“Αγκαλιά. Μια θεραπεία διαφορετική.”
“Φοβάσαι. Κλαις. Δεν εκτιμάς πια τον εαυτό σου. Δεν πιστεύεις σε αυτόν. Νιώθεις μικρός και τα προβλήματά σου τόσο μεγάλα. Θες να θεραπευτείς. Θες να περάσει το αίσθημα αυτό. Να νιώσεις ξανά χαρούμενος. Να σε κοιτάξεις στον καθρέφτη και να γελάς. Να αισθανθείς όμορφα. Να έχεις κάτι καλό για σένα, για να έχεις και κάτι καλό να δώσεις.
Κι’ όλα αυτά, μπορούν να συμβούν. Ξεκινώντας από μια αγκαλιά.”
Όταν αντιμετωπίζουμε ένα προσωπικό πρόβλημα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με συναισθήματα φόβου, λύπης και μοναξιάς. Είναι, πολλές φορές, που νιώθουμε μόνοι μας μέσα στο πρόβλημά μας, αφού θεωρούμε πως κανείς δεν μπορεί να μας καταλάβει. Κυριευόμαστε από αρνητικές σκέψεις που “φωλιάζουν” στο μυαλό μας και θεωρούμε μια κατάσταση αδιέξοδη.
Ίσως απομονωθούμε. Ίσως δεν θέλουμε να συζητήσουμε. Ίσως χάσουμε, για λίγο, τον εαυτό μας.
Η αγκαλιά, από ένα σημαντικό για εμάς πρόσωπο, αποτελεί το πρώτο βήμα θετικής υποστήριξης. Με έναν τρόπο, η αγκαλιά επικυρώνει το δικαίωμά μας να είμαστε αυτοί που είμαστε, να έχουμε ανάγκες και να μπορούμε να νιώθουμε αποδεκτοί. Επικυρώνει το δικαίωμά μας να είμαστε ευτυχισμένοι και να μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια.
Μέσω της αγκαλιάς, νιώθουμε πως κάποιος μας καταλαβαίνει, ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό. Μας προσφέρει προστασία και ασφάλεια σε μια στιγμή χαοτική για εμάς. Το σώμα μας χαλαρώσει και μειώνεται το επίπεδο άγχους. Μας κάνει να αισθανόμαστε οικεία και άνετα με αποτέλεσμα να μπορούμε πιο εύκολα να επικοινωνήσουμε το πρόβλημά μας. Οι ανησυχίες μας μαγικά “σπάνε” και “μοιράζονται” τόσο όσο χρειάζεται για να μπορέσουμε σταδιακά να τις αντιμετωπίσουμε. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η διάθεσή μας βελτιώνεται και αυξάνεται η αυτοεκτίμησή μας, αφού πλημμυριζόμαστε από ένα αίσθημα γαλήνης.
“Να κάνετε αγκαλιές σφιχτές, να κολλάνε όλα τα σπασμένα σας”
- Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου DePauw (2009), έχει αποδειχθεί ότι η αγκαλιά βοηθά την παραγωγή ωκυτοκίνης που βοηθά στη χαλάρωση των μυών και στη δημιουργία του αισθήματος πληρότητας και ευφορίας.
- Σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα της Ιατρικής Σχολής του Σαν Ντιέγκο, στις αγκαλιές οφείλεται και η αύξηση της παραγωγής ντοπαμίνης. Τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης σχετίζονται με την κατάθλιψη, κάτι που εδώ και χρόνια κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η ανθρώπινη επαφή και η αγκαλιά μπορούν να λειτουργήσουν ως “φυσικά αντικαταθλιπτικά”.
- Συνήθως, οι άνθρωποι αγκαλιαζόμαστε για 2-3 δευτερόλεπτα. Έρευνες σε πανεπιστήμιο της Σουηδίας (Linköping) έδειξαν πως μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων, επιφέρει πολυεπίπεδη θεραπευτική επίδραση και σε υλικό και σε νοητικό επίπεδο λόγω της παραγωγής ωκυτοκίνης.
“Αν σκεφτείς τις πιο δυνατές σου αναμνήσεις, θα δεις πως σχεδόν πάντα συνδέονται με μια αγκαλιά, που θα σε κάνει να χαμογελάσεις.
Εσύ, πόσο συχνά προσφέρεις αγκαλιές;”