Κατανάλωση σοκολάτας και υγεία

21 Φεβρουαρίου 2023
Σοκολάτα γλύκισμα
Πηγή: www.bovary.gr

Η σοκολάτα είναι το αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε όλοι  τις ιδιότητες που έχει.

Αρχικά θα πούμε λίγα λόγια για την ιστορία της σοκολάτας. Στην Ευρώπη η σοκολάτα ήρθε πρίν από 500 χρόνια. Οι πρώτοι άνθρωποι που την χρησιμοποιούσαν ζούσαν στην Αμερική.

Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τη σκόνη κακάο μαζί με κάποια μπαχαρικά και έφτιαχναν ένα ρόφημα με το όνομα Choclatl. Το ρόφημα αυτό το χρησιμοποιούσαν και σαν γιατροσόφι εκείνης της εποχής.

Για τους Αζτέκους οι κόκκοι κακάο ήταν ίσης αξίας με το χρυσάφι. Έτσι όταν ο βασιλιάς των Αζτέκων συνάντησε τον Hernando Cortez  μαζί με διάφορα χρυσαφικά του χάρισε και κόκκους κακάο.

Advertisements
Ad 14

Ο Cortez έφερε τους κόκκους αυτούς στην Ευρώπη. Τις πρώτες σοκολάτες σε μορφή ράβδου τις κατασκεύασε ένα μαγαζί στο Λονδίνο (1674). Από τότε η σοκολάτα ως γλύκισμα έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο.

Είδη σοκολάτας

Τα είδη στα οποία χωρίζουμε τη σοκολάτα είναι η σοκολάτα υγείας, η γάλακτος, η λευκή, το κακάο και η κουβερτούρα. Η σοκολάτα υγείας περιέχει από 50 μέχρι 70 τοις εκατό κακαόμαζα, ζάχαρη και βούτυρο κακάο. Ανάλογα με το ποσοστό κακάο που περιέχει σκουραίνει και το χρώμα της. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει 35% στέρεο κακάο, ζάχαρη και γάλα. Η κουβερτούρα περιέχει 95% στέρεο κακάο και βούτυρο κακάο.

Το κακάο είναι σοκολάτα σε μορφή σκόνης και περιέχει βούτυρο κακάο από 10% έως 25%.  Η λευκή σοκολάτα περιέχει βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα σε μορφή υγρή ή σκόνης. Αντίθετα από τις άλλες σοκολάτες η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει στέρεο κακάο (κακαόμαζα).

Διαβάστε επίσης  Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα

Κατά καιρούς πολλοί έχουν αμφισβητήσει το αν η λευκή σοκολάτα είναι όντως σοκολάτα. Παλιότερα αρκετοί παρασκευαστές χρησιμοποιούσαν άλλα έλαια αντί για βούτυρο κακάο και έφτιαχναν τη λευκή σοκολάτα. Ωστόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ όρισε ότι για να χρησιμοποιούμε την ονομασία “λευκή σοκολάτα” για ένα γλύκισμα θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 20% βούτυρο κακάο (2004).

Ένας τρόπος για να καταλάβουμε εάν έχουν παρασκευάσει μια λευκή σοκολάτα με βούτυρο κακάο ή άλλα λίπη είναι το χρώμα της. Η λευκή σοκολάτα που περιέχει βούτυρο κακάο έχει ιβουάρ χρώμα ενώ οι άλλες πιο λευκό.

