Οι πιο τρομακτικές προβλέψεις του Stephen Hawking για το μέλλον

18 Μαρτίου 2018

Ο Stephen Hawking ήταν ένας λαμπρός θεωρητικός φυσικός που ενέπνευσε και συγκλόνισε. Μας ώθησε στο να κατανοήσουμε, να έχουμε περιέργεια και αύξησε τον ενθουσιασμό μας για το σύμπαν γύρω μας. Μας έκανε να γελάμε. Μας έκανε περίεργους. Μας έκανε να φανταστούμε.

Παρόλ’ αυτά μερικές φορές, μας έκανε να φοβόμαστε.

Ο Hawking, ο οποίος πέθανε το πρωί της 14ης Μαρτίου, σε ηλικία 76 ετών μετά από 52 χρόνια ζωής με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS ή νόσος Lou Gegrig), θα αφήσει πίσω του μια πολύ σημαντική κληρονομιά. Ωστόσο, οι παρανοϊκές του προβλέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, μπορεί να αποδειχθούν από τις πιο αδιάσπαστες απόψεις αυτής της κληρονομιάς.

Advertisements
Ad 14

Αυτές είναι μερικές από τις πιο τρομακτικές προβλέψεις του:

Η ΑΙ παίρνει τον έλεγχο

«Το τζίνι είναι έξω από το μπουκάλι. Πρέπει να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση των πολύ αληθινών κινδύνων της», δήλωσε ο Hawking το περασμένο έτος σε ένα Q&Α με την WIRED. «Φοβάμαι ότι η ΑΙ μπορεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπους εντελώς. Εάν οι άνθρωποι σχεδιάζουν ιούς υπολογιστών, κάποιος θα σχεδιάσει ΑΙ που θα αναπαράγεται. Αυτή θα είναι μια νέα μορφή ζωής που θα ξεπεράσει τους ανθρώπους».

Καθώς η ΑΙ εισέρχεται περισσότερο στην καθημερινότητά μας, ο Hawking δεν είναι ο μόνος που φοβάται τον έλεγχο από ρομπότ.

Υπάρχουν, όμως και άλλες απειλές.

Αυτοκαταστροφή

«Η Γη μας είναι πολύ μικρή για εμάς, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό και κινδυνεύουμε να αυτοκαταστραφούμε…Δεν θα ήμουν αισιόδοξος για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του είδους μας».

Διαβάστε επίσης  Κεραυνοί: Ένα μετεωρολογικό φαινόμενο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Ο Hawking το είπε αυτό το 2016 σε μια εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, επιβεβαιώνοντας την απαισιοδοξία του εν μέρει στο πρόσφατο δημοψήφισμα για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ένα ντοκιμαντέρ του 2017, είπε ότι στην ανθρωπότητα έχει απομείνει, μόλις, ένας αιώνας στη Γη, λιγότερο από τα 1000 χρόνια που προέβλεψε το προηγούμενο έτος.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αλλαγή του κλίματος και την καταστροφή του περιβάλλοντος, που φοβόταν πως μπορεί να καταστήσει τη Γη ακατοίκητη. Από τότε που έγινε πρόεδρος, ο Donald Trump είχε γίνει ένας αγαπημένος στόχος του Hawking:

«Είμαστε κοντά στο σημείο ανατροπής όπου η υπερθέρμανση του πλανήτη γίνεται μη αναστρέψιμη. Η δράση του Τραμπ (να βγει από την Συμφωνία του Παρισιού) θα μπορούσε να ωθήσει τη Γη στο χείλος, να γίνει σαν την Αφροδίτη, με θερμοκρασία διακόσια πενήντα βαθμούς και βροχή από θειικό οξύ», δήλωσε ο Hawking.

«Η αλλαγή του κλίματος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και είναι ένας που μπορούμε να αποτρέψουμε αν δράσουμε τώρα. Απορρίπτοντας τα στοιχεία για την αλλαγή του κλίματος και εξαλείφοντας τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού, ο Donald Trump θα προκαλέσει περιβαλλοντική ζημιά στον όμορφο πλανήτη μας, θέτοντας σε κίνδυνο τον φυσικό κόσμο, για εμάς και τα παιδιά μας».

Ευτυχώς, ωστόσο, βλέπει και τη λύση.

Πλανητική Αποικιοκρατία

«Αν η ανθρωπότητα πρόκειται να συνεχιστεί για ακόμη ένα εκατομμύριο χρόνια, το μέλλον μας έγκειται στην τολμηρή πορεία όπου κανείς άλλος δεν έχει περάσει πριν», δήλωσε ο Hawking σε φεστιβάλ στη Νορβηγία πέρυσι.

«Δε μας μένει χώρος και τα μόνο μέρη που μπορούμε να πάμε είναι οι υπόλοιποι κόσμοι. Ήρθε η ώρα να εξερευνήσετε άλλα ηλιακά συστήματα», συνέχισε. «Η εξάπλωση μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που μας σώζει από εμάς. Είμαι πεπεισμένος ότι οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γη».

Διαβάστε επίσης  Εύδοξος ο Κνίδιος: Ένας μέγας επιστήμονας
Return of the Moon landings would give humanity “a sense of purpose”.

 

«Ελπίζω ότι θα ενώσει τα ανταγωνιστικά έθνη σε ένα μόνο στόχο, να αντιμετωπίσουν την κοινή πρόκληση για όλους μας … Ένα νέο και φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα θα ενθουσιάσει τους νέους και θα τονώσει το ενδιαφέρον σε άλλους τομείς όπως η αστροφυσική και η κοσμολογία».

The European Space Agency’s vision for a Moon base

 

Έθεσε μια αρκετά ολοκληρωμένη σειρά σημείων αναφοράς: τα έθνη πρέπει να στείλουν αστροναύτες στη Σελήνη έως το 2020 (και να δημιουργήσουν μια σεληνιακή βάση τα επόμενα 30 χρόνια). Και θα πρέπει να φτάσουμε στον Άρη μέχρι το 2025.

Αν ο Hawking είναι στο ελάχιστο σωστός, ο Musk καλύτερα να βιαστεί!

Απόφοιτη της σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, με μπόλικο ενδιαφέρον για ό,τι νέο συμβαίνει γύρω από την τεχνολογία και τις επιστήμες. Εθισμένη στη προβολή ταινιών, σε μικρά ταξίδια απόδρασης, στη μουσική, στο ωραίο φαγητό, στην υπέροχη παρέα μου...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι

Космобет – Нове ліцензійне онлайн казино Cosmobet.ua

Рік заснування 2024 Мінімальний депозит 100 грн Advertisements Мінімальний вивод