Inception: Το όνειρο στην επιστημονική φαντασία

πηγή εικόνας: https://medium.com

Ας ορίσουμε αρχικά, τι είναι το Inception. Είναι βράδυ και ύστερα από μια γεμάτη μέρα, αρχίζεις να χασμουριέσαι, απόδειξη ότι νυστάζεις. Ακολουθείς το δρόμο που οδηγεί στην κρεβατοκάμαρα.

Αγκαλιά με το Μορφέα

Εκεί  το κρεβάτι σου σε περιμένει να πάρεις τον ύπνο σου. Ξαπλώνεις, κλείνεις τα μάτια και δίνεις πάσα στο Μορφέα (θεό του ύπνου) να κάνει τη δουλειά του. Το σώμα σου χαλαρώνει, το μυαλό σιωπά κι εσύ έρχεσαι σε μια κατάσταση ηρεμίας. Ο ύπνος σε έχει πάρει βαθιά.

Όταν σε πιάνουν στον ύπνο

πηγή εικόνας: HaticeEROL: https://pixabay.com/

Ενώ εσύ κοιμάσαι, μια επιστημονική ομάδα φροντίζει να κλέψει τα μυστικά σου. Απαρτίζεται από τον Ντομ Κομπ, εξελιγμένης γενιάς κατάσκοπο, ο οποίος ενώ εσύ κοιμάσαι και ονειρεύεσαι, «κλέβει» πολύτιμα δεδομένα από το ασυνείδητό σου για να τα δώσει στους αντιπάλους σου. Μπορεί ακόμα και να σου εμφυτεύσει μια ιδέα για να ενεργήσεις με τον τρόπο που επιθυμεί ο αντίπαλος. Τον Άρθουρ, στενό συνεργάτη του Ντομ , ο οποίος διαχειρίζεται και ερευνά τις αποστολές. Την Αριάδνη, απόφοιτη αρχιτεκτονικής που κατασκευάζει τα τοπία στο όνειρό σου. Τον Γιουσούφ, χημικό που φτιάχνει το φάρμακο για να μπορούν να διεισδύσουν στο όνειρό σου. Τέλος τον Έιμς που έχει την ικανότητα να αλλάζει τη μορφή του και να παίρνει τη μορφή κάποιου άλλου στο όνειρό σου. Πλαστοπροσωπεί για να χειραγωγεί.  Και όλοι αυτοί έχουν βάλει στόχο ποιον άλλον; ΕΣΕΝΑ.

Καλά το κατάλαβες.  Δε ζεις το όνειρό σου. Ζεις το “Inception” του Κρίστοφερ Νόλαν.

Το Inception από την αρχή

Ο Ντομ είναι ένας κλέφτης. Αλλά όχι ένας κοινός κλέφτης. Αυτά που κλέβει είναι ιδέες.  Μαζί με την ομάδα του καταφέρνουν να μπουν στα όνειρα αρκετά ευκατάστατων ανθρώπων την ώρα που κοιμούνται. Βρίσκουν τις ιδέες τους και τις μοσχοπουλούν στους ανταγωνιστές τους.

Inception όπως “Στο μυαλό του Ρόμπερτ Φίσερ”

Ένας πλούσιος επιχειρηματίας, ο Σάιτο βάζει στο Ντομ και την ομάδα του, μια νέα πρόκληση. Να καταφέρει να «εμφυτεύσει» μια συγκεκριμένη ιδέα στον ανταγωνιστή του, Ρόμπερτ Μαουρίς Φίσερ, κληρονόμο μιας μεγάλης βιομηχανίας και επιχειρηματικής αυτοκρατορίας. Ο Σάιτο θέλει από το Ντομ να πείσει τον κληρονόμο να κάνει μια επιχειρηματική κίνηση διαλύοντας την παρέα του πατέρα του. Αν ο Ντομ το καταφέρει, τότε ο Σάιτο θα βοηθήσει τον Ντομ να φτάσει με νόμιμο τρόπο στην Αμερική για να συναντήσει τα δυο του παιδιά, ύστερα από το χαμό της γυναίκας του. Έτσι, αυτό το όνειρο ληστεία, δεν έχει μόνο πραγματιστικό αλλά και συναισθηματικό κίνητρο. Αν ο Ντομ καταφέρει να ξεκλειδώσει τον ονειρόκοσμο του άλλου, θα επηρεάσει και τη δική του ζωή.

