Η κυκλική οικονομία είναι ένα οικονομικό μοντέλο που εστιάζει στη μείωση της σπατάλης των πόρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πόρων, φυτικών και ζωικών υποπροϊόντων και βιοαποικοδομήσιμων υλικών, καθώς και στην ανάκτηση και στην επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα παραγωγικών διαδικασιών. Ακόμη, στόχος της είναι η διατήρηση ενός προϊόντος σε καλή λειτουργική κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, η χρησιμοποίηση προϊόντων για την παροχή υπηρεσιών σε πολλαπλούς χρήστες (sharing economy) και η χρήση της υπηρεσίας που προσφέρει ένα προϊόν και όχι η κατοχή αυτού του ίδιου του προϊόντος.
Στάδια κυκλικής οικονομίας
Η κυκλική οικονομία αποτελείται από κάποια βασικά στάδια. Το πρώτο και το βασικότερο στάδιο είναι οι πρώτες ύλες. Η δημιουργία πρώτων υλών ειδικά κατασκευασμένων ώστε να μπορούν να μην καταστρέφονται εύκολα και να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν είναι θεμελιώδης αρχή της κυκλικής οικονομίας. Το δεύτερο στάδιο αποτελεί την παραγωγή των προϊόντων με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται μετά από ειδική επεξεργασία. Το τρίτο στάδιο αποτελεί τη διανομή αυτών των προϊόντων, καθώς και την εξοικείωση των καταναλωτών με τα νέα αυτά προϊόντα. Μία πολύ σημαντική τομή της κυκλικής οικονομίας είναι ότι οι καταναλωτές μετονομάζονται σε χρήστες, καθώς δεν καταναλώνουν ένα προϊόν και μετά το αποβάλλουν, αλλά το χρησιμοποιούν αρκετές φορές με μικρές τροποποιήσεις κάθε φορά. Το επόμενο βήμα έπειτα, είναι η συλλογή των ειδικά κατασκευασμένων προϊόντων ώστε να μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για επισκευή ή και τροποποίηση των προϊόντων για να μπορέσει να γίνει η επαναχρησιμοποίησή τους. Το τελευταίο βήμα είναι η διαχείριση των υπολειμματικών αποβλήτων και η ανακύκλωση, όπου καθίσταται δυνατή, ορισμένων προϊόντων που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αυτούσια.
Οφέλη εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας
Πρακτικά η κυκλική οικονομία είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος σήμερα για να μπορέσει να έχει ένα βιώσιμο περιβάλλον στο μέλλον. Τα τελευταία χρόνια είμαστε οριακά στο να καταστραφεί το περιβάλλον, χωρίς να μπορούμε να το επαναφέρουμε με οποιοδήποτε τρόπο κάτι το οποίο θα είναι καταστροφικό για εμάς τους ίδιους αλλά και όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Η ανεξέλεγκτη χρήση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι μολύνσεις των υδάτων και του αέρα από τις βιομηχανίες καθώς και πολλά άλλα, είναι γεγονότα τα οποία δημιουργούν προβλήματα που μπορεί στο μέλλον να μην διορθώνονται. Για αυτό το λόγο πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν στραφεί σε βιώσιμες οικονομικά αλλά και περιβαλλοντολογικά λύσεις ώστε να μπορούν να συνυπάρχουν οι έννοιες της οικονομικής αλλά και περιβαλλοντολογικής βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών αποτελεί αδήριτη ανάγκη η εφαρμογή του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, τα οφέλη του οποίου θα παρουσιαστούν παρακάτω.
Αρχικά, η κυκλική οικονομία βοηθάει το περιβάλλον περισσότερο από την ανακύκλωση. Η κυκλική οικονομία είναι σε κάποιο βαθμό η μετεξέλιξη της ανακύκλωσης, έχει όμως και μια σημαντική διαφορά: Στην ανακύκλωση, ένα χρησιμοποιημένο προϊόν αποσυντίθεται σε πρώτες ύλες που ανακτώνται προς επαναχρησιμοποίηση στην παραγωγή νέων προϊόντων. Στην κυκλική οικονομία, το προϊόν σχεδιάζεται εξαρχής, έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται ανακατασκευή και επαναμεταποίηση, για να επαναχρησιμοποιηθεί ως καινούργιο. Μπαίνει, έτσι, φρένο στην αλόγιστη εξάντληση των πλουτοπαραγωγικών πόρων του πλανήτη και στην καταστροφή της βιόσφαιρας λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της συνεπαγόμενης κλιματικής αλλαγής.
Ακόμη, ένα δεύτερο πλεονέκτημα της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας είναι οι θέσεις εργασίας. Όπως αναφέρθηκε, το νέο αυτό οικονομικό μοντέλο χρησιμοποιεί ως βασικό του στόχο τη δημιουργία προϊόντων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον με μικρές αλλαγές. Η αποκέντρωση της μεταποίησης που δημιουργεί η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση, είναι συμβατή και φιλική προς τον ελληνικό παραγωγικό ιστό που χαρακτηρίζεται από μικρό μέγεθος επιχειρήσεων. Υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, εφόσον εξασφαλίζει φθηνές πρώτες ύλες, αντιμετωπίζει την επερχόμενη αύξηση των τιμών των περιορισμένων πρώτων υλών και βοηθάει την εξοικονόμηση κόστους στις Βιομηχανίες. Επίσης, δημιουργεί νέα επαγγελματική και επιχειρηματική ύλη με πραγματικό προϊόν και όχι υπηρεσίες, ενώ η μετατροπή των καταναλωτών σε χρήστες υιοθετεί καταναλωτικές τάσεις προς προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον.
Συμπέρασμα
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η κυκλική οικονομία είναι μία ανερχόμενη κατάσταση που πρόκειται να επηρεάσει αναγκαστικά την παγκόσμια οικονομία και θα ενισχύσει και τη βιώσιμη ανάπτυξη με την οποία συνδέεται αλληλένδετα. Το σχέδιο είναι ακόμα στην αρχή και σε λίγα χρόνια μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις σε κάποια κομμάτια. Το σίγουρο όμως είναι ότι η παραγωγική διαδικασία και η κατανάλωση των διάφορων προϊόντων θα είναι πολύ διαφορετική από σήμερα
Πηγή άρθρου:
www.ekt.gr