Η κατάλληλη διατροφή για το κρυολόγημα

Πηγή εικόνας: Diatrofi.gr

Έχουμε σχεδόν διανύσει το χειμώνα ακόμη όμως μας ταλαιπωρεί κάποιο κρυολόγημα, ποια είναι η κατάλληλη διατροφή ώστε να το αντιμετωπίσουμε; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, πρέπει να καταρριφθεί ο μύθος πως το κρυολόγημα προκαλείται λόγω του κρύου καιρού και της χαμηλής θερμοκρασίας, τα χιόνια και η εποχή δε σχετίζονται με το κρυολόγημα. Το κοινό κρυολόγημα είναι μία ιογενής λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού (λαιμού και μύτης), είναι συνήθως αβλαβής και κατατάσσεται ως ήπια ασθένεια.

herb.gr

Συμπτώματα

Advertising

Advertisements
Ad 14

Συνήθως εμφανίζονται μία έως τρεις ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου σε κάποιον ιό και περιλαμβάνουν:

  • ρινική συμφόρηση ή/ και καταρροή
  • πονόλαιμο
  • βήχα
  • ήπιους πόνους στο σώμα
  • ήπιο πονοκέφαλο
  • φτάρνισμα
  • χαμηλό πυρετό
  • κακουχία (αίσθημα αδυναμίας)
  • απώλεια γεύσης

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνέρχονται έπειτα από δέκα ημέρες, αλλά τα συμπτώματα λειτουργούν περισσότερο χρονικό διάστημα στους καπνιστές. Τα παιδιά έως και έξι ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο να κρυολογήσουν.

Πώς μπορούμε να προασπίσουμε και να ιάσουμε τον οργανισμό μας;

Advertising

Πηγή εικόνας: Protothema.gr

Η  κατάλληλη διατροφή στο κρυολόγημα αναμφισβήτητα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ξεκινώντας με την κατανάλωση νερού και φυσικών χυμών ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση (κατάσταση κατά την οποία η απώλεια νερού είναι μεγαλύτερη από την πρόσληψη, με αποτέλεσμα την ελάττωση της περιεκτικότητας του σώματος σε νερό). Η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση καλό είναι να αποφεύγονται.

Διαβάστε επίσης  Τα καλύτερα lip oil που θα αντικαταστήσουν τα κραγιόν σου

Τρόφιμα που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας στις μέρες ασθενείας είναι:

Η κοτόσουπα, το κρέας περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και δρα προστατευτικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το βραστό κρέας επίσης μπορεί να καταναλωθεί ευκολότερα από όσους έχουν πονόλαιμο, πίνοντας μάλιστα και το ζωμό δε χάνονται και οι απαραίτητες βιταμίνες. Παράλληλα ενυδατώνει τον οργανισμό, κατευνάζει και χαλαρώνει τη συμφόρηση. Η προσθήκη λεμονιού βοηθά, διότι έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδης  δράσεις.

Το μέλι, το οποίο έχει αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες, όχι ζάχαρη, γιατί αυξάνει τη φλεγμονή.

Advertising

Οι ξηροί καρποί, ιδίως τα καρύδια και τα φιστίκια (προτιμότερο να καταναλώνονται ως πολτός, διότι ολόκληρος ο καρπός ίσως προκαλέσει δυσφορία στον ήδη πονεμένο λαιμό) που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο (Zn), ο οποίος έχει αποδειχθεί πως επιτρέπει τη φυσιολογική επούλωση των πληγών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό. Ο ψευδάργυρος επίσης απαντάται στο βόειο κρέας, στο σολομό, στα θαλασσινά, στο φύτρο σίτου, στα όσπρια, στη σόγια (tofu). Προσοχή όμως πρέπει να δοθεί στη συμπληρωματική χορήγησή του, λόγω τοξικότητας, ενδορινική χορήγηση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όσφρησης.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, για την πρόσληψη απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων, καθώς επίσης και για ενυδάτωση.

Τα βότανα επίσης είναι μια παλιά, αλλά εγγυημένη μέθοδος ίασης του κοινού κρυολογήματος, λουίζα, χαμομήλι, τσάι του βουνού με πιο διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια το φυτό Echinacea, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κρυολογήματος περίπου στο μισό και να μειώσει επίσης τις μέρες ασθενείας κατά δύο ημέρες.

Υπάρχει πολύ συζήτηση γύρω από τη βιταμίνη C και το κρυολόγημα. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί να το ιάσει, αλλά όντας ισχυρό αντιοξειδωτικό, τρώγοντας τρόφιμα με βιταμίνη C, όπως ακτινίδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι, τομάτα λιγοστεύουν οι μέρες ασθενείας και τα συμπτώματα είναι λιγότερο σοβαρά.

Διαβάστε επίσης  5 στόχοι που θα αλλάξουν το σώμα σας το 2022
Advertising

Τέλος υπάρχει μια παραπληροφόρηση γύρω απ’ την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, πως δηλαδή εντείνουν τα συμπτώματα και ειδικά την παραγωγή φλέματος. Στην πραγματικότητα όμως το γάλα δεν μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή φλέματος. Αντίθετα τα κρύα – χλιαρά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να καταπραΰνουν τον πονόλαιμο και να παράσχουν επαρκείς θερμίδες, στα άτομα που δεν μπορούν να καταναλώσουν τροφή.

Λοιπές συστάσεις τρόπου ζωής

Η θερμοκρασία δωματίου, ζεστό δωμάτιο, όχι όμως υπερθερμασμένο. Συστήνεται υγραντήρας σε περίπτωση ξηρού περιβάλλοντος, με προσοχή στην ανάπτυξη μούχλας σε τοίχους.

Ξεκούραση και ποιοτικός ύπνος άνω των πέντε ωρών.

Advertising

Γαργάρες με αλατόνερο (το νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή και χλιαρό), ανακουφίζουν τον πονεμένο ή τραχύ λαιμό.

Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει ευφορία, διότι ανοίγουν οι ρινικές δίοδοι, ανακουφίζοντας τη ρινική συμφόρηση, συστήνεται σε ήπιο έως μέτριο ρυθμό. Πρέπει να αποφεύγεται εάν υπάρχει πυρετός, συμφόρηση στο στήθος, βήχας, στομαχικές διαταραχές, μυϊκοί πόνοι.

Επομένως μία σωστή διατροφή, που περιλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και υγρά μπορεί να συμβάλλει στην καλυτέρευση της υγείας. Ακούμε το σώμα μας, καταλαβαίνουμε τις ανάγκες και τα όρια μας.

Στην υγειά σας!

Advertising

πηγές:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/symptoms-causes/syc-20351605

https://www.nhs.uk/conditions/common-cold/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/phlegm/faq-20058015

Advertising

https://www.nhs.uk/news/medication/echinacea-and-the-common-cold/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/expert-answers/exercise/faq-20058494

https://www.mednutrition.gr/portal/ygeia/alles-pathiseis/14978-ta-giatrosofia-tis-giagias-gia-grigori-anarrosi-apo-tis-ioseis

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αγίου Βαλεντίνου: 4+1 ξεχωριστές προτάσεις

Η γιορτή των ερωτευμένων ήρθε και μας βρίσκει να αναζητάμε

Η ιστορία της βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη

Η ιστορία της βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη είναι μια περίοδος ανάπτυξης