Σίγουρα έχεις ακούσει πολλούς να ορκίζονται στα λεγόμενα brain training games, τα παιχνίδια ενδυνάμωσης του εγκεφάλου, που αφορούν την βελτίωση της μνήμης, της λογικής, της στρατηγικής και γενικότερα της γνωστικής σου ικανότητας. Έχεις όμως ποτέ αναρωτηθεί, εάν όντως αυτά τα παιχνίδια ενδυναμώνουν τον νου;
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Οντάριο, αναρωτήθηκαν, αν πραγματικά αυτά τα παιχνίδια βελτιώνουν την γνωστική ικανότητα. Έτσι, διοργάνωσαν μια πολύ μεγάλη έρευνα, με σκοπό να λύσουν την απορία αυτή.
Η έρευνα για τα brain training games
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από πολλές έρευνες του παρελθόντος, και τις μελέτησαν διεξοδικά. Σύντομα όμως, διαπίστωσαν πως για κάθε έρευνα που υποστηρίζει ότι τα παιχνίδια αυτά ενδυναμώνουν τον εγκέφαλο, υπάρχουν άλλες τόσες έρευνες που υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο! Τι πραγματικά ισχύει, λοιπόν;
Η ομάδα των ερευνητών αποφάσισε να διοργανώσει την δική της έρευνα, την μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα, ώστε να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα.
Μάζεψαν περίπου 8500 εθελοντές, από τους οποίους οι χίλιοι έπαιζαν συστηματικά τα παιχνίδια αυτά και οι υπόλοιποι 7500 τα έπαιζαν από λίγο έως καθόλου. Στην πρώτη φάση της έρευνας, οι εθελοντές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τις συνήθειες τους σχετικά με τα παιχνίδια αυτά. Ερωτήθηκαν εάν έχουν δει βελτίωση στη δική τους γνωστική ικανότητα και τι είδους πρόγραμμα ή μέθοδο χρησιμοποιούν για την εξάσκηση του εγκεφάλου τους.
Στην δεύτερη φάση της έρευνας, όλοι οι εθελοντές έπαιξαν 12 γνωστικά παιχνίδια που αφορούσαν την μνήμη, τη λογική και τη στρατηγική. Τα παιχνίδια αυτά ήταν ασκήσεις μνήμης, ασκήσεις τύπου simon, διανοητικά περιστρεφόμενα αντικείμενα, παζλ και πολλά ακόμα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εθελοντές που εξασκούσαν συχνά τον εγκέφαλό τους, δεν σημείωσαν υψηλότερα σκορ από τους υπόλοιπους. Ακόμα και οι πιο αφοσιωμένοι στα παιχνίδια εγκεφάλου, οι οποίοι εξασκούνταν καθημερινά για περισσότερους από 18 μήνες, δεν κατάφεραν να σημειώσουν υψηλότερη βαθμολογία από εκείνους που δεν εξασκούνταν καθόλου. Η πολύμηνη εκπαίδευσή τους δεν ενίσχυσε τις γνωστικές τους ικανότητες.
Η ομάδα ανέλυσε διεξοδικά τα δεδομένα λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, την εκπαίδευση και την κοινωνική τάξη, όμως τα αποτελέσματα παρέμειναν ίδια.
Οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξασκήσει κάποιος τον εγκέφαλό του, είναι να ψάξει και να βρει τρόπους στον πραγματικό κόσμο και να αποφύγει την εξάσκηση μέσω οθόνης, η οποία πολύ συχνά ενισχύει την παθητική μάθηση.
Πηγή Άρθρου:
B. Stojanoski et al. Brain training habits are not associated with generalized benefits to cognition: An online study of over 1000 “brain trainers.” Journal of Experimental Psychology: General. Vol. 150, April 2021, p. 729. doi: 10.1037/xge0000773