Η μελατονίνη παράγεται και εκκρίνεται από την υπόφυση, έναν αδένα στη βάση του εγκεφάλου μας, διαμέσου μιας σειράς πολύπλοκων βιοχημικών αντιδράσεων στη βάση των οποίων υπάρχουν δύο μόρια : η τριπτοφάνη (αμινοξύ) και η σερατονίνη (νευροδιαβιβαστής). Εκτός του ότι είναι σημαντική στην ρύθμιση των κύκλων ύπνου – εγρήγορσης, προστατεύει το κυτταρικό DNA από την επίδραση των ελευθέρων ριζών, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την αντοχή μας στο άγχος και σε παθολογικές καταστάσεις και μειώνει τα επίπεδα κορτιζόνης. Συνεισφέρει, ακόμα, στην αναγέννηση των συνδετικών ιστών και στην προστασία του καρδιοαγγειακού συστήματος.
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Η παραγωγή της μελατονίνης μεταβάλλεται ποσοτικά κατά τη διάρκεια του 24 ώρου σύμφωνα με τον καρδιακό ρυθμό, φτάνοντας στη μέγιστη τιμή της μεταξύ 01.00-05.00 το βράδυ. Η φυσιολογική νυχτερινή συγκέντρωση στο αίμα εγγυάται έναν εποικοδομητικό ύπνο, καθώς κατορθώνει κατά την φάση REM να προσαρμόζει τις ανάγκες του οργανισμού βελτιώνοντας την αυτοπροστασία και την κυτταρική αναγέννηση. Επίσης, επιδρά με τρόπο πιο αποτελεσματικό από τις βιταμίνες στις διάφορες μορφές των ελεύθερων ριζών και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι αλλαγές της διάθεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας συσχετίζονται με τις αλλοιώσεις των επιπέδων της μελατονίνης. Κάτι που επίσης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε είναι ότι σε ηλικία 40-45 ετών, η έκκριση μελατονίνης μειώνεται.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αντιοξειδωτικές λειτουργίες της και την επιρροή της στην ποιότητα του ύπνου, η μελατονίνη είναι ένα στοιχείο-κλειδί στη φυσική και πνευματική αναζωογόνηση. Για αυτό το λόγο ένα βραδινό συμπλήρωμα (μεταξύ 22.00-22.30) μελατονίνης 3 mg μπορεί να φανεί χρήσιμη για όποιον υποφέρει από αϋπνίες ή αλλαγή ωραρίου (jet-lag). Με αυτό τον τρόπο βοηθούνται τα άτομα που έχουν ανάγκη στη ρύθμιση της διάθεσης ή που υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη, καταστάσεις οι οποίες προκαλούν αδυναμία. Φυσικά, πριν λάβετε κάποιο συμπλήρωμα καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.