Bitcoin: Ο καινούριος χρυσός

Τα τελευταία χρόνια με τη συνεχή χρήση του διαδικτύου, σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει για ένα καινούργιο διαδικτυακό μέσο ανταλλαγής που αποκαλείται Bitcoin. Τι είναι όμως αυτό το καινούργιο μέσο ανταλλαγής και γιατί κάνει την εμφάνιση του δυναμικά τόσο στο χώρο της τεχνολογίας όσο και σε αυτόν της οικονομίας; Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, από τη στιγμή που οι άνθρωποι άρχισαν να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο και να δημιουργούν τις πρώτες κοινωνικές ομάδες, εμφανίζεται η χρήση διαφόρων μέσων ανάλλαγης προκειμένου να διευκολύνεται το εμπόριο όλων των αγαθών. Αρχικά, για περισσότερα από 100.000 χρόνια  κυριαρχούσε το ανταλλακτικό εμπόριο και γύρω στο 3000 π.Χ. στη Μεσοποταμία εμφανίζεται για πρώτη φορά η έννοια του χρήματος ως μέσο ανταλλαγής. Με την πάροδο του χρόνου τα μέσα ανταλλαγής είχαν διάφορες μορφές ξεκινώντας από κοχύλια (κυρίως στην Αμερική, στην Ασία ,στην Αυστραλία και την Αφρική) και καταλήγοντας στην σημερινή τους μορφή που είναι τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα. Όμως, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την τεράστια εξέλιξη του διαδικτύου, δημιουργήθηκε  ένα νέο μέσο ανταλλαγής που ονομάζεται Bitcoin.

Το Bitcoin  υπάγεται στην κατηγορία των κρυπτονομισμάτων και είναι ένα άυλο, ψηφιακό μέσο ανταλλαγής. Με άλλα λόγια το Bitcoin είναι ένα ηλεκτρονικό νόμισμα το οποίο χρησιμοποιείται για ηλεκτρονικές αγορές καθώς και για κερδοσκοπικούς λόγους από χρηματιστηριακές εταιρείες και ιδιώτες, εκμεταλλευόμενοι την συνεχή αλλαγή της τιμής του. Η ιστορία του ξεκινάει στης 3 Ιανουαρίου του 2009 όταν ο Satoshi Nakamoto έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό του και άρχισε η παραγωγή των bitcoins. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα Satoshi Nakamoto δεν είναι το ονοματεπώνυμο ενός συγκεκριμένου ανθρώπου, αλλά το ψευδώνυμο ενός ή περισσοτέρων ατόμων που κράτησαν κρυφά τα προσωπικά τους στοιχεία στο ευρύ κοινό. Η πρώτη συναλλαγή με Bitcoin φημολογείται ότι έγινε από ένα προγραμματιστή στη Φλόριντα που δαπάνησε 10.000 Bitcoins για να αγοράσει 2 πίτσες. Στην αρχή η διάθεσή τους ήταν δωρεάν, ενώ τον Απρίλιο του 2011 το ένα  Bitcoin ήταν ίσο με 1 δολάριο. Σήμερα αυτή η πίτσα στοιχίζει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως την πιο ακριβή πίτσα παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης  Ταξίδι στον μανδύα τής Γης

