Διασχιστική διαταραχή ταυτότητας

thumbnail1

Πολλές φορές στο κινηματογράφο και στην τηλεόραση έχουν προβληθεί ταινίες στις οποίες ο κεντρικός ήρωας ήταν ένα άτομο το οποίο χαρακτηριζόταν από πολλαπλές ταυτότητες. Σε μεγάλο ποσοστό οι θεατές των παραπάνω ταινιών θεωρούν πως είτε δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άτομο το οποίο να παρουσιάζει πολλαπλές ταυτότητες είτε ότι αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε το άτομο πρέπει να πάσχει από κάποια μορφή σχιζοφρένειας. Ωστόσο αυτό που ισχύει στη πραγματικότητα είναι πως υπάρχει η διαταραχή ταυτότητας και πως ανήκει στις διασχιστικές διαταραχές.

Το βασικό χαρακτηριστικό των διασχιστικών διαταραχών είναι πως παρατηρείται κάποια διάσπαση στις λειτουργίες της μνήμης, της ταυτότητας, της συνείδησης ή της αντίληψης του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το Διαγνωστικό εγχειρίδιο DSM, υπάρχουν οι εξής διασχιστικές διαταραχές: α) διασχιστική αμνησία, β) διασχιστική φυγή, γ) διαταραχή αποπροσωποποίησης, δ) διασχιστική διαταραχή ταυτότητας και ε) διασχιστιτκή διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς.

Σε ότι αφορά τη διασχιστική διαταραχή ταυτότητας αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι η παρουσία στο ίδιο άτομο δύο ή και περισσοτέρων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Οι προσωπικότητες είναι συνήθως διαφορετικές μεταξύ τους και εκφράζουν διαφορετικά σημεία του εαυτού του ατόμου. Σύμφωνα με έρευνες ο μέσος αριθμός των προσωπικοτήτων είναι επτά. Επίσης, οι συνυπάρχουσες προσωπικότητες μπορεί να αναφέρουν διαφορετική ηλικία, διαφορετικό φύλλο, διαφορετική καταγωγή, διαφορετική κοινωνικοοικονομική κατάσταση κτλ.

Advertisements
Ad 14

diaschistikis-taftotitas-e1441095100412

Τέλος για την θεραπεία της συγκεκριμένης διαταραχής έχει προταθεί η ψυχολογική θεραπεία σύμφωνα με το ψυχοδυναμικό μοντέλο ή με το γνωστικό-συμπεριφορικό μοντέλο. Επίσης έχει αναφερθεί πως η κλινική ύπνωση σε συνδυασμό με τη συνέντευξη αμυτάλης μπορεί να συνεισφέρει στη διερεύνηση των προσωπικοτήτων. Από τα φάρμακα δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Διαβάστε επίσης  Εκλογική ψυχολογία: η τέχνη της ψυχολογίας των ψηφοφόρων

Εν κατακλείδι, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημανθεί πως οι κατάλληλοι ειδικοί για την αντιμετώπιση της διασχιστικής διαταραχής ταυτότητας είναι οι Ψυχολόγοι και οι Ψυχίατροι κάτοχοι των αντίστοιχων αδειών άσκησης επαγγέλματος.

Ονομάζομαι Παναγιώτης Τζουράκης είμαι ψυχολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (απόφοιτος Πανεπιστημίου Κρήτης). Έχω ειδικευτεί στη γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και έχω μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στη διοίκηση μονάδων υγείας. Το e mail μου είναι: p.tzourakis@yahoo.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

L.A. Confidential

L.A. Confidential: Μια αψεγάδιστη noir ταινία

Το L.A. Confidential είναι μία νέο-νουαρ ταινία μυστηρίου του 1997,
all or nothing

All or Nothing: Το ακίβδηλο οικογενειακό δράμα του Mike Leigh

Το «All or Nothing» (ελληνιστί «Όλα ή Τίποτα») είναι ένα