Αλκοόλ το καλοκαίρι: Πώς επηρεάζει την υγεία μας

αλκοόλ

 

H αιθυλική αλκοόλη, είναι τοξική ψυχοτρόπος ουσία  που ευρίσκεται στην μπύρα, κρασί λικέρ και αλκοολούχα ποτά. Παράγεται από τη ζύμωση μαγιάς, σακχάρων αμύλου και ανήκει στα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η χαλαρή διάθεση των διακοπών σε συνδυασμό με την αύξηση του διαθέσιμου ελεύθερου χρόνου και την αύξηση των κοινωνικών συναναστροφών είναι παράγοντες που ευθύνονται για την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ κατά τα ταξίδια. H μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση αιθυλικής αλκοολης γενικώς είναι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών. Ένα ποτό την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω. Και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες κάθε ηλικίας.

Μία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%.

Ανάλογα με την κληρονομικότητα του ατόμου, τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης και τα λαμβανόμενα φάρμακα τα όρια αυτά μπορεί να γίνουν πιο ελαστικά ή πιο αυστηρά.

Επειδή τα φαινόμενα κατάχρησης είναι ιδιαίτερα συχνά στις διακοπές και κατά τα ταξίδια  έχουμε συνακόλουθα την αύξηση σοβαρών προβλημάτων:

•    Την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων

•    Των περιστατικών θαλάσσιων πνιγμών μετά από μέθη

•    Των περιστατικών ηπατίτιδας οξείας βλάβης του ήπατος και αλκοολικού κώματος

•    Των περιστατικών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων λόγω πλημμελούς τήρησης προφυλάξεων μετά από μέθη

•    Των περιστατικών εισρόφησης αλκοολικού κώματος και καρδιακής ανακοπής από τοξική δράση του αλκοόλ

Σε οξεία χρήση, επίπεδα αλκοόλ πάνω από 50 mg /dl, προκαλούν ευφορία, μείωση αντανακλαστικών, υπνηλία, καταστολή του ΚΝΣ, επιβάρυνση του ήπατος, αλλοίωση συμπεριφοράς. Σε οξεία δηλητηρίαση προκύπτει ζάλη, αταξία, ναυτία και εμετός ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μέθης αναπνευστική καταστολή, σπασμοί, κώμα, θάνατος εμφανίζονται.

Διαβάστε επίσης  Ποια είναι τα οφέλη των διακοπών για την υγεία;

Το πρόβλημα κατά τα ταξίδια και στις διακοπές περιπλέκεται περαιτέρω. Αυτό συμβαίνει από τη νόθευση των ποτών με μεθυλική ή βιομηχανική αλκοόλη ή χρωστικές ουσίες με αποτέλεσμα την πρόκληση βλαβών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο ήπαρ, στα νεφρά, στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, υπάρχει και εμφάνιση συμπτωμάτων όπως πονοκεφάλου, ζάλης, γαστρεντερικών διαταραχών, προβλημάτων όρασης, διανοητικών διαταραχών, κοιλιακού άλγους, κώματος, καρδιακής ανακοπής, ως αποτέλεσμα της πόσης νοθευμένων ποτών.

Τι πρέπει να ξέρετε επιπροσθέτως:

•    Ορισμένα φάρμακα είναι απαγορευτικά για το αλκοόλ. Εάν πάσχετε από χρόνιο πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε χρόνια φάρμακα καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας.

•    Μην καταναλώνετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά, που μπορεί να είναι νοθευμένα.

•    Το φαγητό έχει την ιδιότητα να αναχαιτίζει την απορρόφηση του αλκοόλ. Η απορρόφηση του αλκοόλ γίνεται πιο ομαλά όταν η πόση αλκοόλ συνοδεύει ένα ελαφρύ γεύμα.

•    Τα βαριά λιπαρά γεύματα αυξάνουν την πιθανότητα γαστρεντερικών προβλημάτων και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης επιδεινώνοντας τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ.

•    Μην κοιμηθείτε αμέσως μετά την πόση. Αλλά μετά από δίωρο τουλάχιστον, όταν ο οργανισμός έχει επιτελέσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της πέψης. Ο οργανισμός πρέπει να ευρίσκεται στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση όταν καλείται να επεξεργαστεί το αλκοολούχο ποτό.

•    Προτιμήστε να μην οδηγήσετε. Μετακινηθείτε με ταξί σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο έχετε υπερβεί τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια. Με ανάλογο τρόπο αποφύγετε να κολυμπήσετε, να κάνετε ορειβασία ή σπορ.

•   Μην διστάσετε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν νοιώθετε έντονο πονοκέφαλο ή ζάλη.

•    Εάν είστε ανήλικος ή έγκυος γυναίκα μην πιείτε καθόλου αλκοολούχα ποτά. Ο οργανισμός σας είναι πιο ευαίσθητος στις δυσμενείς επιδράσεις του αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης  Ο θεμέλιος λίθος για την ανθρωπότητα: Γονιμότητα!

•     Το πιο σημαντικό άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο μεθυσμένος είναι ο κίνδυνος εισρόφησης από εμετό λόγω αλλοίωσης των αντανακλαστικών του σώματος. Κρατήστε τον όρθιο ή καθιστό ενώ κάνει εμετό και εάν είναι αναίσθητος γυρίστε τον στο πλάι ενώ αναμένετε την ιατρική βοήθεια.

Διαβάζοντας για την υγεία, του σώματος και του μυαλού και ενώνοντας τα υλικά και τα άυλα στοιχεία τους, γίνεται η μεταφορά προς εκείνα τα στοιχεία, που ούτε στόμα μπορεί να τα διηγήθει ούτε χέρι να τα γράψει.
Φοιτήτρια φυσικοθεραπείας και λάτρης της ψυχολογίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι