Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ…
Οι Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις έχουν κοινή πορεία με τα νοσηλευτικά ιδρύματα, απο τη στιγμή που άρχισαν να νοσηλεύονται σε αυτά άρρωστοι, εμφανίζονται και οι πρώτες Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις καθώς και οι προσπάθειες για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους. Το 1855 η Florence Nightingale, η πρώτη γυναίκα νοσηλεύτρια και «μητέρα» της νοσηλευτικής κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας (Ρωσία) σε νοσοκομείο στο Σκουτάρι της Τουρκίας χρησιμοποιώντας κανόνες αντισηψίας που ήταν πρωτοποριακοί για την εποχή εκείνη, κατάφερε να μειώσει σημαντικά τη θνησιμότητα και να καθιερώσει τις βασικές αρχές για την φροντίδα των ασθενών.
Το 1847 γεννιέται η ιδέα της νοσοκομειακής λοίμωξης απο τον Dr. Ignaz Phillip Semmelweiss, όπου άρχισε να παρατηρείται 18% θνησιμότητα λόγω του επιλόχειου πυρετού ο οποίος προκαλείτο από στρεπτόκοκκο. Σε μια πρώτη ερευνητική μελέτη εξέφρασε την σημαντικότητα της υγιεινής των χεριών.
Το 1877 δημοσιεύονται οι πρώτες συστάσεις για προφυλάξεις απομόνωσης, ως αποτέλεσμα έχουμε τη δημιουργία των πρώτων νοσοκομείων εξειδικευμένων σε μολυσματικές ασθένειες. Ασθενείς με λοιμώδη νοσήματα, νοσηλεύονται σε χωριστούς χώρους νοσηλείας, ενώ χρησιμοποιούνται τεχνικές αντισηψίας για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Με την πάροδο των χρόνων …
…φτάνοντας στο 1910 κάνει την εμφάνισή του το κουβούκλιο (cubicle) ως πρακτική απομόνωσης, ταυτόχρονα αντικαθίστανται τα νοσηλευτήρια μολυσματικών ασθενειών. Την ίδια περίοδο καταργούνται οι θάλαμοι νοσηλείας πολλών κλινών.
Το 1950 οι Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις αναγνωρίζονται πλέον ως ανεξάρτητος τομέας.
Λίγα χρόνια μετά, το 1970 το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων εκδίδει το πρώτο εγχειρίδιο για τις τεχνικές απομόνωσης για χρήση στα νοσοκομεία. Από το 1970 και για δέκα χρόνια περίπου αρχίζει η επικράτηση των Gram αρνητικών βακίλων. Τα εντεροβακτηριακά και η ψευδομονάδα είναι υπεύθυνα για τα 2/3 περίπου των λοιμώξεων στα περισσότερα νοσοκομεία.
Την δεκαετία του 1980 ο σταφυλόκοκκος επανέρχεται στο προσκήνιο. Ένα χρόνο μετά το CDC (Center for Disease Control) δίνει στα νοσοκομεία οδηγίες για τον έλεγχο του νοσοκομειακού περιβάλλοντος, που αφορούν την αντισηψία, το πλύσιμο των χεριών, την καθαριότητα, την απολύμανση και την αποστείρωση των αντικειμένων, την μικροβιακή παρακολούθηση του περιβάλλοντος και του προσωπικού του νοσοκομείου.
Για ποιους λόγους η τήρηση υψηλού επιπέδου υγιεινής είναι ιδιαίτερα επιβεβλημένη για τον χώρο του νοσοκομείου.
- Οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από διάφορα λοιμώδη νοσήματα, είναι πιθανό να αναπτύξουν επικίνδυνες εστίες μόλυνσης, εντός του νοσοκομείου, με ιδιαίτερα επικίνδυνους μικροοργανισμούς.
- Η έκθεση ατόμων με ήδη εξασθενισμένο οργανισμό, σε ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, καθιστά τα άτομα αυτά ευάλωτα σε λοιμώδεις παράγοντες.
- Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου μια νοσοκομειακή λοίμωξη περιπλέκει κάποιο υπάρχον νόσημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δύσκολη ανάρρωση, ενώ ταυτόχρονα περιπλέκει την πρόγνωση του αρχικού νοσήματος.
- Είναι απαραίτητη η ύπαρξη αποστειρωμένων υλικών και οργάνων, όχι μόνο για την πρόληψη των λοιμώξεων, αλλά και για την ύπαρξη αξιόπιστων αποτελεσμάτων μέσω των διαφόρων διαγνωστικών μεθόδων.
Ποιες είναι οι παράμετροι από τις οποίες εξαρτάται το επίπεδο υγιεινής στο χώρο του νοσοκομείου.
Οι παράμετροι είναι κυρίως δύο. Αρχικά, η χρησιμοποιούμενη ιατρική τεχνολογία (χρήση κλιβάνων, απολυμαντικών μέσων, υλικών και οργάνων μιας χρήσεως κλπ), και έπειτα, το ανθρώπινο δυναμικό. Φυσικά, η αποτελεσματικότητα της σύγχρονης τεχνολογίας εξαρτάται από το επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού.