Πριν μερικούς μήνες κανένας ειδικός δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ήταν τόσο έντονη η επίπτωση της πανδημίας του COVID-19 στη μείωση των πτήσεων των αεροσκαφών, οπότε και των παρατηρήσεων του καιρού που βασίζονται σε αεροσκάφη. Σε αυτό το άρθρο επομένως, θα δούμε πως οι μειώσεις πτήσεων οδήγησαν σε μείωση της αξιοπιστίας των προγνώσεων.
Τι κάνουν τα αεροσκάφη
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, οι διαταραχές της ανώτερης ατμόσφαιρας πηδαλιουχούν το βαρομετρικά συστήματα της επιφάνειας. Επομένως, οι παρατηρήσεις ανώτερης ατμόσφαιρας είναι πάρα πολύ σημαντικές για την πρόγνωση του καιρού.
Τα αεροσκάφη με τις παρατηρήσεις τους (αρχικές συνθήκες) βοηθούν στην καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης των ατμοσφαιρικών συνθηκών. Για να καταγράψουν τα αεροσκάφη τιμές θερμοκρασίας, ένταση- διεύθυνση ανέμου χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες, όπως το σύστημα AMDAR (Aircraft Meteorological Data Relay). Το AMDAR συλλέγει δεδομένα μέσω της χρήσης ενσωματωμένων αισθητήρων στα αεροσκάφη και μέσω δορυφόρου τα στέλνει στους επίγειους σταθμούς.
Η επιρροή του COVID-19
Το Lockdown της περασμένης άνοιξης μείωσε την ακρίβεια των μετεωρολογικών προβλέψεων κατά την περίοδο Μάρτιο – Μάιο 2020 σημαντικά σε σχέση με το Μάρτιο- Μάιο 2017-19. Σε μελέτη του ο Γινγκ Τσεν διαπίστωσε ότι οι προβλέψεις θερμοκρασίας μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020 ήταν λιγότερο ακριβείς από αυτές του Φεβρουαρίου 2020, έως και 2 ° C – μια στατιστικά σημαντική αλλαγή.
Στα διαγράμματα του σχήματος 1, που βασίζονται σε στοιχεία της Eumatnet, καταγράφεται η εντυπωσιακή μείωση των παρατηρήσεων και μετρήσεων ανώτερης ατμόσφαιρας. Παρατηρείται μία σοβαρή (συνεχής) μείωση η οποία σταθεροποιείται περίπου στις 23 Μαρτίου με ελάχιστες, πλέον, παρατηρήσεις. Είναι η αρχή της περιόδου όπου η μείωση των παρατηρήσεων ανώτερης ατμόσφαιρας από αεροσκάφη έφτασε 78%.
Στα παραπάνω σχήματα (Σχήμα 2, Σχήμα 3) αποτυπώνεται η ακρίβεια των επιφανειακών μετεωρολογικών προβλέψεων από τον Μάρτιο έως τον Μάιο 2020. Οι κόκκινοι χρωματισμοί δείχνουν χειρότερες προβλέψεις σε σχέση με τον Μάρτιο έως το Μάιο 2017-19, ενώ οι μπλε χρωματισμοί καλύτερες προβλέψεις. Συμπερασματικά, η πρόβλεψη θερμοκρασίας από Μάρτιο έως και Μάιο 2020 δείχνει επιπλέον σφάλμα 0,5-1,0 OC.
Όσο αφορά τη χωρική κατάσταση, δεν επηρεάστηκαν όλες οι περιοχές του πλανήτη το ίδιο. Σε ενημέρωση του το περιοδικό Nature αναφέρει ότι οι προβλέψεις σε απομακρυσμένες περιοχές και σε περιοχές με αυξημένη εναέρια κυκλοφορία είχαν τη μεγαλύτερη αστοχία.
Υπολογίζεται ότι η αφαίρεση όλων των αεροπορικών δεδομένων θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση της ακρίβειας προγνώσεων έως και 15% σε χρονικό ορίζοντα επτά ημερών.
Ως υποσημείωση θα ήθελα να αναφέρθω στον δορυφόρο Aeolus. Πρόκειται για έναν νέο, καινοτόμο δορυφόρο ο οποίος μετρά την ταχύτητα και το ύψος του ανέμου. Δυνητικά θα βοηθούσε στην άμβλυνση της μείωσης του αριθμού των παρατηρήσεων που βασίζονται σε αεροσκάφη και θα βελτίωνε την αξιοπιστία της πρόγνωσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Aeolus ανατρέξτε στο άρθρο του μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά, εδώ.
Πηγές:
nature.com/articles
eumetnet.eu/working-together-to-minimise-the-impact-of-covid-19
kolydas.eu/2020/03/30
kolydas.eu/2020/08/25