Απιστία: Το φαινόμενο της παράλληλης αναζήτησης

 

πηγή εικόνας: https://petras.

Περί απιστίας

Το «ου μοιχεύσεις» είναι η μόνη εντολή την οποία αναφέρει δυο φορές η Βίβλος. Μία φορά για τη πράξη της και μία ακόμη μόνο και μόνο για τη σκέψη της.

Η έννοια της πίστης έχει να κάνει με την πρώτη ανάγκη για ασφαλή συναισθηματικό δεσμό. Οι συνθήκες συναισθηματικής ισορροπίας και μόνον αυτές, δημιουργούν το περιβάλλον όπου το άτομο μπορεί να αναπτυχθεί πνευματικά με υγεία. Παρόλα αυτά το φαινόμενο της απιστίας είναι πολύ συχνό στις μέρες μας. Είναι σύνηθες σε πολλά ζευγάρια να επέλθει χωρισμός μετά από μια απιστία. Συνήθως η υποψία για κάτι τέτοιο υπάρχει και απειλεί τη συναισθηματική μας ασφάλεια. Η απόκρυψη μιας παράλληλης σχέσης είναι ανώφελη, παρόλα αυτά τις περισσότερες φορές το μαθαίνουμε ξαφνικά και με άσχημο τρόπο. Αυτός που βιώνει την απιστία, νιώθει προδομένος και ότι κάτι δεν έκανε καλά.

Παραβίαση της εμπιστοσύνης

Η απιστία φέρνει το χάος σε μια σχέση και όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι ο βασικός λόγος διαζυγίων και χωρισμών. Μπορεί να οδηγήσει σε οικογενειακή βία και είναι ένας καλός δείκτης φτωχής ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανόμενης της κατάθλιψης και του άγχους. Η απιστία σε μια ερωτική σχέση είναι πρωτίστως η σεξουαλική προδοσία. Η κοινωνία μας προωθούσε από πάντα το ανδρικό μοντέλο ως αυτό που λόγω βιολογίας, έχει το δικαίωμα να «ξενοκοιτάει». Ως εκ τούτου, το ποσοστό απιστίας στις μέρες μας είναι το ίδιο και για τα δυο φύλα.

10 λόγοι που οδηγούν στην απιστία

  • Ο έρωτας έχει τελειώσει.
  • Ο σύντροφός μας, μας παραμελεί.
  • Επιθυμία για νέες εμπειρίες.
  • Περίοδος εγκυμοσύνης μιας γυναίκας.
  • Ενίσχυση αυτοεκτίμησης.
  • Έλλειψη σεξουαλικής επαφής.
  • Η σύγκρουση στο ζευγάρι.
  • Φόβος δέσμευσης.
  • Η ρουτίνα στο ζευγάρι.
  • Η μη απόκτηση παιδιών.
Διαβάστε επίσης  Ο πρόγονος του Survivor

Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα

Η παράλληλη σχέση προσφέρει λαχτάρα για κάτι καινούριο, για ελευθερία, για αυτονομία, για σεξουαλική ένταση. Μία επιθυμία επανασύνδεσης με χαμένα κομμάτια του εαυτού μας. Μία απόπειρα επαναφοράς της χαμένης μας ζωτικότητας. Η αναζήτηση κάποιου άλλου δεν σημαίνει πάντα ότι φεύγω από το σύντροφο μου.  Το ανολοκλήρωτο και η ασάφεια με κάνουν να θέλω αυτό που δεν μπορώ να έχω. Η δύναμη του απαγορευμένου είναι πάντα δελεαστική και όσο και αν ακούγεται παράξενο, η απιστία δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το σεξ. Είναι περισσότερο η επιθυμία του να επιθυμώ. Θέλω ξανά να γίνω άξιος προσοχής, σημαντικός και ιδιαίτερος.

