας. Δεν χρειαζόμαστε τους άλλους μόνο για να μας ακούν ή να μας επιβεβαιώνουν.
 • Φροντίστε τον εαυτό σας και αφιερώστε χρόνο.
 • Κάντε επιλογές που είναι κοντά στις ανάγκες σας και σε αυτά που σας γεμίζουν. Έτσι μόνο μπορείτε να τις ικανοποιήσετε.
Διαβάστε επίσης  Συναισθήματα: Πώς ο άνθρωπος διαμορφώνει τον εσωτερικό του κόσμο

Και να θυμάστε, πως το να αγαπήσετε και να πιστέψετε στον εαυτό σας είναι ο προορισμός σας.  Να κρατήσετε τις θετικές εμπειρίες που θα ζήσετε και να μην απογοητεύεστε σε οποιοδήποτε εμπόδιο βρείτε.

Είμαι πτυχιούχος Φιλοσοφικής σχολής με κατεύθυνση τα παιδαγωγικά και την ψυχολογία. Επιπλέον έχω παρακολουθήσει σεμινάρια ειδικής αγωγής και σχολικής συμβουλευτικής. Ασχολούμαι με την συγγραφή παιδικών ιστοριών. Μου αρέσει πολύ να παρακολουθώ ταινίες και να διαβάζω βιβλία. Επόμενος στόχος μου είναι μεταπτυχιακές σπουδές στην ειδική αγωγή. Το email μου ειναι: maraki.geo@hotmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι