Η Αλυσίδα του Καλοκαιριού: Μη την αφήσετε να σας κρατήσει δεμένους

13 Αυγούστου 2017

η αλυσίδα του καλοκαιριού

Η αλυσίδα του καλοκαιριού αποτελείται από τις υψηλές προσδοκίες που συνήθως οι άνθρωποι κουβαλούν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Το καλοκαίρι είναι ήδη παρόν και οι περισσότεροι σχεδιάζουν τις διακοπές τους. Πολλοί άνθρωποι τον απολογισμό του χρόνου που πέρασε τον κάνουν κατά τη θερινή περίοδο.

Ιδανικές διακοπές, αυτές οι άπιαστες

Η μεγάλη επιθυμία του ατόμου να αποφορτιστεί από τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς και να επαναφορτίσει τις ψυχικές και συναισθηματικές του μπαταρίες έχει συνυφαστεί απόλυτα με τις καλοκαιρινές διακοπές. Πολύ συχνά, οι λίγες ή περισσότερες μέρες διακοπών επιφορτίζονται με τη πραγμάτωση συσσωρευμένων επιθυμιών από το χρόνο που πέρασε. Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι το καλοκαίρι πρέπει όλοι να περνούν τέλεια κάθε στιγμή και τίποτα να μην τους διαταράσσει αυτή την ανέμελη περίοδο. Ιδανικά οι διακοπές αυτές λαμβάνουν χώρο με την καλύτερη παρέα, σ’ ένα υπέροχο παραλιακό σκηνικό και ατελείωτες ώρες ηρεμίας και ξεγνοιασιάς. Τα κοινωνικά δίκτυα υπερφορτώνονται με φωτογραφίες από πανέμορφες παραλίες και πολύχρωμες στιγμές, όμως είναι δυνατόν το καλοκαίρι να είναι πάντα ιδανικό;

Η απάντηση είναι όχι και αυτό γιατί το καλοκαίρι δεν διαφέρει από τις άλλες εποχές όσον αφορά την επιρροή εξωγενών παραγόντων και τη καθημερινή επιβίωση. Πέραν του γεγονότος ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και καλύτερη διάθεση λόγω καλών καιρικών συνθηκών, η περίοδος του καλοκαιριού είναι άλλη μια εποχή του χρόνου.

Προσδοκίες

Οι προτροπές “Να περάσετε τέλεια’’ συνήθως γεμίζουν με άγχος και υψηλές προσδοκίες. Τι γίνεται όμως με τις υψηλές προσδοκίες που γεννώνται  για τις ιδανικές διακοπές;

Οι υψηλές προσδοκίες που γεννώνται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών αντί να κινητοποιούν συνήθως εγκλωβίζουν τα άτομα στο κυνήγι των τέλειων συνθηκών, πράγμα ανέφικτο και πολλές φορές εξιδανικευμένο. Όταν λοιπόν οι προσδοκίες δεν βρουν το ιδανικό τους κατάλυμα το άγχος, η αγωνία και η έντονη επιμονή για την επίτευξη των τέλειων διακοπών στο τέλος αδρανοποιούν και εξουθενώνουν τους επίδοξους ‘’διακοποθήρες’’. Έτσι, ακόμα κι εάν έχουν πάει διακοπές, επιστρέφουν ακόμη πιο απογοητευμένοι και θυμωμένοι που δεν κατάφεραν να ικανοποιήσουν στο έπακρο τις επιθυμίες τους.

Διαβάστε επίσης  Φοβίες και γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία

η αλυσίδα του καλοκαιριού

Πώς να ξεφύγετε από την Αλυσίδα;

Για να ξεφύγετε από την αλυσίδα του καλοκαιριού είτε πάτε διακοπές είτε όχι φροντίστε:

  • να εστιάσετε την προσοχή σας στο παρόν και σε καθετί που κάνετε εκείνη τη στιγμή
  • να συγκεντρωθείτε στη σκέψη σας και ν’ απομακρύνετε κάθε αρνητική σκέψη
  • να αποφεύγετε τις συγκρίσεις με άτομα του κοινωνικού σας κύκλου και την υπερ-εμπλοκή στα κοινωνικά δίκτυα.
  • να κάνετε κάθε μέρα κάτι που σας γεμίζει ικανοποίηση και το χειμώνα δεν μπορούσατε να το πραγματοποιήσετε
  • να ασχοληθείτε με την πνευματική και σωματική καλλιέργεια αφιερώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο στον εαυτό σας
  • να υποδέχεστε με ευελιξία κάθε απρόοπτο που μπορεί να προκύψει χωρίς να απελπίζεστε
  • να προσφέρετε στο μυαλό και στο σώμα σας στιγμές ξεκούρασης και αποφόρτισης
  • να προτιμάτε την άμεση και εποικοδομητική επικοινωνία με τις κοινωνικές σας επαφές.

Αυτές οι μικρές προτροπές μπορούν να κάνουν ουσιαστικές τις διακοπές σας και να απομακρύνουν το επιπρόσθετο άγχος.

 

Η Αλίκη- Ελένη Πουλή είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, κάτοχος Αδείας Ασκήσεως Επαγγέλματος.

Διατηρεί Ιδιωτικό Γραφείο στην Ηλιούπολη, Αττικής.

Αριστούχος Πτυχιούχος BA Hons Ψυχολογία, OU, Μεγάλη Βρετανία
Pg. Dip, MSc Ψυχιατρική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Cardiff (UK)

Είναι Μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (BPS), Τομέας Κλινικής Ψυχολογίας.
Διαθέτει υψηλή εξειδίκευση στη Ψυχιατρική και τη Διασυνδετική Ψυχιατρική.

Έχει ολοκληρώσει πληθώρα μετεκπαιδευτικών κύκλων στη Ψυχιατρική Ακαδημία του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, τα Πανεπιστήμια του San Fransisco, Case Western και Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ.α.

Σε επίπεδο επαγγελματικής μετεκπαίδευσης έχει εργαστεί σε δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης καθώς και στο Τμήμα Διασυνδετικής Ψυχιατρικής σε Γενικό Νοσοκομείο.
Συνεχίζει την επαγγελματική της μετεκπαίδευση μέχρι και σήμερα σε τομείς που αφορούν τη Ψυχιατρική, Ψυχοφαρμακολογία, Ψυχοπαθολογία, Ανοσοψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία.
Εξωτερικός Επιστημονικός Συνεργάτης Μονάδας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών, Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ΕΠΙΨΥ
Ασχολείται επιπλέον με τον σχεδιασμό μαθημάτων, την Εισήγηση Σεμιναρίων, τη διοργάνωση και υλοποίηση Ημερίδων Ευαισθητοποίησης, την Διαχείριση Ανθρωπίνου Δυναμικού, τη μετάφραση διαγνωστικών/ ψυχοεκπαιδευτικών εργαλείων και τη συγγραφή.

Contact: alpoulipsych@gmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού τιμήθηκαν από την Εθνική
Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος