
Ο λόξιγκας αποτελεί μια συνήθη κατάσταση που μας πλήττει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Αλλά γιατί μας συμβαίνει; Τι τον προκαλεί;
Ο λόξιγκας δεν είναι τίποτα άλλο, από μία απλή αντανακλαστική λειτουργία του οργανισμού. Ιατρικά είναι γνωστός ως “συγχρονισμένος διαφραγματικός πτερυγισμός” (synchronous diaphragmatic flutter – SDF). Προκύπτει από την ακούσια σύσπαση του διαφράγματος (μυς που διαχωρίζει τη θωρακική κοιλότητα από τη κοιλιακή κοιλότητα και έχει σημαντικό ρόλο για την αναπνοή μας).
Το διάφραγμα διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαδικασία της αναπνοής. Χωρίζεται σε δεξιό και αριστερό ημί-διάφραγμα. Τις περισσότερες φορές συσπάται η μία μόνο πλευρά του διαφράγματος, και στο 80% των περιπτώσεων είναι η αριστερή πλευρά.
Αιτίες που το προκαλούν:
Ο λόξιγκας προκύπτει συνήθως έπειτα από:
- αεριούχα ποτά
- τρώγοντας βιαστικά
- υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας
- ξαφνικός ενθουσιασμός ή στρες
- κατάποση μεγάλης ποσότητας αέρα από μάσημα τσίχλας.
Η κατάσταση αυτή του λόξιγκα, διαρκεί συνήθως μόνο λίγα λεπτά. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο λόξιγκας μπορεί να διαρκέσει και πάνω από 48 ώρες, όπου χαρακτηρίζεται ως επίμονος και χρήζει διευρεύνισης.
Αιτίες που προκαλούν επίμονο λόξιγκα
Σε μερικά άτομα ο λόξιγκας, μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες, γεγονός που οδηγεί και σε υποσιτισμό και εξάντληση. Ο λόξιγκας, λοιπόν, που διαρκεί πάνω από 48 ώρες μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες που κατηγοριοποιούνται σε: 1) Παθολογικά αίτια και 2) Σπάνια αίτια.
Παθολογικά αίτια που προκαλούν λόξιγκα:
- Λαρυγγίτιδα
- Πνευμονία
- Πλευρίτιδα
- Βρογχοκήλη
- Παγκρεατίτιδα
- Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Βλάβη ή ερεθισμός του πνευμονογαστρικού ή φρενικού νεύρου (π.χ γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση-συνήθη αιτία)
Σπάνια αίτια:
Διάφορα νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως:
- Εγκεφαλικό
- Όγκοι εγκεφάλου
- Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Μηνιγγίτιδα και πλήθος άλλων
Ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι λόξιγκα μπορεί να προκαλέσουν και ορισμένα φάρμακα όπως τα στεροειδή, τα ηρεμιστικά, τα αναισθητικά, τα βαρβιτουρικά. Συνεπώς σε ένα χρόνιο λόξιγκα απαιτείται μια λεπτομερής νευρολογική εξέταση.
Συμβουλές για τη θεραπεία του λόξιγκα:
- Συγκράτηση όσο είναι δυνατόν της αναπνοής
- Εισπνοή και εκπνοή σε πλαστική σακούλα
- Πιείτε ένα κρύο νερό γρήγορα χωρίς διακοπή και λήψη αναπνοής
Πηγή εικόνας: pexels.com - Κάντε γαργάρες με παγωμένο νερό
- Φάτε μια μικρή ποσότητα ζάχαρης (στη μύτη του κουταλιού) ή βούτυρο. Οι κολλώδεις υφές των τροφών αυτών, είναι ιδανικές για τον ερεθισμό των πνευμονογαστρικών μυών.
- Προσπαθήστε να βήξετε, ή να ρευτείτε ή να φτερνιστείτε. Οποιοδήποτε από αυτά, μπορεί να σας καθησυχάσει από τον λόξιγκα. Οι ενέργειες αυτές προκαλούν το διάφραγμά σας να συσταλεί εκ νέου και να σταματήσει τον πτερυγισμό.
Αν όμως, ο λόξιγκας συνεχίζει και δεν ανταποκρίνεται σε καμία από τις παραπάνω τεχνικές, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε ένα γιατρό ώστε να σας κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις: εργαστηριακές εξετάσεις, εξετάσεις απεικόνισης (ακτινογραφία κ.λπ.), ενδοσκοπικές εξετάσεις.
-
Πηγές:
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη,Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός (2015),«Γιατί έχω λόξιγκα;»,iatropedia.gr, (Τελευταία πρόσβαση) 28 Ιανουαρίου 2015
Κωνσταντίνος Λούβρος (2019), «Λόξυγγας (λόξιγκας). Αιτίες που τον προκαλούν και πώς μπορεί να τον σταματήσετε;»,medlabgr.blogspot.com, (Τελευταία πρόσβαση) 16 Ιουλίου 2019
Anna Giorgi (2019), «Everything You Need to Know About Hiccups»,healthline.com, (Τελευταία πρόσβαση) 31 Ιουλίου 2019