Ιδιότητες της σοκολάτας

Οφέλη κατανάλωσης σοκολάτας

 • Σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2016 στην Ατλάντα η κατανάλωση σοκολάτας είναι ωφέλιμη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα η μέλετη υποστηρίζει ότι εάν μια έγκυος καταναλώνει μέχρι και 30 g σοκολάτας την ημέρα αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του εμβρύου που κυοφορεί.
 • Επίσης οι άνθρωποι που καταναλώνουν σοκολάτα μειώνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια καρδιακή πάθηση στο ένα τρίτο. Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει μια έρευνα που δημοσίευσε η BMJ. Ωστόσο αυτή η θεωρία χρειάζεται περισσότερα πειράματα για να επιβεβαιωθεί πλήρως.
 • Μελέτη του The Journal of Nutrition έχει δείξει ότι εάν τρώμε σοκολάτες μπορούμε να μειώσουμε τη χοληστερόλη και να ρυθμίσουμε την αρτηριακή μας πίεση. Τα συστατικά που επηρεάζουν τη χοληστερόλη και υπάρχουν στο κακάο είναι οι στερόλες και οι φλαβονόλες.
 • Η ζεστή σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην καλή μνήμη. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν κάποιοι επιστήμονες του Χάρβαρντ. Παρατήρησαν ότι καταναλώνοντας δύο φλυτζάνια ζεστής σοκολάτας ημερησίως αιματώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος στα σημεία που έχουν σχέση με τη μνήμη.
 • Με βάση έρευνα που έχει γίνει βρέθηκε ότι αυτοί που κατανάλωναν σοκολάτα μείωσαν την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Η έρευνα αυτή έγινε στον Καναδά σε πάνω από 40.000 άτομα.
 • Μια ακόμα μελέτη που έκαναν επιστήμονες έδειξε ότι οι αθλητές που έτρωγαν μικρή ποσότητα σοκολάτας υγείας είχαν καλύτερες επιδόσεις. Και αυτό γιατί λόγω της σοκολάτας οξυγoνωνόταν καλύτερα το σώμα κατά την άσκηση.
 • Η σοκολάτα μπορεί να καταπολεμήσει το βήχα λόγω της θεοβρωμίνης.
 • Άλλη μια ωφέλιμη ιδιότητα της σοκολάτας είναι ότι προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Η αιτία πίσω από αυτό είναι ότι η σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και φλαβονοειδή.
 • Περιέχει τις βιταμίνες Β1, ΡΡ, Β2 και Ε όπως επίσης και ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο. Επομένως η χρήση της ωφελεί αρκετά τον οργανισμό.
Διαβάστε επίσης  Ποιά τα σημάδια της υπερκόπωσης;

Παρενέργειες της σοκολάτας

 • Η σοκολάτα περιέχει ζάχαρη, λιπαρά και πολλές θερμίδες. Επομένως η κατανάλωση της σε μεγάλες ποσότητες και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία.
 • Κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν αλλεργία στη σοκολάτα και μάλιστα ιδιαίτερα τα παιδιά.
 • Η σοκολάτα είναι μια τροφή που μπορεί να επιδεινώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
 • Γι’ αυτό οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα υγείας καλό θα ήταν να αποφεύγουν να την καταναλώνουν ή να περιορίζουν τουλάχιστον την ποσότητα κατανάλωσής της.
 • Η κατανάλωση της σοκολάτας έχει σχέση με την ακμή. Επομένως οι άνθρωποι που έχουν ακμή θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν σοκολάτα.
 • Ακριβώς επειδή η σοκολάτα συνήθως περιέχει ζάχαρη οι άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση σοκολάτας.

Σίγουρα μπορούμε να ωφεληθούμε από τις καλές ιδιότητες της σοκολάτας ως γλύκισμα. Ωστόσο θα πρέπει να την καταναλώνουμε πάντα με μέτρο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εάν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να καταναλώνουμε 20 γρ. σοκολάτας υγείας κάθε δύο με τρεις μέρες. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό μας.

Πηγές:

http://micro-kosmos.uoa.gr/gr/magazine/ergasies_foititon/ettap/choko/istoria.htm

https://www.google.com/amp/s/www.itrofi.gr/fytika/glyka/article/1031/einai-ontos-sokolata-i-leyki-sokolata%3famp

https://www.google.com/amp/s/www.iatropedia.gr/diatrofi/ti-prosferei-sokolata-stin-ygeia-sas-diatrofika-ofeli-kai-kindynoi/102954/amp/

https://www.google.com/amp/s/www.ladylike.gr/wellness/na-ti-symvainei-sto-swma-soy-molis-fas-sokolata/%3famp=1

https://www.google.com/amp/s/www.healthweb.gr/nea-ygeias/diatrofi/gastrooisofagiki-palindromisi-mporeis-na-katanaloseis-sokolata/amp

 

Έχω σπουδάσει νοσηλευτική,έχω ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων και ποιητικών συλλογών και στίχων.Έχω αδυναμία στις επιστήμες, τη μουσική,το τραγούδι ,τα ταξίδια και τις τέχνες.Μου αρέσει να γράφω και να μοιράζομαι τις ιδέες μου με τον κόσμο συνεχώς.Είναι κάτι που το έκανα από παιδί και το αγαπώ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μια Δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας: το νέο κωμικορομαντικό, αστυνομικό μυθιστόρημα από την Ελένη Γκίκα Πετρουλάκη

Το Μια δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας της Ελένης
look

Πως να αναβαθμίσεις τα basic καλοκαιρινά look!

Καλοκαιράκι…και καλοκαιρινά look, επιτέλους! Αέρινα ρούχα, όχι πολλά items και