Η NASA σχεδιάζει να στείλει μη επανδρωμένο drone για να μελετήσει την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Το εγχείρημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Black Swift Technologies, η οποία θα κατασκευάσει το drone.
Το drone θα είναι κατασκευασμένο για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Συγκεκριμένα, το drone θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους μεγάλης έντασης ανέμους στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Άλλο ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει το drone είναι η θερμοκρασία της επιφάνειάς της που ξεπερνά τους 460 βαθμούς Κελσίου. Παρόλα αυτά, το drone θα παρατηρεί την Αφροδίτη από μια απόσταση 45 με 75 χλμ από την επιφάνεια του πλανήτη. Ωστόσο, το γεγονός ότι μοιάζει αρκετά με τη Γη θα κάνει την αποστολή της Black Swift Technologies ακόμα ευκολότερη.
Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Black Swift Technologies, «η εταιρία παρέχει εναέριες λύσεις για μεγάλες πυρκαγιές, για ηφαιστειακές παρατηρήσεις, για ανεμοστρόβιλους αλλά και για τυφώνες. Αυτή η αποστολή είναι μια φυσική επέκταση της εστίασής μας, μόνο που τώρα επικεντρωνόμαστε στις ακραίες συνθήκες της Αφροδίτης».
Το κόστος της κατασκευής του drone θα είναι 125.000 δολάρια και η NASA θα καλύψει το ποσό πλήρως. Η Black Swift Technologies έχει έξι μήνες για να κατασκευάσει το drone. Αν η NASA μείνει ικανοποιημένη από το τελικό αποτέλεσμα, το εγχείρημα θα περάσει στη δεύτερη φάση. Σε αυτή την φάση, που θα κοστίσει 750.000 δολάρια, η NASA θα περιμένει μέσα σε δύο χρόνια την κατασκευή των πρωτοτύπων.
Η Αφροδίτη και η ατμόσφαιρά της
Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος και είναι κι ο πιο ζεστός. Η ατμόσφαιρά της είναι καλυμμένη από ένα παχύ στρώμα νεφών που συνεισφέρει στην αύξηση της θερμοκρασίας. Επίσης, γύρω από την Αφροδίτη πνέουν ισχυροί άνεμοι σε κατηγορία τυφώνα, αφού αγγίζουν τα 354 χλμ ανά ώρα, που έχουν αντίθετες κατευθύνσεις. Η ταχύτητα αυτή ξεπερνά ακόμα και την ταχύτητα περιστροφής του ίδιου του πλανήτη.
Αλλάζει η ταχύτητα περιστροφής της;
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature, η ταχύτητα των ανέμων δημιουργεί πίεση και αναρρόφηση στις δύο πλευρές ενός βουνού της Αφροδίτης με αρκετά μεγάλες ταχύτητες ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα περιστροφής κατά δύο λεπτά ανά μέρα (Αφροδίτης). Αυτή η αύξηση δεν είναι η πρώτη που έχει παρατηρηθεί στην περιστροφή της Αφροδίτης, αλλά οι αντικρουόμενοι άνεμοι ίσως να δικαιολογούν τις αλλαγές, με τις ελκτικές δυνάμεις που ασκούνται στον πλανήτη από τον Ήλιο να δικαιολογούν την μείωση της περιστροφής ξανά.
Προσομοιώσεις που έγιναν στο πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια από τον Thomas Navarro και την ομάδα του, ήταν οι πρώτες που έλαβαν υπόψη και το 10.000 χιλιομέτρων αέριο κύμα που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες.
Στόχος των επιστημόνων για το μέλλον είναι να μπορέσουν να καταγράψουν πιο λεπτομερείς μετρήσεις της περιστροφής του πλανήτη που θα βοηθήσουν τη μελέτη του πλανήτη στο σύνολό του.