Διαβάστε επίσης  8+2 ταινίες που τα έβαλαν με τον φασισμό

Φαντάσματα στον εγκέφαλο

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο  απλά όσο φαντάζεται κάποιος, Ο Ντομ έχει προϊστορία με την εμφύτευση ιδεών. Πρώτη το καταλαβαίνει η Αριάδνη. Προσπαθώντας να χτίσει το φόντο του ονείρου του Ντομ, βλέπει την παρέμβαση μιας παρείσακτης της Μαλ. Η Μαλ είναι η κατά λάθος αυτοκτονημένη σύζυγος του Ντομ, για την οποία ο Ντομ νιώθει τύψεις αλλά και φόβο. Είναι η σκοτεινή σκιά στο μυαλού του Ντομ.

Η ομάδα του Inception εν δράσει

Η αποστολή ξεκινά με τον θάνατο του Μαουρίς και το γιο του Ρόμπερτ να συνοδεύει το σώμα του σε μια πτήση με αεροπλάνο.  Εκεί ξεκινά το πρώτο επίπεδο του ονείρου με τον Έιμς να υποδύεται το νονό του Ρόμπερτ, τον Πίτερ Μπράουνινγκ, προτείνοντας στο Ρόμπερτ να επανεξετάσει το θέλημα του πατέρα του. Παράλληλα ο Ντομ αφηγείται στην Αριάδνη το δράμα του, για την ύπαρξη της Μαλ που στοιχειώνει το μυαλό του.

Παίζοντας με το Inception

Μαζί της πειραματίζονταν με τη χρήση της τεχνολογίας της κοινής χρήσης των ονείρων. Κάπου ανέτρεξαν στις νοσταλγικές αναμνήσεις τους από τα παιδικά τους χρόνια και κατέληξαν πως το να ζουν εκεί ήταν κάτι που τους άρεσε. Για 5 ώρες πραγματικού χρόνου κοιμόντουσαν αλλά στον ονειρικό χρόνο είχαν περάσει 50 χρόνια. Κάπου ο Ντομ της υπενθύμησε ότι αυτό που ζουν δεν είναι η πραγματικότητα αλλά η Μαλ το αρνήθηκε κατηγορηματικά. Ήθελε να μείνουν για πάντα εκεί.

Η αρχή της Απαρχής

Ο Ντομ για να την πείσει ότι αυτό που ζουν είναι όνειρο, χρησιμοποίησε μια νέα έναρξη άλλου ονείρου, χρησιμοποιώντας ένα προσωπικό της αντικείμενο, μια σβούρα που όταν βρισκόσουν σε κατάσταση ονείρου γύριζε ακατάπαυστα και δεν έπεφτε ποτέ. Εκεί της εμφύτευσε την ιδέα ότι αυτό που ζουν δεν είναι πραγματικότητα.  Και για να γυρίσουν στην πραγματικότητα χρειαζόταν να πεθάνουν στο όνειρο. Οπότε, πέφτοντας και οι δύο στις γραμμές ενός διερχόμενου τρένου επέστρεψαν στην πραγματικότητα. Έλα ντε, όμως που η εμφυτευμένη νέα ιδέα συνέχιζε να δουλεύει στο μυαλό της Μαλ και στην πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης  Χρυσές Σφαίρες 2018 : Οι κινηματογραφικοί νικητές

Inception με παρενέργειες

Πηγή εικόνας: https://inception.fandom.com

Η Μαλ άρχισε να πιστεύει ότι η πραγματικότητα δεν είναι η πραγματικότητα αλλά όνειρο και έπρεπε να ξυπνήσουν από αυτό. Επειδή ο Ντομ αρνιόταν τον ισχυρισμό της, η Μαλ για να τον πείσει, στην επέτειό τους τον κάλεσε σε μια σουίτα ξενοδοχείου, δημιούργώντας προηγουμένως έναν πανικό από σπασμένα αντικείμενα που να θυμίζει συμπλοκή και να υποδηλώνει βία. Μπαίνοντας ο Ντομ στο χώρο βλέπει τον πανικό και τη Μαλ με μια σαμπάνια στο χέρι να τον προσκαλεί στο παράθυρο για να πέσουνε μαζί από εκεί και να ξυπνήσουν στην υποτιθέμενη πραγματικότητα. Αν δεν το έκανε, τον περίμενε η φυλακή αφού του είχε δημιουργήσει ένα σκηνικό ανθρωποκτονίας από πρόθεση (κοίτα η Μαλ καμώματα…και δεν της φαινόταν..) Φυσικά, η Μαλ πέφτει από το παράθυρο, ο Ντομ δεν την προλαβαίνει και το σκάει από την Αμερική αφήνοντας την επιμέλεια των δυο παιδιών του στο μέντορα και πεθερό του Μάιλς.

