Οι επιστήμονες στην Καλιφόρνια πιέζουν για δημιουργία μεγάλου ερευνητικού προγράμματος για το κλίμα

 

 

Τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ υποστηρίζουν την δυνατότητα ενός ερευνητικού project για την κλιματική αλλαγή, μια κίνηση η οποία έρχεται την στιγμή που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ ανεβάζει περαιτέρω την θερμότητα του πλανήτη.

Η Καλιφόρνια έχει ιστορικό προσπαθειών  για την προστασία του περιβάλλοντος. Τώρα, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του πάνω στην επιστήμη και την πολιτική για το κλίμα, οι επιστήμονες στο Golden State σχεδιάζουν ένα εγχώριο ερευνητικό ινστιτούτο κλιματολογίας – ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Η πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίζεται από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας, βρίσκεται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του. Εάν πετύχει, θα αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επενδύσεις στην έρευνα για το κλίμα εδώ και χρόνια. Το εκκολαπτόμενο «California Climate Science and Solutions Institute» θα χρηματοδοτήσει έργα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας που θα βοηθήσουν το κράτος να αντιμετωπίσει τις σκληρές πραγματικότητες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Advertisements
Ad 14

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η Καλιφόρνια ενίσχυσε την υποστήριξή της σε μια περιοχή επιστήμης που ευνόησε την Ουάσινγκτον. Το 2004, το Κογκρέσο ενέκρινε 3 δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του «California Institute for Regenerative Medicine» στο Όκλαντ, αφού ο τότε Πρόεδρος Τζορτζ Μπους περιόρισε την ομοσπονδιακή υποστήριξη για την έρευνα σε ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Από τότε έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 750 έργα. Η πρόταση για ένα νέο κλιματολογικό ίδρυμα ξεκίνησε από την ίδια αφετηρία, ως αντίδραση στις πολιτικές του Λευκού Οίκου, αλλά οι διοργανωτές του λένε ότι η έννοια έχει εξελιχθεί σε μια αντανακλαστική άσκηση σχετικά με την ευθύνη των ακαδημαϊκών να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος.

Διαβάστε επίσης  3ο Πανελλήνιο Προπτυχιακό Συνέδριο Φιλοσοφίας

Τα μέλη του πάνελ επιδιώκουν να φέρουν ένα πλήρες σχέδιο στο νομοθετικό σώμα της Καλιφόρνια φέτος, με την ελπίδα να πείσουν τους νομοθέτες να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια. Ο Kammen λέει ότι οι υποστηρικτές του Ινστιτούτου θα ήθελαν να δημιουργήσουν το ίδρυμα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018, όταν ο Brown θα φιλοξενήσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για το κλίμα στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.

Αλλά η πρωτοβουλία της Καλιφόρνια εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Ο Severin Borenstein, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Berkeley, προειδοποιεί ότι οι ακαδημαϊκοί θα αντιμετωπίσουν έναν μεγάλο ανταγωνισμό για περιορισμένο όγκο εσόδων από κεφαλαιοποιήσεις. Σημειώνει επίσης ότι οι προσπάθειες για τη δημιουργία τέτοιων διεπιστημονικών κλιματολογικών ινστιτούτων έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν, κυρίως επειδή είναι δύσκολο να συσπειρωθούν ακαδημαϊκοί από διαφορετικούς τομείς γύρω από έναν κοινό στόχο. Παρ ‘όλα αυτά, ο Borenstein ευνοεί την πρωτοβουλία για το κλίμα, επειδή θεωρεί την υπερθέρμανση του πλανήτη ως ένα θέμα στο οποίο η Καλιφόρνια μπορεί να έχει πραγματικά παγκόσμιο αντίκτυπο.

«Ο κύριος τρόπος με τον οποίο η Καλιφόρνια μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μέσω της καινοτομίας», λέει ο Borenstein. «Μπορούμε να εφεύρουμε και να δοκιμάσουμε τις τεχνολογίες και τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν στον υπόλοιπο κόσμο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας (STS) και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ε.Μ.Π. "Περιβάλλον και Ανάπτυξη". Με ενδιαφέροντα που αφορούν τις τεχνολογίες υπολογιστών, περιβάλλοντος και τεχνολογιών αιχμής.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τζιμ Θορπ

Τζιμ Θορπ: Ένας υπεραθλητής με ινδιάνικες ρίζες

Ο Τζιμ Θορπ ήταν Αμερικανός αθλητής και Χρυσός Ολυμπιονίκης. Κέρδισε
Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.