Ενδομητρίωση: πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι;

Πηγή εικόνας: https://i.pinimg.com/
Πηγή εικόνας: https://i.pinimg.com/

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι μία καλοήθης γυναικολογική πάθηση. Πολλές φορές η ενδομητρίωση εμφανίζει κάποια διηθητικά χαρακτηριστικά, τα οποία μοιάζουν με τα χαρακτηριστικά κακόηθων νεοπλασμάτων. Αυτό ανησυχεί αλλά και δυσκολεύει τόσο τους γυναικολόγους όσο και τις ασθενείς. Τι είναι όμως η ενδομητρίωση; Αφορά την παρουσία ενδομητρικών αδνένων εκτός της ενδομητρικής κοιλότητας. Το ενδομήτριο επενδύει εσωτερικά την μήτρα. Η φυσιολογική του λειτουργία είναι απαραίτητη για έναν φυσιολογικό καταμήνιο κύκλο και μια ενδεχόμενη εμφύτευση μετά την γονιμοποίηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;

Η ενδομητρίωση χαρακτηρίζεται από πόνο στην πυελική χώρα. Ο πόνος όμως αυτός δεν είναι μόνιμος, αλλά μάλλον περιοδικός. Αυτό μπορεί να μην προβληματίσει εξ αρχής μία ασθενή. Μαζί με τον περιοδικό πόνο εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται επώδυνη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια) και δυσμηνόρροια. Πιο σπάνια μπορούν να εμφανιστούν ανώμαλες αιμορραγίες από το γεννητικό σύστημα. Δευτερευόντως υπάρχουν εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό σύστημα (έμετοι) και από το ουροποιητικό σύστημα (επώδυνη ούρηση). Η ενδομητρίωση αφορά περίπου ένα 5-15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Τι προκαλεί την ενδομητρίωση;

Το παράδοξο με την ενδομητρίωση είναι ότι δεν ξέρουμε ποιος παθογενετικός μηχανισμός κρύβεται από πίσω. Πολλές υποθέσεις έχουν διατυπωθεί και συμπεριλαμβάνουν ανατομικούς, ιστολογικούς και ανοσοβιολογικούς παράγοντες. Σε ορισμένα περιστατικά υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει και γενετική προδιάθεση. Η γενετική προδιάθεση φαίνεται στο ότι μια στις δέκα γυναίκες που εμφανίζουν ενδομητρίωση έχουν είτε μητέρα είτε αδερφή που εκδηλώνει την ίδια νόσο.

Διάγνωση και θεραπεία

Τα συμπτώματα της νόσου, όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν είναι πολύ ειδικά της νόσου. Για αυτό ακόμα και αν μπορούν να θέσουν την υποψία για την νόσο, απαιτούνται βιοψίες. Οι βιοψίες λαμβάνονται είτε λαπαροσκοπικά είτε λαπαροτομικά. Η βιοψία είναι απαραίτητη ώστε να διαφοροδιαγνωστεί η ενδομητρίωση από τις κακοήθεις νόσους της μήτρας.

Διαβάστε επίσης  Καταπολεμήστε την κυτταρίτιδα με άσκηση
Advertising

Advertisements
Ad 14

Η θεραπευτική προσέγγιση της ενδομητρίωσης στοχεύει αφενός στην αντιμετώπιση του πόνου και αφετέρου στην διατήρηση της γονιμότητας. Για την θεραπεία της νόσου χρησιμοποιούνται και φαρμακευτικές αγωγές αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στοχεύουν στην καταστολή των οιστρογόνων – των κύριων ορμονών των γυναικών. Οι χειρουργικές επεμβάσεις αφορούν την αφαίρεση των ενδομητριακών εμφυτεύσεων. Σε πολλές περιπτώσεις προσβάλλεται και η σκωληκοειδής απόφυση για αυτό και χειρουργείται. Σπάνια απαιτείται ολική ή ριζική υστερεκτομή.

Υστεροσκόπηση: Νέα μέθοδος εξέτασης της μήτρας

Μαστογράφος και Μαστογραφία: Δώρο τεχνολογίας και ιατρικής για κάθε γυναίκα

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γονική διαταραχή χρήσης ουσιών: Επιπτώσεις στα παιδιά

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο με τίτλο, Γονική διαταραχή

Ιστορία του Drag: Ρίζες, εξέλιξη και σημασία

Ιστορία του Drag: Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τη Σύγχρονη