 

Υπάρχει και όφελος

Η απιστία έχει δύο πλευρές. Ο πόνος και η προδοσία είναι στη μια πλευρά, η εξέλιξη και η ανακάλυψη στην άλλη. Η περίπτωση του να προκαλέσει η αποκάλυψη της  θετικό προβληματισμό, ίσως είναι και ωφέλιμο. Μας παροτρύνει να βρούμε τους λόγους που οδήγησαν σε μια τέτοια πράξη, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας. Στη περίπτωση μιας απιστίας, αντί να θιχτεί ο εγωισμός και η αξιοπρέπεια μας, ώριμο θα ήταν να το συζητήσουμε. Σε αυτή τη φάση η βοήθεια ενός ειδικού ίσως είναι αποτελεσματική. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ένα τέτοιο γεγονός άσχετα με την κατάληξη, είναι μια ευκαιρία για βαθιά ανασκόπηση και αυτοβελτίωση. Μια ευκαιρία για μια νέα αρχή είτε με τον ίδιο σύντροφο, με έναν άλλον ή μόνος/η.

Η απιστία για αυτούς θα μετατραπεί σε μια παραγωγική εμπειρία.

Η ευθύνη της δέσμευσης

Άπιστος/η σε μια σχέση σημαίνει ή ότι δεν υπάρχει χημεία ή είναι στοιχείο του χαρακτήρα σου. Η δημιουργία μιας σχέσης σημαίνει να αγαπάς, να φροντίζεις τον άνθρωπο σου αναμφισβήτητα και τη σχέση. Όπως και να έχει η απιστία πληγώνει  και δεν είσαι υποχρεωμένος να μείνεις αν πραγματικά δεν το  επιθυμείς. Κανείς δεν μπορεί να ξεγελαστεί, απλά σιωπά.  Δεν είναι εύκολο για κανέναν να είναι τόσο συνειδητός. Τη στιγμή που βιώνεις ως ψεύτικη θεραπεία, τη πρόσκαιρη ανακούφιση μέσω της στιγμιαίας ηδονής, αναλογίσου:

Διαβάστε επίσης  Η ζωή μέσα από τα μάτια της κατάθλιψης

«Όσο περνούν τα χρόνια, ο φόβος τη φθοράς σε κάνει και λοξοδρομείς. Είναι αδύνατον να υπάρξει συμβιβασμός με τον έρωτα που έγινε συνήθεια. Όταν οι ήμερες αρχίζουν και μοιάζουν, όταν τα βλέμματα χάνονται και οι ήχοι δεν ακούγονται πια, εκεί παρακάμπτεις την αρχική συμφωνία».

Γι΄αυτό και προχωρώ στη απιστία, πυροβολώντας με αυτό το τρόπο τις ερωτικές μου επιλογές.

Αποδομώ τον άνθρωπο που έχω δίπλα μου, αυτόν που κάποτε παρακαλούσα και ευχόμουν να έχω. Εκεί είναι που πιστεύεις ότι το καινούριο θα σε κάνει άφθαρτο. Ελπίζεις να σε λυτρώσει από την ανάγκη για φευγιό.

Ως πολυγαμικά όντα όλοι έχουμε το δικαίωμα ν’ αναζητήσουμε κάτι άλλο. Η πίστη και η αφοσίωση καλό είναι να γίνεται από επιλογή και όχι από φόβο. Καλύτερα να βρω το θάρρος να φύγω από εκεί που δεν αισθάνομαι πλέον γεμάτος. Είναι θέμα τιμής προς εμένα το να είμαι ειλικρινής με τον άλλον.

Ένα σκασιαρχείο είναι η απιστία.

Θυμήσου…

Τη στιγμή που με ξεχνάς, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη σου…ποιόν τελικά απατάς;

 

Από μικρή αγαπούσα το διάβασμα, τα βιβλία και τη γνώση που μου προσέφεραν. Ιδιαίτερα μου άρεσε να γράφω τις σκέψεις μου, να προβληματίζομαι και να τις αναλύω. Το ότι γινόμουν καλύτερη ήταν και είναι το κίνητρο να συνεχίζω με αγάπη αυτή την εργασία με τον εαυτό μου. Η προσωπική μου εμπειρία στο κομμάτι της αυτό-βελτίωσης με έκανε να αγαπήσω τη ψυχολογία και τώρα είμαι πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε η ευκαιρία και μπορώ όλα αυτά που "είμαι" να τα μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του