Μεσημεριανός ύπνος: Ποιες είναι οι επιπτώσεις του στην υγεία;

μεσημεριανός ύπνος

Για τους περισσότερους από εμάς, οι σχέσεις μας με το κρεβάτι και το μαξιλάρι μας είναι κάτι παραπάνω από καλές. Πολλοί, μάλιστα, λατρεύουν το μεσημεριανό ύπνο περισσότερο ακόμα και από το βραδινό, αφού όπως ισχυρίζονται τους αναζωογονεί και τους κάνει να «λειτουργούν» καλύτερα. Έχετε αναλογιστεί ποτέ όμως, ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις του μεσημεριανού ύπνου στην υγεία; Σας τις παρουσιάζουμε:

  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία της μνήμης και του εγκεφάλου: Σύμφωνα με έρευνες, ο μεσημεριανός ύπνος έχει ευεργετικές ιδιότητες στη λειτουργία της μνήμης και στη διαδικασία της μάθησης.
  • Βοηθάει στην απώλεια βάρους: Ένα βασικό στοιχείο για την εύκολη και πιο γρήγορη απώλεια βάρους είναι ο οχτάωρος ύπνος. Ωστόσο, επειδή πολλοί από εμάς δεν προλαβαίνουμε να κοιμηθούμε τις ώρες που πρέπει μπορούμε να αναπληρώνουμε αυτές τις ώρες με το μεσημεριανό ύπνο.
  • Ενδυναμώνει την καρδιά: Και ναι, ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να συμβάλλει σε μία πιο γερή και δυνατή καρδιά. Σύμφωνα με έρευνες της δημόσιας σχολής υγείας του Harvard, ο μεσημεριανός ύπνος συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε ποσοστό 40%.
  • Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να συντελέσει στη μείωση του άγχους και του στρες.

 

μεσημεριανός ύπνος  Αυτές ήταν οι ευεργετικές ιδιότητες του μεσημεριανού ύπνου για την υγεία. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ιδανικές ώρες ύπνου είναι μεταξύ  2μ.μ. και 4μ.μ. και ότι η μέγιστη διάρκειά του δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία ώρα.

Βέβαια, δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι ο μεσημεριανός ύπνος εκτός από τις θετικές του ιδιότητες ελλοχεύει και κινδύνους για την υγεία:

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Σχιζοφρένεια και… ένας όμορφος νους
Ad 14
  • Προβλήματα ύπνου τη νύχτα: Ενώ στην πραγματικότητα ο μεσημεριανός ύπνος δεν επηρεάζει το βραδινό, μπορεί να εντείνει την αϋπνία σε άτομα που υποφέρουν από αυτή και σε όσους ήδη έχουν κακή ποιότητα ύπνου.
  • Πολλοί από εμάς μπορεί να ξυπνάμε με ζαλάδα ή να νιώθουμε αποπροσανατολισμένοι. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται αδράνεια ύπνου και είναι πάρα πολύ συχνό.
  • Σύμφωνα με νέες έρευνες, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικά προβλήματα.

Ονομάζομαι Κατερίνα Δροσοπούλου! Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λάτρης της καλής μουσικής και των ταξιδιών, δε χάνω ποτέ ευκαιρία να ανακαλύπτω νέα μέρη. Αγαπώ τις ατέλειωτες συζητήσεις με φίλες και δε θα ακούσεις ποτέ όχι από μένα σε κάποια πρόταση για έξοδο.
Υπέρμαχη οπαδός της φράσης: «Μέρα χωρίς να χαμογελάς, είναι χαμένη μέρα»
E-mail επικοινωνίας: cathrindrosopoulou@gmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η παρουσία σου έχει σημασία...

Η παρουσία σου έχει σημασία…

Όλοι έχουμε ανάγκη να το ακούσουμε. Ακόμη κι εσύ. Ακόμη
Κυψέλη

3+1 Brunch Spots Στην Κυψέλη Που Δεν Πρέπει Να Χάσεις

Santo Belto Το Santo Belto στην Κυψέλη, αποτελεί έναν αγαπημένο