Εγκαύματα από φωτια: Πως αντιμετωπίζονται;

Εγκαύματα από φωτιά: Πως αντιμετωπίζονται
Πηγή εικόνας: in.gr

Τα εγκαύματα από φωτιά αποτελούν την κυριότερη βλάβη, που μπορεί να υποστεί ένας άνθρωπος, όταν έρθει σε επαφή με τη φωτιά. Τα εγκαύματα σε συνδυασμό με μια σειρά προβλημάτων, μπορούν να ορίσουν ακριβώς το έγκαυμα.

Κατηγορίες εγκαυμάτων από φωτιά

Οι τρεις κατηγορίες των εγκαυμάτων είναι: πρώτου βαθμού, δεύτερου βαθμού και τρίτου βαθμού. Άρα, πρέπει να εξετάζουμε αρχικά σε ποια κατηγορία ανήκει το έγκαυμα.

Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού δεν έχουν ως φυσική απόρροια φυσαλίδες. Αντιθέτως, εάν έχουν εμφανιστεί φυσαλίδες στο μεγαλύτερο μέρος του σώματος, τότε το έγκαυμα είναι δεύτερου ή τρίτου βαθμού.

Ακόμη δύο παράγοντες που καθορίζουν το έγκαυμα είναι η ηλικία άνω των 60 ετών και το αν μπορεί να συνδυαστεί από αναπνευστικό πρόβλημα.

Advertisements
Ad 14
Εγκαύματα πρώτου βαθμού

Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού είναι τα πιο αβλαβή. Θα εμφανιστούν κυρίως ύστερα από πολύωρη παρουσία κάτω από τον καυτό ήλιο. Το μόνο που μπορεί να προκαλέσουν είναι έντονος ερεθισμός στο δέρμα και κοκκινίλες. 

Επίσης, μπορεί να προκληθεί ξεφλούδισμα στην επιδερμίδα. Τα εγκαύματα αυτά φεύγουν σε μία με πέντε ημέρες και συνήθως δεν χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής ή ιατρικής αγωγής.

Εγκαύματα δευτέρου βαθμού

Τα εγκαύματα δευτέρου βαθμού επηρεάζουν το χορίο και εμφανίζουν ερυθρότητα στο σημείο, φουσκάλες και οίδημα. Εάν αντιμετωπιστούν με φροντίδα, μπορούν να επουλωθούν σε τρεις εβδομάδες και να μην αφήσουν σημάδια ή να αφήσουν μικρές ουλές.

Εγκαύματα τρίτου βαθμού

Τα εγκαύματα τρίτου βαθμού είναι τα πιο σοβαρά που μπορεί να υποστεί ένας άνθρωπος.

Επηρεάζουν και τα τρία στρώματα του δέρματος: την επιδερμίδα, το χορίο και το υπόστρωμα. Το σημείο που θα πληγεί εμφανίζει λευκές, μαύρες ή κόκκινες πληγές.

Διαβάστε επίσης  Τα φρούτα του φθινοπώρου που θωρακίζουν τον οργανισμό μας!

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, θα καταστραφούν τα τροχοφυλάκια και οι ιδρωτοποιοί αδένες, με αποτέλεσμα να εμφανίζει πόνο και ερυθρότητα γύρω από τις περιοχές αυτές.

Απόρροια αυτών είναι ότι, οι ουλές που θα δημιουργηθούν, είναι αρκετά ισχυρές και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Αυτό θα επιτευχθεί είτε μέσω ειδικών σκευασμάτων για επούλωση ουλών, είτε μέσω μεταμόσχευσης δέρματος.

Σοβαρότητα εγκαυμάτων

Η σοβαρότητα των εγκαυμάτων έχει να κάνει με το πόσο επιβλαβή μπορεί να είναι για τους ιστούς. Αυτό έχει να κάνει με το αν μολυνθούν οι ιστοί ή περάσουν μέσω αυτών μικροοργανισμοί στο κυκλοφορικό σύστημα.

Επίσης, από τον τρόπο που περνάει η θερμότητα από το θερμαντικό παράγοντα στο δέρμα, μπορεί να φανεί εξίσου η σοβαρότητα του εγκαύματος. Κάτι τέτοιο μπορεί να εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες όπως η θερμική ικανότητα, η θερμοκρασία, ο συντελεστής μεταφοράς.

Σοβαρότερα εγκαύματα είναι αυτά που αφορούν το πρόσωπο, διότι μπορεί να επηρεάσουν τα μάτια και τους πνεύμονες. Εξίσου σοβαρά μπορούν να αποδειχθούν και αυτά στα χέρια και στα πόδια. Τα συγκεκριμένα εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα κίνησης στα άκρα.

Τι προκαλεί το έγκαυμα

Τα εγκαύματα όπως προαναφέραμε, μπορεί να είναι αρκετά επιβλαβή για τον άνθρωπο και να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Έχει αποδειχτεί ότι παρουσιάζουν μία σειρά μικροβίων όπως ο σταφυλόκοκκος, ο προτέας, η ψευδομονάδα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιβιοτικής αγωγής.

Επίσης, στις εγκαυματικές ουλές μπορεί να παρατηρηθεί δημιουργία καρκινώματος από πλακώδη κύτταρα και κερατοακάνθωμα.

Όσον αφορά, στις βλάβες εσωτερικά στους πνεύμονες από τους καπνούς και τις αναθυμιάσεις, είναι φανερό ότι υπάρχει μια πληθώρα συμπτωμάτων που τις προκαλούν.

