Ένα αρκετά καταπιεστικό συναίσθημα που θλίβει τον μέσο άνθρωπο και δημιουργεί προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις είναι η ζήλια. Η ζήλια μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρκετά συνηθισμένο συναίσθημα που κάθε άνθρωπος έχει βιώσει έστω μια φορά στην ζωή του. Είναι ένα ζιζάνιο ή ίσως καλύτερα ένα μικρό “τερατάκι” που αν μπει μέσα στην ψυχή δύσκολα ξεριζώνεται.
Τι είναι η ζήλια;
Η ζήλια είναι ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων, καθώς συνδέεται άμεσα με τον φόβο, το άγχος, την απόγνωση, την ανεπάρκεια και τον θυμό. Παρ’ ότι μπορεί να θεωρηθεί μια δικαιολογημένη έως και φυσιολογική αντίδραση σε περιπτώσεις
- απιστίας ή χωρισμού δεν είναι λίγες οι φορές που έχει οδηγήσει σε καταστροφικές συμπεριφορές. Η ζήλια θολώνει το μυαλό και εμποδίζει το άτομο να συμπεριφερθεί ψύχραιμα και φυσιολογικά. Αντιθέτως, το ωθεί σε μια παρορμητική συμπεριφορά χωρίς να σκέφτεται λογικά ποιες επρόκειτο να είναι οι συνέπειες των πράξεων του.
Η ζήλια όμως, δεν επηρεάζει όμως μόνο τις ερωτικές σχέσεις αλλά
- και τις φιλικές. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που για χάρη μιας παρεξήγησης βγαίνουν στο φως συμπτώματα ζήλιας και “δυνατές” φιλίες χρόνων κλονίζονται και καταστρέφονται.
Η ζήλια επίσης, παρατηρείται έντονα
- και στον εργασιακό τομέα. Εκεί που το άγχος σου περονιάζει την ψυχή και ο ανταγωνισμός χτυπάει κόκκινο. Αλλά και πάει στο σημείο αυτό, θεωρείται ως ένα σημείο αποδεκτή καθώς η επιβίωση στις μεγάλες αλυσίδες της αγοράς είναι αρκετά δύσκολη.
Από πού πηγάζει;
Οι ρίζες της κατευθύνονται αρκετά βαθιά, ξεκινώντας πάντα από την παιδικά ηλικία. Την περίοδο που το παιδί παλεύει να τραβήξει την προσοχή των γονιών, να αντλήσει όση περισσότερη αγάπη και να καταφέρει να διεκδικήσει τα δικαιώματα του. Γιατί η οικογένεια αποτελεί ένα είδος μιας μικρής κοινωνίας, με τους ρόλους της, τις υποχρεώσεις, τους κανόνες, τους στόχους και τις επιβραβεύσεις της.
Αν κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας, το παιδί αντιληφθεί πώς οι γονείς χειρίζονται με διαφορετικό τρόπο τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, τότε είναι πιθανόν να αναπτυχθούν σπόροι ζήλειας. Ένα μικρό παιδί επιδιώκει αγάπη, κατανόηση, θαλπωρή και ασφάλεια. Αν το μοτίβο αυτό διαταραχθεί τότε εύκολα δημιουργείται το συναίσθημα της ζήλειας.
Όταν το άτομο δεν καλύπτεται από την ζωή που έχει διαμορφώσει και δεν πιστεύει στις δυνατότητες του, τότε η απογοήτευση του χτυπά την πόρτα. Η απογοήτευση, όμως, έχει σαν επακόλουθο την παραίτηση και τον φθόνο. Το άτομο ζηλεύει και διαλέγει ζωές άλλων που θεωρεί ιδανικές για τον εαυτό του, έτσι μαθαίνει να χρησιμοποιεί τον χειρισμό για να τα καταφέρει. Χειρίζεται τους ανθρώπους γύρω του και μαθαίνει να παίζει με την ψυχολογία τους μέχρι να επιτύχει τον σκοπό του.
Πώς αντιμετωπίζεται;
- Η πίστη στις δυνατότητες και η αυτοεκτίμηση. Όλα είναι εφικτά αρκεί να πιστέψει ο άνθρωπος ότι μπορεί να τα καταφέρει.
- Η κατανόηση και η υπομονή. Τίποτα δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη. Όλα θέλουν τον χρόνο τους.
- Η σωστή επιλογή των στόχων και τα όνειρα. Πρέπει οι πεποιθήσεις να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να μπορούν να εκπληρωθούν.
- Ο διάλογος, η επικοινωνία και γενικότερα η συντροφικότητα είναι θετικά στοιχεία που παραγκωνίζουν την ζήλεια.
- Η υποστηρικτική βοήθεια κάποιου ειδικού. Ότι δεν αντιμετωπίζεται μόνο του χρειάζεται μια κατάλληλη καθοδήγηση.
- Η γυμναστική. Μέσα από την σωματική άσκηση εκτονώνεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Έτσι, το άτομο μαθαίνει να λειτουργεί με αυτοσυγκράτηση και έχει καθαρότερο νου.
Πηγές:
- Ο ιστότοπος I – Psyxologos.gr: http://www.i-psyxologos.gr/zilia/
- Ο ιστότοπος Taxydromos.gr: http://www.taxydromos.gr/article.php?id=42559&cat=2007
- Ο ιστότοπος Vita.gr: http://www.vita.gr/psixologia/article/12452/zhlia-pws-na-th-damasete/
- Η ηλεκρονική εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%B1