Οι τραυματισμοί των μεσοσπονδύλιων δίσκων (κήλη) είναι συχνοί στον αθλητισμό και πολλές φορές αποτελούν αίτια διακοπής της άθλησης. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος λειτουργεί σαν ανατομικό μαξιλάρι, αποσβαίνοντας συμπιεστικά και στρεπτικά φορτία κυρίως στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αποτέλεσμα των φορτίσεων είναι και η συχνή εμφάνιση κήλης σε αθλητές.
Στην ήπια μορφή κήλης, ο πηκτοειδής πυρήνας ασκεί πίεση στον οπίσθιο επιμήκη σύνδεσμο και στις ρίζες των νωτιαίων νεύρων. Σε μέτρια και σοβαρή μορφή,ο ινώδης δακτύλιος υφίσταται μερική ή πλήρη ρήξη, και ένα σημαντικό μέρος του πηκτοειδούς πυρήνα να πιέζει το νωτιαίο σωλήνα προκαλώντας πίεση στη ρίζα του αντίστοιχου νεύρου με αποτέλεσμα οίδημα και φλεγμονή του. Συνήθως το κύριο σύμπτωμα της κήλης είναι η οσφυαλγία(πόνος στην οσφύ).
Αιτιολογία
H βασική αιτία που προκαλείται η πάθηση είναι η λανθασμένη τεχνική σε αθλήματα όπως κυρίως είναι η άρση βαρών αλλά και σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο(στροφικές κινήσεις), το μπάσκετ(έντονη κινητική ενέργεια) και το βόλλευ(άλματα). Μια άλλη αίτια πρόκλησης κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι οι ασυμμετρίες και ανισορροπίες δύναμης στην οσφυϊκή περιοχή που δυνητικά οδηγούν σε μηχανική αστάθεια και αυξημένο κίνδυνο κάκωσης.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα και σημεία της κάκωσης όπως είπαμε περιλαμβάνουν οξύ πόνο στην οσφυϊκή περιοχή και αιμωδίες και πόνο στο σύστοιχο κάτω άκρο.
Αντιμετώπιση
Η κήλη αντιμετωπίζεται συντηρητικά (90% των περιπτώσεων ) ή χειρουργικά. Συντηρητική θεραπεία είναι η φυσικοθεραπεία, η άσκηση , το κολύμπι, η χειροπρακτική, ο βελονισμός, η καλή διατροφή, η σωστή στάση, η ποιότητα ύπνου και γενικά της ζωής.
Ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν :
Ασκήσεις McKenzie
Πρόσια προβολή με μπάλα kettlebell
Ασκήσεις σταθεροποίησης κορμού
Ημικάθισμα με χρήση kettelbell (ή χωρίς καθόλου έξτρα βάρος)
Κάμψη κορμού(άρση θανάτου-deadlift) με χρήση kettelbell
Όλες οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται σε ειδικό χώρο εκγύμνασης κάτω απο την επίβλεψη κάποιου ειδικού. Ο αθλητής δεν πρέπει να σηκώνει βάρος που δεν του αναλογεί και να κάνει ασκήσεις που δεν τις γνωρίζει καλά γιατί με αυτό τον τρόπο μπορεί εύκολα να τραυματιστεί και να μείνει έξω για αρκετό καιρό.
Βιβλιογραφία:
1)Κωνταντίνος Α. Φουσέκης(2015) ,Εφαρμοσμένη Αθλητική Φυσικοθεραπεία
2)https://www.physiopolis.gr/web/kili-mesospondyliou-diskou/