Καλοκαιρινές λοιμώξεις: Τί χρειάζεται να γνωρίζω

Το καλοκαίρι έφτασε, η θερμοκρασία όλο και ανεβαίνει, οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους (θάλασσα, πισίνες, παραλία κ.α.) είναι πιο πολλές και όλα αυτά ευνοούν την εμφάνιση κάποιων “καλοκαιρινών λοιμώξεων”. Ποιες είναι όμως οι πιο συχνές “καλοκαιρινές λοιμώξεις” ; Πώς μεταδίδονται και τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για να προστατευθούμε;

Δερματικές Λοιμώξεις

Ο εποικισμός του δέρματος από παθογόνα μικρόβια περιορίζεται σημαντικά από την ξηρότητά του, τις αντιβακτηριακές ουσίες του σμήγματος και τη μικροχλωρίδα του. Ωστόσο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα τσιμπήματα από έντομα (κυρίως κουνούπια), οι δερματικές μυκητιάσεις από μολυσμένα νερά (π.χ. σε ντουζ παραλίας) και βρώμικες πετσέτες και η αυξημένη εφίδρωση διαταράσσουν την ισορροπία του δέρματος και οδηγούν σε λοιμώξεις. Tα συνήθη συμπτώματα είναι τοπικό εξάνθημα, διαταραχή της επιφάνειας του δέρματος, πρήξιμο ή κνησμός. Συστήνεται λοιπόν χρήση δροσερών ρούχων, συχνός καθαρισμός σώματος, χρήση ατομικής πετσέτας και τοπική εφαρμογή αντικουνουπικών σπρέι/αλοιφών ή  χρήση εντομοαπωθητικών ταμπλετών.

Ουρολοιμώξεις

Η ανάπτυξη ουρολοιμώξεων ευνοείται ιδιαίτερα το καλοκαίρι! Η χρήση ταμπόν, η κακή υγιεινή κατά την παραμονή στην παραλία, οι μολυσμένες παραλίες και η αφυδάτωση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών είναι  παράγοντες που εμπλέκονται στην πρόκληση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να έχουν συμπτώματα με τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετό, δέκατα, ναυτία, κοιλιακό πόνο, εμετό (συμπτωματικές ουρολοιμώξεις) ενδέχεται όμως να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από εξέταση ούρων (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις). Η πρόληψη περιλαμβάνει την επαρκή πρόσληψη νερού κατά το καλοκαίρι και την καλή ατομική και κοινωνική υγιεινή.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τους καλοκαιρινούς μήνες οι σεξουαλικές επαφές είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Η μη χρήση προφυλακτικού και οι σεξουαλικές επαφές υψηλού κινδύνου είναι σύμφωνα με μελέτες οι βασικοί παράγοντες της αύξησης των αφροδίσιων νοσημάτων. Κύριοι εκπρόσωποι αυτών αποτελούν η Ηπατίτιδα Β (HBV), HIV-AIDS, Τριχομονάδες, Chlamydia, Μυκόπλασμα, HPV-Κονδυλώματα, HSV-Έρπης γεννητικών οργάνων (HSV-2) και επιχείλιος έρπης (HSV-1). Σπανιότερα εμφανίζεται η Σύφιλη. Η προφύλαξη αποτελεί μέτρο πρόληψης εμφάνισης των αφροδίσιων νοσημάτων, ενώ τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ( π.χ. περιστασιακοί σύντροφοι) θα πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο.

Διαβάστε επίσης  Η σημασία της στοματικής υγιεινής στην υγεία
Advertisements
Ad 14

Λοιμώξεις από κλιματιστικά

Μη επαρκώς συντηρημένα κλιματιστικά μπορεί να γίνουν αιτία μετάδοσης κοινών αναπνευστικών λοιμώξεων, μυκητιασικών λοιμώξεων αλλά και σπανιότερων λοιμωδών νοσημάτων όπως φυματίωσης, legionella (νόσος των λεγεωνάριων) κλπ.

Γαστρεντερίτιδα και τροφικές δηλητηριάσεις

Η τροφικές δηλητηριάσεις είναι αρκετά συχνές κατά το καλοκαίρι λόγω έκθεσης των τροφών σε υψηλές θερμοκρασίες, σε μικροοργανισμούς και σε έντομα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι απλά επιγαστρικά άλγη ή αυτοπεριοριζόμενα διαρροϊκά σύνδρομα, μπορεί όμως να εμφανιστεί σοβαρή διάρροια, εμετός, υψηλός πυρετός, επίμονη επιγαστραλγία, αιματηρή κένωση. Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων, προστασία από μύγες και έντομα, όχι κατανάλωση τροφίμων από πλανόδιους πωλητές, μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, αμφιβόλου προέλευσης ποτών, νερού και παγάκια.

Μέλλουσα φαρμακοποιός, λάτρης του καλού φαγητού, των ταξιδιών, της ενημέρωσης, του θεάτρου και του διαβάσματος! Η αγάπη μου για τον άνθρωπο με έκανε να επιλέξω αυτό το αντικείμενο σπουδών και γι'αυτό μαζί θα δούμε κυρίως θέματα καθημερινά που αφορούν στην υγεία!
Enjoy it!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Outfits εμπνευσμένα από τις αγαπημένες μας ταινίες.

Μόδα και Κινηματόγραφος. Δύο από τις μεγαλύτερες τέχνες και πήγες
Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη