Γιατί το 2021 η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα; [Εξήγηση]

Γη
Πηγή: https://theconversation.com/

Πρόσφατες επιστημονικές αναφορές έδειξαν ότι ο πλανήτης μας έχει επιτύχει τους υψηλότερους ρυθμούς περιστροφής των τελευταίων 50 ετών! Εάν συνεχίσει να αυξάνεται όλο και περισσότερο ο ρυθμός περιστροφής αυτός, θα γίνει αντιληπτό ένα αρνητικό άλμα δευτερολέπτου, το οποίο θα απαιτεί διόρθωση.

Ο ρυθμός περιστροφής της Γης μεταβάλλεται συνεχώς λόγω διαφόρων αιτιών, συμπεριλαμβανομένης της μετατόπισης του κέντρου του πλανήτη και των θαλασσών. Το αμέσως προηγούμενο χαμένο άλμα δευτερολέπτου είχε βρεθεί το 2016. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Συστημάτων Αναφοράς Περιστροφής της Γης (International Earth Rotation and Reference Systems Service – IERS), το επόμενο άλμα δευτερολέπτου παραμένει ακόμα άγνωστο

Γιατί είναι σημαντικό το πόσο γρήγορα περιστρέφεται ο πλανήτης;

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η αυξανόμενη ταχύτητα περιστροφής της Γης, με την πάροδο του χρόνου, έχει σημαντικές επιπτώσεις. Τα ατομικά ρολόγια που χρησιμοποιούνται στους δορυφόρους GPS δεν λαμβάνουν υπόψιν την αύξηση αυτή στην περιστροφή του πλανήτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο δορυφόρος να φτάνει λίγο πιο γρήγορα στο ίδιο σημείο απ’ ότι θα έφτανε αν η περιστροφή της Γης ήταν σταθερή.

Παραδείγματος χάρη, στον ισημερινό, το μισό χιλιοστό του δευτερολέπτου ισούται με 10 ίντσες ή 26 εκατοστά. Εντούτοις, οι δορυφόροι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα καταστούν άχρηστοι. Υπάρχουν και δυνητικές επιπτώσεις σε smartphones και υπολογιστές που συγχρονίζονται με βάση τους διακομιστές του Πρωτοκόλλου Δικτυακού Χρόνου (Network Time Protocol – NTP)

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Οι διαταραχές του λόγου
Ad 14

Γιατί ο πλανήτης περιστρέφεται πιο γρήγορα;

Γη
Πηγή: https://www.livescience.com/

Η κίνηση του πλανήτη έχει για την ακρίβεια μειωθεί με τα χρόνια και αυτό που συμβαίνει τώρα πρόκειται στην πραγματικότητα για μια ανωμαλία. Η αλλαγή της περιστροφής της Γης εξαρτάται από διαφόρους παράγοντες. Η ολική περιστροφή του εσωτερικού λιωμένου κέντρου του πλανήτη μας ενισχύει σε έναν μικρό βαθμό τη Γη να περιστραφεί λίγο πιο γρήγορα ως σύνολο.

Όπως το περιβάλλον, ο άνεμος, οι θάλασσες και η Σελήνη, ορισμένες γεωλογικές δραστηριότητες, όπως οι σεισμοί, έχουν επίσης μικρό αντίκτυπο. Τα παραπάνω επιταχύνουν σταθερά την κίνηση του Πλανήτη. Η μαγνητική του δύναμη προκαλεί κύματα που επιτρέπουν στην τροχιακή κατεύθυνση της Γης να είναι ελαφρώς ελλειπτική γύρω από τον Ήλιο.

Υπάρχει μια υπόθεση όμως, που υπονοεί ότι η αργή αλλαγή της περιστροφής του πλανήτη θα μπορούσε να οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Στοιχεία δείχνουν ότι τον 20ο αιώνα, η τήξη των παγετώνων υπέβαλε λιγότερο βάρος στον βράχο στους πόλους, επιτρέποντας έτσι στη Γη να ανακάμψει προς τα πάνω και να γίνει λίγο πιο στρογγυλή. Η συνέπεια αυτού μπορεί να κάνει τη Γη να περιστρέφεται πιο γρήγορα, ενώ θα μπορούσε ακόμη και να μετατοπίσει ελαφρώς την κλίση της.

Η μετάβαση από το 2020 στο 2021

Οπότε, το 2020 η κανονικά ημέρα διήρκησε περισσότερο από 24 ώρες σε σχέση με άλλες χρονιές. Η IERS προσθέτει επιπλέον άλματα δευτερολέπτων στα ατομικά ρολόγια κάθε δύο με τρία χρόνια από τότε που έχει επίγνωση της σταδιακής επιβράδυνσης της Γης από το 1973. Οι πιο πρόσφατες διορθώσεις ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2016, στις 30 Ιουνίου 2015 και 30 Ιούνιος 2012.

Διαβάστε επίσης  Νόμπελ Χημείας 2020 σε δύο γυναίκες και το CRISPR-Cas9
Advertising

Ως εκ τούτου, με την τελευταία προσθήκη ενός δευτερολέπτου, η όποια παρέκκλιση είχε διορθωθεί, αλλά το 2020, ο πλανήτης έπαψε αυτή του τη συμπεριφορά. Τη χρονιά που μας πέρασε, η μέση διάρκεια της ημέρας ήταν σχεδόν ακριβώς 24 ώρες. Η περιφορά γύρω από τον Ήλιο έγινε μόλις 1,28 χιλιοστά του δευτερολέπτου γρηγορότερα από το κανονικό κατά τη διάρκεια του έτους.

Έτσι, η IERS αποφάσισε ότι τον ερχόμενο Ιούνιο, δεν πρόκειται να κάνει ένα ακόμα άλμα δευτερολέπτου. Αντίθετα, θα προτείνει πιθανώς, την αφαίρεση ενός δευτερολέπτου, το οποίο θα είναι και το πρώτο στην ιστορία της.

Περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο και περιστροφή γύρω από τον εαυτό της. Πηγή: https://www.forbes.com/

Η Γη ξεκίνησε να επιταχύνεται το 2021 και θα έχει έλλειμμα κατά 35,40 χιλιοστά του δευτερολέπτου στο τέλος του έτους. Εάν η τελευταία επιτάχυνση στην περιστροφή του πλανήτη παραμείνει, θα χρειαζόμαστε ένα αρνητικό άλμα δευτερολέπτου, για να διατηρήσουμε το χρόνο στη Γη. Αυτό θα σήμαινε μια μέρα διάρκειας 86.399 δευτερολέπτων.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Advertising

Διαδίκτυο
  1. THE SCIENCE TIMES, ανακτήθηκε από https://www.sciencetimes.com/, τελευταία επίσκεψη 07/02/2021.
  2. Forbes, ανακτήθηκε από https://www.forbes.com/?sh=ef578112254c, τελευταία επίσκεψη 07/02/2021.

Φυσικός, 23 ετών, με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας μέσω του μεταπτυχιακού προγράμματος 'Εφαρμοσμένη Μετεωρολογία & Φυσική Περιβάλλοντος'.
Hobbies: Αθλητισμός, μουσική, κινηματογράφος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βραδιές με δωρεάν προβολές στα Ιωάννινα!

Οι κινηματογραφικές προβολές συνεχίζονται με τις κινηματογραφικές αίθουσες να γεμίζουν!

Το κίνημα των Χίπις

Το κίνημα των Χίπις είναι μία επαναστατική αντίδραση ενάντια στο