Κατανάλωση αλκοόλ: Τί πρέπει να γνωρίζουμε

αλκοόλ
πηγή εικόνας: www.who.int

Το αλκοόλ είναι μια τοξική ψυχοδραστική ουσία με ιδιότητες εξάρτησης, η οποία σχετίζεται με ψυχικές διαταραχές. Το αλκοόλ θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία. Η κατανάλωση αιθυλικής αλκοόλης υψηλής περιεκτικότητας (αιθανόλη), ιδιαίτερα εάν έχει νοθευτεί με μεθανόλη, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου.

Νοσηρότητα και κατανάλωση αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για τον θάνατο 3 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο παγκοσμίως, με την Ευρώπη να αποτελεί το 1/3. Εκτός του θανάτου η κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει κατά 5% τη νοσηρότητα στον κόσμο, με αναπηρίες και γενικότερη κακή υγεία.

Συγκεκριμένα η χρήση αλκοόλ είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την επιβάρυνση των ασθενειών παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 10% των παγκόσμιων θανάτων σε πληθυσμούς ηλικίας 15-49 ετών. Περίπου το 7% αντιστοιχεί στον ανδρικό πληθυσμό και το 2,2 % στο γυναικείο πληθυσμό.

Αλκοόλ και συστάσεις

Καταρχάς δεν ισχύει πως λίγο αλκοόλ είναι ευεργετικό για την υγεία, αν το συγκρίνουμε με όλες τις αρνητικές του επιπτώσεις, επαυξάνει την επιβάρυνση σε όλη τη διάρκεια ζωής, ιδιαίτερα στους άνδρες. Δεν υπάρχει ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης.

Η συσσωρευτική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα διαδικασιών στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, έχει τοξικές επιδράσεις στο πεπτικό και στο καρδιαγγειακό σύστημα και οδηγεί σε δυσμενείς επιπτώσεις στα όργανα, αυξάνει τον κίνδυνο για αυτοτραυματισμό και πρόκληση βίας. Με τη συστηματική χρήση του αλκοόλ αυξάνονται και οι μεταδιδόμενες νόσοι όπως ο ιός HIV λόγω της ανοσοκατασταλτικής του δράσης. Τα αλκοολούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου και γι’ αυτό έχουν ταξινομηθεί ως καρκινογόνα από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer).

Διαβάστε επίσης  Φράουλα: ένα φρούτο με σημαντικά οφέλη

Δράση του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό

Όσο περισσότερο αλκοόλ παραμένει στο στομάχι τόσο πιο αργή γίνεται η απορρόφηση. Η μειωμένη γαστρική κινητικότητα καθυστερεί επίσης τη γαστρική εκκένωση στο λεπτό έντερο, όπου απορροφάται το περισσότερο αλκοόλ. Η αυξημένη επαφή επιφάνειας μεταξύ αλκοόλης και της επένδυσης του λεπτού εντέρου αυξάνει το ρυθμό απορρόφησης αλκοόλης  με αποτέλεσμα υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλης στο αίμα. Επίσης η ποσότητα της τροφής στο στομάχι επιβραδύνει το ρυθμό απορρόφησης αλκοόλ.

Το αλκοόλ λόγω της πυκνής του ενέργειας, αντιπροσωπεύει περίπου το 9% της καταναλισκόμενης ενέργειας στους πότες.

Τρόποι μείωσης κατανάλωσης αλκοόλ

Σίγουρα η χρήση αλκοόλ αποτελεί μέρος του κοινωνικού τοπίου, κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Ξεκινώντας από νεαρή εφηβική ηλικία ώστε να ενταχθούν στον κοινωνικό τους περίγυρο. Χρησιμοποιείται ως χαλαρωτικό σε αγχώδεις ημέρες, αλλά η χρήση του είναι πιο έντονη σε άτομα με υψηλή προβολή και κοινωνική επιρροή. Γύρω απ’ το πλαίσιο της κοινωνικοποίησης είναι εύκολο να παραβλέψουμε τις συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ. Σίγουρα έχει συμβάλει στο γεγονός η βιομηχανία του αλκοόλ η οποία υποβαθμίζει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ με την εμφάνιση πολλών τύπων καρκίνου (εντέρου, μαστού).

Η δημιουργία μεγάλων καμπανιών από διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες θα δείχνουν, αναφέρουν και θα αναλύουν τις βλάβες της κατανάλωσης αλκοόλ καθώς και η ύπαρξη αντίστοιχων ετικετών πάνω στα αλκοολούχα ποτά, όπως ήδη γίνεται στα προϊόντα καπνού, θα έκανε πιο συνειδητή τη χρήση του αλκοόλ, ιδίως στις νεότερες ηλικίες.

Δείτε σχετική εικόνα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-020-8403-8/figures/1

πηγές άρθρου:

Julian E Dilley, Emily Nicholson, Stephen M. Fisher, Robin Zimmer, Janice C. Froehlich. Published online (2017 Dec 13). “ALCOHOL DRINKING AND BLOOD ALCOHOL CONCENTRATION REVISITED”. pages (260-269). Alchocolism clinical and Experimental Research. doi: 10.1111/acer.13549.

Διαβάστε επίσης  Φρούτα και λαχανικά του χειμώνα

World Healthy Organization. Health Topics. Alchocol.

World Healthy Organization. “Alcohol does not protect against COVID-19; access should be restricted during lockdown”. last update  (14-04-2020).

Emily Pechey, Natasha Clarke, Eleni Mantzari, Anna K M Blackwell, Katie De-Loyde, Richard W Morris, Theresa M Marteau, Gareth J Hollands. 2020 Apr 2; pages (2;20(1):376). “Image-and-text health warning labels on alcohol and food: potential effectiveness and acceptability“.  BMC Public Health, Part of Spriger Nature. doi: 10.1186/s16889-020-8403-8.

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι