Θηλασμός: Η ψυχολογία και τα οφέλη στην υγεία

https://learningmotherhood.co/

Ο θηλασμός είναι μια διαδικασία χαρακτηριστική για όλα τα είδη θηλαστικών. Είναι το αποτέλεσμα των εξελικτικών δυνάμεων που διαμορφώνουν ένα σύστημα παροχής θρεπτικών συστατικών από τις μητέρες στους απογόνους τους. Στους ανθρώπους, ο θηλασμός είναι η καλύτερη πηγή τροφής κατά τους πρώτους μήνες της μεταγεννητικής ζωής των μωρών. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, ο αποκλειστικός θηλασμός (μόνο το μητρικό γάλα ως πηγή διατροφής), είναι σημαντικός τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες. Εκτός από την κρίσιμη πηγή διατροφής για το βρέφος, ο θηλασμός είναι μια σπουδαία συναισθηματική, σωματική, πνευματική και ψυχική εμπειρία. Είναι ένα κεφάλαιο που απασχολεί όλες τις γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και φυσικά από το πρώτο λεπτό μετά τον τοκετό.

https://www.wowcher.co.uk/

ΟΦΕΛΗ ΣΤΟ ΒΡΕΦΟΣ

Τα ψυχολογικά οφέλη που μπορεί να αποκτήσει ένα νεογνό κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι αρκετά. Αρχικά έρχεται σε επαφή με την αγκαλιά της μητέρας, την μυρίζει, την χαϊδεύει, την κοιτάζει και ακούει τους καρδιακούς της παλμούς. Αυτό προκαλεί στο μωρό ηρεμία και ζεστασιά, με αποτέλεσμα το δέσιμο της σχέσης τους. Επιπλέον καλλιεργεί αισθήματα αποδοχής, εμπιστοσύνης και ασφάλειας, αναπτύσσοντας μια συναισθηματική σχέση μητέρας- βρέφους.

ΓΕΝΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Το μητρικό γάλα περιέχει πάρα πολλές θρεπτικές ουσίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη προστασία του παιδιού. Έχει αποδειχτεί ότι συμβάλει στη:

Advertisements
Ad 14
 • Μείωση του κινδύνου της παιδικής παχυσαρκίας και του διαβήτη.
 • Μείωση κινδύνου αναπνευστικής και γαστρεντερολογικής νοσηρότητας.
 • Μείωση κινδύνου εμφάνισης λοιμώξεων και αιφνίδιων βρεφικών θανάτων.
 • Μειωμένη ανάπτυξη αλλεργιών.
 • Ανάπτυξη ανοσοποιητικού συστήματος (προστατεύει τα παιδιά από λοιμώξεις και χρόνιες ασθένειες).
 • Ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους.
 • Το μητρικό γάλα είναι απολύτως προσαρμοσμένο και βιολογικά εξειδικευμένο στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού.
Διαβάστε επίσης  Πλαίσιο σχέσεων: πόσο σημαντικό είναι στις ανθρώπινες σχέσεις
https://www.motherbabychild.com/

 ΟΦΕΛΗ ΜΗΤΕΡΑΣ

Τα ψυχολογικά οφέλη που μπορεί να αποκτήσει μια μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι πολλά. Αρχικά καλύτερη ποιότητα ύπνου και μείωση άγχους(ελαττωμένα επίπεδα κορτιζόλης -ορμόνης του άγχους- στο αίμα). Στη συνέχεια μέσω του θηλασμού υπάρχει ανάπτυξη της άμεσης ανταπόκρισης με το βρέφος μέσω της επαφής καθώς και ενίσχυση δεσμού μητέρας-βρέφους. Επίσης σύμφωνα με έρευνες, η μητέρα παρουσιάζει αύξηση θετικής διάθεσης.

ΓΕΝΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

 • Βοηθά στην επάνοδο του σώματος στην προ εγκυμοσύνης μορφή του.
 • Επαναφορά της μήτρας.
 • Βοηθά στην απώλεια βάρους.
 • Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στα αναπαραγωγικά όργανα.
 • Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ανάπτυξης οστεοπόρωσης.
https://www.news-medical.net/

Ο μητρικός θηλασμός είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία για τη μητέρα και το παιδί. Είναι ένα δώρο της μητέρας προς το νεογέννητο βρέφος της. Επιπλέον αποτελεί μια φυσική και ενστικτώδη πράξη. Στο κομμάτι αυτό η μητέρα είναι σημαντικό να έχει επιθυμία, ηρεμία, υπομονή και διαθεσιμότητα. Είναι μια διαδικασία που στη αρχή μπορεί να προκαλεί πόνο και να χρειάζεται κάποια προσπάθεια, αλλά στη συνέχεια όλα θα λυθούν. Είναι μια μαγική διαδικασία, στην οποία η μητέρα και το μωρό της έρχονται κοντά. Τέλος πολλές γυναίκες νιώθουν φόβο και άγχος για τη στιγμή αυτή. Για το λόγο αυτό υπάρχουν πολλά κατάλληλα εκπαιδευμένα υποστηρικτικά περιβάλλοντα από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, για την υποστήριξη και μάθηση αυτής της διαδικασίας, βήμα- βήμα.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Χαραμή, Ε., Μαζαράκου, Χ., & Τσουρομώκος, Δ., (2014). Επίδραση του θηλασμού στην ψυχική υγεία των βρεφών. Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής

Σπουδάζω στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.
Μου αρέσει η μουσική, το θέατρο, η συγγραφή και να μαθαίνω- ανακαλύπτω καινούρια πράγματα και γνώσεις.
Ένα μεγάλο μέρος του εαυτού μου απαρτίζεται από τον Μινιμαλισμό 🌻.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Two Strangers Trying Not To Kill Each Other: Αγάπη σημαίνει

Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με τίτλο ”Two Strangers Trying Not
cowgirl

Cowgirl trend: Πως θα το ενταξεις στα καλοκαιρινά outfit

Το Cowgirl trend είναι ένα trend που έχουμε αγαπήσει μέσα