Ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου λειτουργεί με βάση το συνειδητό και τον υποσυνείδητο τρόπο σκέψης και επεξεργασίας των διάφορων πληροφοριών που καθημερινά λαμβάνει από το εξωτερικό περιβάλλον. Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το πιο ισχυρό μέρος του εγκεφάλου είναι το συνειδητό, εκείνο δηλαδή που με βάση τη λογική και την ορθή τεκμηρίωση της πραγματοποίησης ορισμένων γεγονότων δίνει σήματα μέσω των νευρώνων στο ανθρώπινο σώμα προκειμένου να δράσει. Η αλήθεια είναι όμως ότι από επιστημονικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί από αρκετούς νευρολόγους και ψυχίατρους το υποσυνείδητο είναι η αιτία που δρούμε σε πολλές καταστάσεις της καθημερινότητας μας.
Όταν συζητούμε με κάποιον άλλον, όταν επεξεργαζόμαστε ένα μαθηματικό πρόβλημα ή επιδιορθώνουμε ένα αυτοκίνητο, εργαζόμαστε με το συνειδητό μέρος του μυαλού μας. Όταν τώρα ονειρευόμαστε, αναπολούμε μια πρόσφατη εμπειρία μας, είμαστε απορροφημένοι πλήρως σε ένα καλό μυθιστόρημα, κάνουμε διαλογισμό, ή ακόμα πανικοβαλλόμαστε, λειτουργούμε με το δεύτερο μέρος του μυαλού μας, το υποσυνείδητο, τον πιο βαθύ απόκρυφο και ουσιαστικά άγνωστο εαυτό μας. Το υποσυνείδητο είναι η έδρα των ενστίκτων, των συγκινήσεων, της φαντασίας, της μνήμης, των συνηθειών και της διαίσθησης. Αυτό ρυθμίζει επίσης τις αυτόνομες σωματικές λειτουργίες μας. Στο συνειδητό μέρος του εγκεφάλου μας υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης και χρησιμοποίησης σε σύντομο χρονικό διάστημα 7 σημαντικών πληροφοριών. Στο υποσυνείδητο όμως μπορούμε να αποθηκεύσουμε χιλιάδες πληροφορίες για μεγάλο χρονικό διάστημα και να τις ανακαλούμε οποτεδήποτε τις χρειαζόμαστε για την επίλυση ενός προβλήματος. Είναι αδύνατον να διατηρήσουμε όλες τις εμπειρίες μας στο συνειδητό. Σε μια τέτοια περίπτωση θα είχαμε το πρόβλημα του Ρώσου ρεπόρτερ Σερεσέβσκι, ο οποίος δε ξέχναγε ποτέ τίποτα. Ο Σερεσέβσκι δεν μπορούσε να συνθέσει τις λεπτομέρειες σε γενικότητες, ή να τις οργανώσει όλες μαζί στο μυαλό του. Καθώς ο ίδιος μεγάλωνε οι τεράστιες πληροφορίες που προσπαθούσε να αποθηκεύσει στο μυαλό του και να τις επεξεργαστεί αυξάνονταν, μέχρι που τον κατέκλυσαν εντελώς. Η παραμικρή νύξη του προκαλούσε εκατοντάδες συνειρμούς και δεν μπορούσε να σκεφτεί λογικά ακόμα και στα πιο απλά πράγματα, όπως στην ερώτηση “τι φαγητό έφαγες χθες” . Δεν μπορούσε συγχρόνως να διαβάσει, ή ακόμη να ακολουθήσει μια απλή συζήτηση. Μέχρι το τέλος της ζωής του, το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να ταξιδεύει από πόλη σε πόλη επιδεικνύοντας το παράξενο ταλέντο του να απομνημονεύει σχεδόν τα πάντα.
Η αξιοποίηση του υποσυνείδητου προς όφελος μας
Έχει αποδειχθεί από μια πληθώρα πειραμάτων ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος συγκρατεί και ανακαλεί πιο εύκολα τις γνώσεις που βρίσκονται στο υποσυνείδητο μέρος από ότι στο συνειδητό. Έτσι λοιπόν αν ένας μαθητής ή γενικότερα ένας άνθρωπος είχε τη δυνατότητα να περάσει μία πληροφορία στο υποσυνείδητο του θα μπορούσε να την χρησιμοποιεί με μεγαλύτερη ευκολία στην πράξη. Πώς γίνεται όμως κάτι τέτοιο; Η είσοδος μίας πληροφορίας στο υποσυνείδητο πραγματοποιείται τη στιγμή στην οποία το υποσυνείδητο λειτουργεί περισσότερο από το συνειδητό. Τέτοιες στιγμές είναι η στιγμή του ύπνου, του διαλογισμού αλλά και η στιγμή που δρούμε με τα ένστικτα. Επειδή λοιπόν σε τέτοιες καταστάσεις είναι μάλλον δύσκολο να μπορούμε να αφομοιώσουμε, για παράδειγμα μια επιστημονική θεωρία (αν και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται διαδικασίες μάθησης στον ύπνο μέσω ορισμένων μεθόδων στις ΗΠΑ) , θα πρέπει να καταφέρουμε να βρούμε έναν άλλο τρόπο διοχέτευσης της πληροφορίας στο υποσυνείδητο . Αυτός ο τρόπος είναι η καθημερινή μας ενασχόληση με τη συγκεκριμένη θεωρία ούτως ώστε να καταφέρει να γίνει κτήμα μας και να χρησιμοποιείται αυτόματα από τον εγκέφαλο μας. Έτσι αν συγκεντρωθούμε σε κάτι και το εφαρμόσουμε αρκετές φορές στην καθημερινότητά μας, όπως για παράδειγμα στην εργασία μας, τότε θα μας γίνει κτήμα και θα μπορούμε να το χρησιμοποιούμε εύκολα.
Η λειτουργία του υποσυνείδητου είναι μία σημαντική λειτουργία του εγκεφάλου με την οποία δρούμε πολλές φορές σε έκτακτες καταστάσεις χρησιμοποιώντας περισσότερο το ένστικτο παρά τη λογική. Όμως το υποσυνείδητο είναι και χώρος που βρίσκονται οι αναμνήσεις μας και οι πιο βαθιές και ριζωμένες αντιλήψεις μας σχετικά με την γενικότερη νοοτροπία μας και τον τρόπο ζωής μας.
Πηγή: maxmag.gr, “Το υποσυνείδητο και ο ρόλος του στη ζωή μας”