Η ψυχική υγεία των νεότερων γενεών

ψυχική υγεία
Πηγή εικόνας: www.ucrhealth.org

Το ποσοστό των νέων Αμερικάνων που βιώνουν ορισμένες μορφές διαταραχών ψυχικής υγείας έχει αυξηθεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία. Αντίστοιχη αύξηση δεν υπάρχει, όμως, στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (American Psychological Association).

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί έφηβοι και νέοι ενήλικες στα τέλη του 2010, έναντι του 2000, αντιμετώπισαν έντονη ψυχολογική δυσφορία, έντονη κατάθλιψη ή αυτοκτονικές σκέψεις και προέβησαν σε περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας» δήλωσε η Jean Twenge, επικεφαλής συγγραφέας του βιβλίου “iGen” και καθηγήτρια του τμήματος ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο. «Αυτές οι τάσεις είναι αδύναμες ή ανύπαρκτες μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 26 ετών και άνω, γεγονός που υποδηλώνει ένα είδος γενεακής μεταβολής στις διαταραχές διάθεσης, αντί για μια συνολική αύξηση σε όλες τις ηλικίες».

Στατιστικά στοιχεία έρευνας

Η Twenge και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από την Εθνική Έρευνα (National Survey) για τη χρήση ναρκωτικών και την υγεία. Η έρευνα αυτή παρακολούθησε τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ και την ψυχική υγεία ενός πληθυσμού νέων ηλικίας 12 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1971. Η Twenge και οι συνεργάτες της εξέτασαν από την έρευνα αυτή τις απαντήσεις 200.000 συμμετεχόντων ηλικίας 12 έως 17 ετών από το 2005 έως το 2017. Επίσης, μελέτησαν τις απαντήσεις 400.000 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω από το 2008 έως το 2017.

Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι το ποσοστό των ατόμων που ανέφεραν συμπτώματα που σχετίζονται με αυτά μιας σοβαρής κατάθλιψης τους τελευταίους 12 μήνες είχε αυξηθεί κατά 52% από το 2005 έως το 2017 (από 8,7% σε 13,2%). Ακόμη, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 63% στους νέους ενήλικες ηλικίας 18-25 ετών από το 2009 έως στο 2017 (από 8,1%  σε 13,2%). Υπήρξε 71% αύξηση από το 2008 έως το 2017 των νέων ενηλίκων που αντιμετωπίζουν, όπως αναφέρουν, σοβαρή ψυχική δυσφορία κατά τις προηγούμενες 30 μέρες (7,7% σε 13,1%). Το ποσοστό των νεαρών ενηλίκων με σκέψεις αυτοκτονίας αυξήθηκε επίσης κατά 4,7% από το 2008 έως το 2017 (από 7,0% σε 10,3%).

Διαβάστε επίσης  Μονογονεϊκή οικογένεια "κατ'επιλογή": Ζώντας με τη μητέρα
Advertising

Advertisements
Ad 14

Ωστόσο, η Twenge και οι συνεργάτες της ανέφεραν ότι δεν έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων ενηλίκων που πάσχουν από κατάθλιψη ή ψυχική δυσφορία κατά τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους. Οι ερευνητές είδαν ακόμη και μια ελαφρά μείωση της ψυχολογικής δυσφορίας σε άτομα άνω των 65 ετών.

«Οι πολιτισμικές τάσεις τα τελευταία 10 χρόνια μπορεί να είχαν μεγαλύτερη επίδραση στις διαταραχές διάθεσης και στις απόπειρες αυτοκτονίας στις νεότερες γενιές σε σύγκριση με τις παλαιότερες»

Το ανωτέρω δήλωσε η Twenge, η οποία πιστεύει ότι η τάση αυτή οφείλεται εν μέρει στην αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ψηφιακών μέσων ενημέρωσης. Ειδικότερα, πιστεύει ότι τα μέσα αυτά έχουν αλλάξει τους τρόπους κοινωνικής αλληλεπίδρασης αρκετά ώστε να επηρεάσουν τις διαταραχές της διάθεσης. Σημείωσε, επίσης, ότι η έρευνα δείχνει ότι οι νέοι δεν κοιμούνται τόσο πολύ όσο οι προηγούμενες γενιές.

Η αύξηση της χρήσης των ψηφιακών μέσων ενδέχεται, λοιπόν, να είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στους εφήβους και τους νέους ενήλικες. Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι η κοινωνική ζωή των ενηλίκων είναι σταθερότερη και μπορεί να αλλάξει λιγότερο από την κοινωνική ζωή των εφήβων. Οι μεγαλύτεροι ενήλικες επίσης είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα με τέτοιο τρόπο ώστε η χρήση τους να παρεμβαίνει στον ύπνο τους. Ξενυχτάνε ίσως λιγότερο ασχολούμενοι με τα κινητά τηλεφώνα ή να τα χρησιμοποιούν λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Διαβάστε επίσης  Δείξε μου την ντουλάπα σου να σου πω ποιος είσαι

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα ώστε να κατανοήσουμε πώς η ψηφιακή επικοινωνία έναντι της προσωπικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης επηρεάζει τις διαταραχές της διάθεσης και τα αποτελέσματα που σχετίζονται με την αυτοκτονία, με σκοπό την ανάπτυξη εξειδικευμένων παρεμβάσεων για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες», ανέφερε η Twenge.

Advertising

Δεδομένου ότι η αύξηση των ζητημάτων ψυχικής υγείας ήταν πιο έντονη μετά το 2011, η Twenge πιστεύει ότι είναι απίθανο η αύξηση αυτή να οφείλεται σε γενετικές ή οικονομικές δυσκολίες. Είναι πιθανότερο να οφείλεται σε ξαφνικές πολιτισμικές αλλαγές, όπως οι μεταβολές στον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι και οι νέοι ξοδεύουν τον χρόνο τους στην εργασία ή στο σχολείο.

Τρόποι αντιμετώπισης

«Οι νέοι δεν μπορούν να αλλάξουν τη γενετική τους ή την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Πρώτο και πιο σημαντικό είναι να κοιμούνται αρκετά. Επιπλέον, είναι σημαντικό η χρήση της κινητής συσκευής να μην παρεμβαίνει στον ύπνο».

«Γι’ αυτό τον λόγο κρίνεται σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε τα τηλέφωνά σας τουλάχιστον μια ώρα πριν από τον βραδινό ύπνο. Γενικά, βεβαιωθείτε ότι η χρήση ψηφιακών μέσων δεν παρεμποδίζει τις δραστηριότητες που είναι πιο επωφελείς για την ψυχική σας υγεία, όπως η κοινωνική αλληλεπίδραση, η άσκηση και ο ύπνος».

Πηγή: https://www.apa.org/news/press/releases/2019/03/mental-health-adults?fbclid=IwAR26-Uwo_WAa0CdOV51o64nh3ZsUaedlt1eFUyr0xOYo39fHBeDRQUMXXYc

Advertising

Γεννήθηκα και ζω στην Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζω ψυχολογία στο City College, The International Faculty Of The University Of Sheffield. Μου αρέσει συνέχεια να μαθαίνω, για αυτό και αγαπώ το διάβασμα, το θέατρο και τις καλές ταινιες. Σκοπός μου είναι μέσα απο την αρθρογαφία να φανεί η αλήθεια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο μύθος της γοργόνας

Ο μύθος της γοργόνας είναι αρκετά δημοφιλής στη λαϊκή κουλτούρα

4 + 1 εξαιρετικά podcasts για βιβλιοφάγους

Τα podcasts ήρθαν για να μείνουν και να κάνουν πιο