Νέα θεραπεία κατά του Πάρκινσον με βλαστοκύτταρα

Ιάπωνες επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές μέσα στον ερχόμενο μήνα για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, η οποία θα βασίζεται στη μεταμόσχευση «επαναπρογραμματισμέηνων» βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο. Οι ειδικοί επιζητούν μια πρωτοποριακή φόρμουλα για τη θεραπεία της εκφυλιστικής αυτής νόσου του εγκεφάλου.

H νόσος του Πάρκινσον εκδηλώνεται με τρέμουλο, δυσκολία στο περπάτημα και ανικανότητα προσανατολισμού, ενώ προκαλείται από την έλλειψη ντοπαμίνης, η οποία παράγεται από τα κύτταρα του εγκεφάλου. Οι ερευνητές, επί πολύ χρόνο, ήλπιζαν να χρησιμοποιήσουν τα βλαστοκύτταρα προκειμένου να αποκαταστήσουν τη φυσιολογική παραγωγή του συγκεκριμένου νευροδιαβιβαστή.

Οι κλινικές δοκιμές πρόκειται να ξεκινήσουν, μετά την επιτυχή προσπάθεια των επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Κιότο, να χρησιμοποιήσουν πολυδύναμα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα (κύτταρα IPS) για να αποκαταστήσουν λειτουργούντα εγκεφαλικά κύτταρα σε πιθήκους, τη χρονιά που πέρασε. Τα λεγόμενα πολυδύναμα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα δημιουργούνται μετά την αφαίρεση ώριμων κυττάρων από ένα άτομο, είτε από το δέρμα του είτε από το αίμα του και τον «επαναπρογραμματισμό» τους ώστε να συμπεριφέρονται ως εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά μπορούν να διαφοροποιηθούν, ώστε να εξελιχθούν σε κύτταρα παραγωγής ντοπαμίνης.

«Αυτή θα είναι η πρώτη κλινική δοκιμή στον κόσμο, κατά την οποία θα χρησιμοποιηθούν πολυδύναμα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα για τη νόσο του Πάρκινσον», λέει ο Τζουν Τακαχάσι, καθηγητής στο Κέντρο Ερευνας και Εφαρμογών για τα πολυδύναμα κύτταρα του πανεπιστημίου του Κιότο. Επικεφαλής του Κέντρου είναι ο Σίνια Γιαμανάκα, ο οποίος το 2012 μοιράστηκε το Νομπέλ Ιατρικής με τον Βρετανό επιστήμονα, Τζον Γκάρντον, επειδή κατάφεραν να δείξουν ότι τα ενήλικα κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.

«Πρόκειται να εξακολουθήσουμε την έρευνά μας με προσοχή και ενθουσιασμό σε συντονισμό με το νοσοκομείο του πανεπιστημίου του Κιότο, έτσι ώστε η νέα θεραπεία με τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα να φτάσει στους ασθενείς το ταχύτερον δυνατόν», δήλωσε ο Σίνια Γιαμανάκα σε ανακοίνωση στον Τύπο.

Διαβάστε επίσης  Μουσική και Ιατρική. Άραγε υπάρχει σχέση μεταξύ τους;
Advertisements
Ad 14

Το γεγονός ότι η κλινική έρευνα χρησιμοποιεί πολυδύναμα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα κι όχι εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα σημαίνει ότι θα γίνει αποδεκτή και σε κράτη, όπως η Ιρλανδία και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου απαγορεύεται η χρήση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων.

Η Sumitomo Dainippon Pharma Co Ltd έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει να παρασκευάσει και να αρχίσει να πωλεί κυτταρικά φαρμακευτικά σκευάσματα που βασίζονται σε δεδομένα από τις κλινικές μελέτες από τον Μάρτιο του 2023. Ωστόσο, η εταιρεία επισημαίνει ότι αυτός είναι δικός της στόχος, τον οποίο δεν μοιράζεται με το πανεπιστήμιο του Κιότο.

Διαβάζοντας για την υγεία, του σώματος και του μυαλού και ενώνοντας τα υλικά και τα άυλα στοιχεία τους, γίνεται η μεταφορά προς εκείνα τα στοιχεία, που ούτε στόμα μπορεί να τα διηγήθει ούτε χέρι να τα γράψει.
Φοιτήτρια φυσικοθεραπείας και λάτρης της ψυχολογίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Psychic

«The Psychic»: Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ στα μονοπάτια του «gore»

Στην εισαγωγική σκηνή του «Psychic» βρισκόμαστε στο 1959, κάπου στην
Joy Division

Μάντσεστερ: H μέλισσα, η μουσική και το ποδόσφαιρο

Αν πάει κάπου το μυαλό μας όταν μας μιλούν για