Αρχικά, η θερμική και χημική βλάβη στους πνεύμονες είναι απόρροια των τοξικών προϊόντων καύσης. Εν συνεχεία, θα αναπτυχθούν μικροβιακές μολύνσεις στο αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον, η μη φυσιολογική ανταλλαγή αερίων οδηγεί σε διαταραχές στην οξυγόνωση των ιστών.

Διαβάστε επίσης  Ηπατίτιδα C: κλινική εικόνα και ανάγκη προστασίας

Συμπτωματολογία

Τα συμπτώματα που θα παρουσιαστούν από τα εγκαύματα είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά, είναι ποικίλα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Εάν ο ασθενής δεν παραπεμφθεί άμεσα στο νοσοκομείο για διασωλήνωση, μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και στο θάνατο.

Τέτοια συμπτώματα είναι ο βήχας, η δύσπνοια, ο πυρετός, η αναπνευστική ανεπάρκεια.

Όμως, σε πιο βαριές περιπτώσεις η μόνιμη διαταραχή του αναπνευστικού συστήματος, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Τι πρέπει να κάνει ο εγκαυματίας

Υπάρχει μια πληθώρα ενεργειών που μπορεί να ακολουθεί ο εγκαυματίας, προκειμένου να μην γίνει το μοιραίο. Το βασικότερο βήμα που πρέπει να ακολουθήσει είναι να επισκεφθεί άμεσα κλινικό γιατρό, ώστε να εξετάσει τον βαθμό του εγκαύματος.

Από τη στιγμή που διαγνωστεί η μορφή του εγκαύματος και ο βαθμός του, θα είναι πιο εύκολο στην πορεία, να δοθεί η απαραίτητη κατευθυντήρια γραμμή, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Πρακτικές στα εγκαύματα 1ου βαθμού

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας εγκαυματίας είναι να πετάξει πάνω από το έγκαυμα νερό. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα νερού, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα υγρό πανί επάνω στο έγκαυμα για 20 λεπτά, εως ότου βρει τρεχούμενο νερό.

Το έγκαυμα περνάει με χρήση αναλγητικών φαρμάκων τα οποία συνταγογραφούνται από τον εκάστοτε γιατρό. Απαγορεύεται ρητά η χρήση πάγου, διότι μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη. Επιπλέον, είναι απαγορευτική η χρήση κάθε παραδοσιακής πρακτικής, όπως το λάδι.

Πρακτικές στα εγκαύματα 2ου βαθμού

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, οι πρακτικές για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων δεύτερου βαθμού, δεν διαφέρουν και τόσο με αυτές των εγκαυμάτων πρώτου βαθμού.

Αυτό όμως που διαφέρει είναι η χρήση επουλωτικής κρέμας. Ακόμη θα πρέπει το σημείο του εγκαύματος να τοποθετηθεί σε υψηλότερη θέση, ώστε το οίδημα και ο πόνος να είναι λιγότερο δυνατά.

Διαβάστε επίσης  Τι είναι το Λέμφωμα Hodgkin;
Πρακτικές στα εγκαύματα 3ου βαθμού

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα εγκαύματα αυτού του τύπου είναι τα πιο επικίνδυνα για τον άνθρωπο, γιατί μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να απομακρύνεται τον εγκαυματία από την περιοχή που έχει φωτιά. Εν συνεχεία, θα πρέπει να του αφαιρέσετε τα κοσμήματα είτε ρούχα.

Καλύψτε με αποστειρωμένες γάζες και σεντόνια τον εγκαυματία. Ακόμη, θα πρέπει να περιμένετε το ασθενοφόρο να έρθει.

Σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο, καλό είναι να ελεγχθεί η  αναπνευστική οδός. Επιπροσθέτως, κάντε μια  καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Επιπλέον πρακτικές για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων

Παράλληλα, η παρακολούθηση του εγκαυματία είναι πάρα πολύ σημαντική. Θα πρέπει να γίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα και κυρίως εάν εμφανίσει αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή ανθρακότητα των εγκαυμάτων.

Επίσης, η άμεση παρακολούθηση είναι αναγκαία εάν παρουσιάσει έντονο βήχα, ο οποίος δεν προϋπήρχε, αλλά και δυσχέρεια στην αναπνοή.

Τέλος, θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από ιατρό σε περίπτωση που, σε παλαιότερες εγκαυματικές ουλές παρουσιάζει ερυθρότητα ή κάποια ανησυχητική κατά την εξέταση αλλαγή.

Πηγές

Μοσχοβάκη Αναστασία – Σοβαρές βλάβες από φωτιά – ιατροnet – 3.9.2007 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: iatronet.gr – Τελευταία τροποποίηση: 12.3.2023

Χρήστος Στάμου  – Οι πρώτες βοήθειες για τα εγκαύματα στην φωτιά! Συμβουλές από τον δερματολόγο Χρήστο Στάμου – 12.8.2023 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: nextdeal.gr – Τελευταία τροποποίηση: 12.3.2023

Α’ Βοήθειες σε εγκαύματα – 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας  – 12.8.2023 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: nextdeal.gr – Τελευταία τροποποίηση: 12.3.2023

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Snatch

Snatch: Η αυθεντικότητα της cult

To Snatch είναι μία αστυνομική κωμωδία του 2000, σε σενάριο

Οδηγός για Αυθεντικό Fashion Tourism

Mε τον όρο «τουρισμός μόδας» (fashion tourism) γίνεται αναφορά σε