Το Inception εν εξελίξει

Παράλληλα, μην ξεχνάμε, εξελίσσεται και το όνειρο του Ρόμπερτ. Ο Ντομ εμφανίζεται στο όνειρο του Ρόμπερτ εξηγώντας του ότι είναι ο προστάτης του ονείρου του και ότι ο νονός του, ο Μπράουνινγκ τον απήγαγε. O Ντομ κερδίζει την εμπιστοσύνη του Ρόμπερτ. Με τα πολλά ο Ντομ καταφέρνει να συμφιλιωθεί με το στοιχειωμένο παρελθόν του και βυθίζεται ακόμα περισσότερο στο υποσυνείδητο του Ρόμπερτ. Αλλά η οδυνηρή ανάμνηση της Μαλ είναι εκεί προσπαθώντας να τα χαλάσει όλα. Ζηλεύει να βλέπει την Αριάδνη στο όνειρο του Ντομ και της κάνει επίθεση. Η Αριάδνη τη σκοτώνει.

πηγή εικόνας: https://joesmoviestuff.blogspot.com

Το Inception μπορεί και να κάνει καλό

Εκεί ο Ρόμπερτ συναντά τον πεθαμένο πατέρα του, (που τον υποδύεται ο Ντομ) να του λέει να γίνει ο δικός του άντρας.  Ότι δηλαδή δε χρειάζεται να ζει στη σκιά του ισχυρού πατέρα του αλλά να παίρνει ο ίδιος τις δικές του αποφάσεις για τη ζωή. Κι ένα παιδί εξασφαλισμένο από υλικά αγαθά αλλά στερημένο της προσοχής και του συναισθήματος του πατέρα του, εύκολα πείθεται από αυτό που έχει ανάγκη να ακούσει από αυτόν. Λυτρώνεται η ύπαρξή του. Μπορεί ο Ρόμπερτ να χάνει σε χρήματα αλλά κερδίζει σε αυτοεκτίμηση και τον κάνει συναισθηματικά υγιή και χαρούμενο. Η ιδέα εμφυτεύτηκε.

Διαβάστε επίσης  46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: 4 ελληνικές ταινίες που ξεχώρισαν

Διέξοδος από το Inception

Μέσα στο όνειρο, ο Ντομ υπενθυμίζει στο Σάϊτο τη συμφωνία τους.  Οι ιδεοεμφυτευτές ολοκληρώνουν την αποστολή και ξυπνούν από το όνειρο. Ο Σάϊτο κάνει ένα τηλεφώνημα από το αεροπλάνο.  Φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, ο Ντομ περνά από τη στάση ελέγχου μετανάστευσης. Εκεί τον περιμένει ο πεθερός του Μάιλς και μαζί πάνε στο σπίτι. Εκεί πάνω σε ένα τραπέζι ο Ντομ περιστρέφει τη σβούρα της Μαλ, για να ελέγξει αν αυτό που ζει είναι πραγματικό. Ο πεθερός του Μάιλς, του φέρνει τα δυο παιδιά. Στη θέα των παιδιών του, ο Ντομ ξεχνά και τη σβούρα, ξεχνά τα πάντα. Το μόνο που θέλει είναι να ενωθεί μαζί τους. Η σβούρα συνεχίζει το ατέρμονο στριφογύρισμά της. Κανείς δεν της δίνει σημασία πιά…

Πηγή εικόνας: https://danielquinn.medium.com

Όχι άλλο Inception

Το νόημα της ταινίας είναι «Να κοιτάς εκεί που θες να πας, αλλιώς θα πας εκεί που κοιτάς». Κι αυτό κάνει ο Ντομ. Δεν κοιτάει τη σβούρα. Κοιτάει μόνο τα παιδιά του. Τη σβούρα την άφησε πίσω του. Η σβούρα γυρνάει μόνο στα μάτια του θεατή αλλά για το Ντομ το όλο θέμα έχει λήξει. Δεν τον νοιάζει πια. Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του κι όλη η εστίασή του είναι εκεί. Εστιάζει εκεί που θέλει να είναι. Στα παιδιά του. Μετά από τόσο Inception, ο Ντομ το αξίζει χωρίς αμφιβολία.

Αρκετά απασχολημένη να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο πέρα από το "Άδραξε τη μέρα", με ενδιαφέρει η διατύπωση ποικίλων θέσεων σε ζητήματα που άπτονται της ψυχολογίας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Τρελαμένη cineholic και ανεκδιήγητη spoiler addict ταινιών, επιδίδομαι σε αναλύσεις τους με το δικό μου μοναδικό τρόπο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του