Αυξημένο ουρικό οξύ: Ποιες τροφές θα πρέπει να αποφύγετε

ουρικό οξύ

Tο ουρικό οξύ είναι το τελικό προϊόν μεταβολισμού των πουρινών(τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών) και αποβάλλεται κυρίως (σε ποσοστό περίπου 70%) μέσω των νεφρών στα ούρα.

 

Η παθολογική κατάσταση στην οποία παρατηρείται αύξηση ουρικού οξέος στο αίμα, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε σε υπερπαραγωγή πουρινών είτε σε μειωμένη απέκκριση ουρικού οξέος από τους νεφρούς, είναι γνωστή ως υπερουχιαιμία. Τα αίτιας της αύξησης του ουρικού οξέος στο αίμα οφείλονται κυρίως στη γενετική προδιάθεση και στην υπερκατανάλωση αλκοόλ και τροφών που περιέχουν πουρίνες.

 

Η υπερουχιαιμία σχετίζεται με την ανάπτυξη ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας), λίθων στους νεφρούς (νεφρολιθίαση), καρδιαγγειακών προβλημάτων και συνήθως συνυπάρχει με άλλα νοσήματα όπως υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία.

Advertisements
Ad 14

 

Η συσχέτιση μεταξύ ινσουλινοαντίστασης και αυξημένων επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, είναι έντονη και επιβεβαιώνεται από κλινικές μελέτες. Συνεπώς η απώλεια βάρους και η μείωση της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε απλά σάκχαρα (ζάχαρη, γλυκά, αναψυκτικά, κ.λ.π.), πρέπει να γίνουν συνείδηση, κάθε υπέρβαρου και παχύσαρκου ασθενή με αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος.

 

Μέσω της αλλαγής των διατροφικών του συνηθειών και της αποφυγής τροφών πλούσιων σε πουρίνες ο ασθενής μπορεί να μειώσει τις υψηλές συγκεντρώσεις ουρικού οξέως εφόρου ζωής και να βελτιώσει τα συνυπάρχοντα νοσήματα.

 

Οι φυσιολογικές συγκεντρώσεις ουρικού οξέως:

 

  • Άνδρες: 3,5 – 7,2 mg/dl
  • Γυναίνες: 2,6 – 6,0 mg/dl
  • Παιδιά: 2,0 – 5,5 mg/dl

 

Περιεκτικότητα τροφίμων σε πουρίνες:

ουρικό οξύ

 

Γενικές συστάσεις:

 

  • Απώλεια βάρους όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο
  • Πρόσληψη γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά
  • Δίαιτας χαμηλή σε πουρίνες, ύστερα από εντολή γιατρού και σε συνεργασία με το διαιτολόγο
  • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ
  • Κατανάλωση πολλών υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας για την αποβολή του ουρικού οξέος με τα ούρα
Διαβάστε επίσης  Προειδοποιητικά σημάδια ότι τρώτε πολύ ζάχαρη

 

 

Πηγές:

  • Serum Uric Acid and Cardiovascular Mortality: The NHANES I Epidemiologic Follow-up Study, 1971-1992. Jing Fang, MD; Michael H. Alderman, MD JAMA. 2000;283(18):2404-2410. doi:10.1001/jama.283.18.2404
  • The metabolic syndrome and uric acid nephrolithiasis: Novel features of renal manifestation of insulin resistance. Nicola Abate, Manisha Chandalia, Alberto V Cabo-Chan Jr, Orson W Moe and Khashayar Sakhaee. Kidney International (2004) 65, 386–392; doi:10.1111/j.1523-1755.2004.00386.x

Είμαι διαιτολόγος απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Δημόσιας Υγείας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Δεν μου φτάνουν 24 ώρες να ασχοληθώ με όσα με ενδιαφέρουν αλλά έχω αλλάξει αυτο το bio 100 φορές. Επικοινωνία: alexandra@maxmag.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην