AI – Τεχνητοί Εγκέφαλοι που λειτουργούν όπως κι εμείς.

Το κομμάτι που λείπει

Ένας νέος υπεραγωγικός διακόπτης θα μπορούσε σύντομα να δώσει τη δυνατότητα στους υπολογιστές να πάρουν αποφάσεις πολύ παρόμοιες με τον τρόπο που κάνουμε εμείς, μετατρέποντάς τους ουσιαστικά σε τεχνητούς εγκεφάλους. Μια μέρα, αυτή η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να στηρίξει τα προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) που μπορούν να γίνουν μέρος της καθημερινής ζωής μας, από τη μεταφορά έως την ιατρική.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ (NIST) εξηγούν ότι, όπως ένας βιολογικός εγκέφαλος, ο διακόπτης «μαθαίνει» επεξεργάζοντας τα ηλεκτρικά σήματα που λαμβάνει και παράγει κατάλληλα σήματα εξόδου. Η διαδικασία αντικατοπτρίζει τη λειτουργία των βιολογικών συνάψεων στον εγκέφαλο, οι οποίες επιτρέπουν στους νευρώνες να επικοινωνούν μεταξύ τους.

https://www.youtube.com/watch?v=VitFvNvRIIY

Η τεχνητή σύναψη, η οποία περιγράφεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις Science Advances την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, έχει σχήμα μεταλλικού κυλίνδρου και είναι πλάτους 10 μικρομέτρων (0,0004 ίντσες). Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να διδαχθεί από την εμπειρία – ή ακόμα και από το περιβάλλον.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Όπως συμβαίνει όλο και πιο συχνά στον τομέα της AI, αυτός ο συνθετικός μετασχηματισμός εκτελεί ακόμα καλύτερα από το βιολογικό του αντίστοιχο, χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερη ενέργεια από το μυαλό μας και πυροδοτώντας σήματα πολύ ταχύτερα από τους ανθρώπινους νευρώνες, 1 δις φορές το δευτερόλεπτο. Για σύγκριση, οι συνάψεις μας πυροδοτούν περίπου 50 φορές το δευτερόλεπτο. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επεξεργασία επειδή, όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα των ηλεκτρικών σημάτων που εκτοξεύονται και λαμβάνονται, τόσο ισχυρότερη γίνεται η σύνδεση μεταξύ των συνάψεων.

Διαβάστε επίσης  Οι μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 2020

Μια ανθρωπόμορφη AI

Ο διακόπτης προορίζεται να ενισχύσει την ικανότητα των αποκαλούμενων «νευρομορφικών υπολογιστών» που μπορούν να υποστηρίξουν ότι η AI μια μέρα θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των αντιλήψεων και των δυνατοτήτων λήψης αποφάσεων έξυπνων συσκευών, όπως τα αυτοκίνητα με αυτοκαταστροφή και ακόμη και τα εργαλεία διάγνωσης του καρκίνου.

Advertising

Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων παγκοσμίως επενδύουν σε τεχνολογίες που μπορούν να αντικαταστήσουν έναν άνθρωπο οδηγό, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Ανεξάρτητα από το πόσο ασφαλή τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό θα γίνουν τελικά, ο οδηγός της AI θα αντιμετωπίσει τελικά το ηθικό δίλημμα του να αποφασίσει εάν θα δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών του ή άλλων που ενδέχεται να εμπλακούν σε σύγκρουση. Αυτός ο διακόπτης θα μπορούσε να εξοπλίσει τους τεχνητούς εγκεφάλους που κάνουν αυτές τις αποφάσεις να έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους ηθικές ατέλειες.

https://www.youtube.com/watch?v=exVfDMZh8As

Ο διακόπτης θα μπορούσε επίσης να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε ακριβέστερη AI που να μπορεί να διαγνώσει ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος του πνεύμονα. Για παράδειγμα, οι γιατροί από το νοσοκομείο John Radcliffe στην Οξφόρδη, Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν δοκιμάσει επιτυχώς έναν τεχνητό εγκέφαλο που βελτιώνει την ικανότητα των γιατρών να ανιχνεύουν απειλητικές για τη ζωή καρδιακές παθήσεις και μια startup πρότεινε ότι το σύστημα ΑΙ που διαθέτει θα μπορούσε να διαγνώσει μέχρι 4.000 καρκίνους του πνεύμονα νωρίτερα από τους γιατρούς.

Advertising

Η διαφορά

Ενώ η AI θα μπορούσε να φέρει την αλλαγή στην ιατρική, οι συμβατικοί υπολογιστές που τρέχουν αυτά τα συστήματα, εξακολουθούν να παλεύουν με καθήκοντα όπως η αναγνώριση περιβάλλοντος. Αυτό συμβαίνει επειδή, σύμφωνα με τους ερευνητές του NIST, δεν κρατούν την μνήμη με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε εμείς. Ο εγκέφαλος μας επεξεργάζεται ταυτόχρονα τις πληροφορίες και αποθηκεύει τις μνήμες στις συνάψεις, ενώ οι υπολογιστές εκτελούν τα δύο καθήκοντα χωριστά.

Διαβάστε επίσης  TCL Foldable και Flexible Phone: Η απάντηση της TCL για τα αναδιπλούμενα smartphones

Αλλά η νέα τεχνητή σύναψη αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, επιτρέποντας στους υπολογιστές να μιμούνται τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αν και εξακολουθεί να είναι δοκιμασμένο, οι ερευνητές είναι σίγουροι ότι μπορεί μία μέρα να παραδώσει μια νέα γενιά τεχνητών εγκεφάλων, ικανών να βελτιώσουν τις τρέχουσες δυνατότητες των συστημάτων AI.

Απόφοιτη της σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, με μπόλικο ενδιαφέρον για ό,τι νέο συμβαίνει γύρω από την τεχνολογία και τις επιστήμες. Εθισμένη στη προβολή ταινιών, σε μικρά ταξίδια απόδρασης, στη μουσική, στο ωραίο φαγητό, στην υπέροχη παρέα μου...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ιακωβίνοι και Γαλλική Επανάσταση

Οι Ιακωβίνοι ήταν πολιτική οργάνωση άρρηκτα συνδεδεμένη με την Γαλλική

Θηλασμός και γνωστική και κινητική ανάπτυξη

Tο παρόν άρθρο Συμβάλλει ο θηλασμός στη γνωστική και κινητική