Πολλοί άνθρωποι παρομοιάζουν το Bitcoin με τον καινούργιο χρυσό. Που στηρίζεται όμως αυτή η παραδοχή τους; Είναι το Bitcoin τόσο σημαντικό και αν είναι γιατί δεν το γνωρίζει ο κόσμος; Το 1960 αν σας έλεγαν να επενδύσετε σε μία εταιρεία όπως η Apple, η οποία είχε ως στόχο την δημιουργία ενωμένων υπολογιστικών συσκευών με εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο, πιθανότατα θα αντιδρούσατε με έναν από τους εξής δύο τρόπους. Αρχικά, οι περισσότεροι θα ρωτάγατε τι είναι η Apple και έπειτα, αφού την ανακαλύπτατε, θα λέγατε ότι η ιδέα είναι αδύνατον να πετύχει διότι δεν υπάρχει κάποιος ή κάτι που να μπορεί να παρακάμψει τις κυβερνήσεις ή την τεράστια απόσταση σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Βέβαια τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και πάντα αποκαλύπτουν και ανταμείβουν τον σωστό και τον πιο διορατικό από όλους μας. Ακριβώς η ίδια κατάσταση με αυτή της Apple, και γενικότερα του διαδικτύου, είναι και το Bitcoin. Δεν το γνωρίζει ο κόσμος και όταν το μάθουν το περιφρονούν θεωρώντας το στόχο του μη υλοποιήσιμο. Τους τελευταίους μήνες πολλοί θεσμικοί επενδυτές και άνθρωποι της οικονομίας έχουν αρχίσει να το προσεγγίζουν πιο προσεκτικά. Αυτές οι εταιρείες, με αποκορύφωμα την Paypal η οποία πρόσφατα εισήγαγε στις υπηρεσίες της την αγορά κρυπτονομισμάτων και Bitcoin, διέκριναν τα παρακάτω στοιχεία και το παρομοιάζουν με το χρυσό.

Αρχικά έχει ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό το οποίο είναι η σπανιότητα. Τα Bitcoin που θα κυκλοφορήσουν είναι μόλις 21.000.000 και έπειτα από αυτόν τον αριθμό θα σταματήσουν να παράγονται καινούργια. Μπορεί να σας φαίνεται μεγάλο το νούμερο αλλά σκεφτείτε ότι για έναν μήνα η κεντρική τράπεζα της Αμερικής εκτύπωσε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας. Συνεπώς, το ότι είναι σπάνιο το κάνει πολύ σημαντικό μέσο αντιμετώπισης του πληθωρισμού και έτσι διασφαλίζεται η αξία των χρημάτων του αγοραστή.

Διαβάστε επίσης  Τράπεζα της Ελλάδος: Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο ιστορίας

Άλλο  ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Bitcoin είναι η αποκέντρωσή του. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα δεν ελέγχεται από καμία κυβέρνηση, τράπεζα, εταιρεία ή άνθρωπο αλλά είναι διεθνές και αυτόνομο. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του είναι και η αιτία που οι κυβερνήσεις  κατά τη δημιουργία του προσπάθησαν να το περιορίσουν και να το εξαφανίσουν. Σήμερα όμως το παρακολουθούν και το εκμεταλλεύονται σε διάφορες καταστάσεις, όπως για πληρωμή μισθών (στην Νέα Ζηλανδία).

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι το Bitcoin έχει τα χαρακτηριστικά για να γίνει ο μελλοντικός χρυσός και θα έχει πολύ ενδιαφέρον η παρακολούθηση των εξελίξεων γύρω από το συγκεκριμένο χώρο. Θα φανεί αν θα καταφέρει να γίνει ευρέως αποδεκτό από όλους και αν θα είναι χρήσιμο και δεν θα έχει τεράστια προβλήματα λόγω της μεταβλητότητάς του. Παρακάτω σας αφήνω τον σύνδεσμο που δίνει την τιμή του τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

https://coinmarketcap.com/currencies/bitcoin/

Είμαι φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,μου αρέσει το μπάσκετ, τα βιβλία και το σκάκι.Επίσης μου αρέσει να αρθρογραφώ προκειμένου να ενημερώνω τον κόσμο για ορισμένα ενδιαφέροντα ζητήματα αλλά και εγώ ο ίδιος να μαθαίνω,μέσα από την αναζήτηση θεμάτων νέες πληροφορίες. Μία από τις αγαπημένες μου φράσεις είναι του Βολταίρου και συγκεκριμένα η "Σύμπτωση είναι το γνωστό αποτέλεσμα αγνώστων αιτιών."

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

σεξουαλική αγωγή

Τι γίνεται με την σεξουαλική αγωγή στον κόσμο;

Τις τελευταίες δεκαετίες επιχειρείται παγκοσμίως μια προσπάθεια ένταξης της σεξουαλικής

Φθινοπωρινή απόδραση στο Μέτσοβο!

Αν ψάχνεις για έναν τόπο που να συνδυάζει φυσική ομορφιά,