Η ιστορία της υδροθεραπείας μας ταξιδεύει πίσω, στην Κλασική εποχή της αρχαίας Ελλάδας και τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, που ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού για τη θεραπεία των ασθενών του. Με τον όρο λοιπόν υδροθεραπεία, εννοούμε τη θεραπευτική άσκηση που λαμβάνει χώρα στο νερό, έχοντας ως σύμμαχο τις ιδιότητες του.
Θεραπευτικές ιδιότητες του νερού
Το νερό λοιπόν, το κύριο «όπλο» της υδροθεραπείας είναι μια χημική ένωση με τρομερά ωφέλιμες ιδιότητες για την κινησιοθεραπεία αλλά και τον ανθρώπινο οργανισμό. Μια θεμέλια ιδιότητα του είναι η άνωση, που χάρη σ’ αυτήν οι κινήσεις του ατόμου γίνονται πιο εύκολα μέσα στο νερό απ’ ότι έξω από αυτό, ενώ παράλληλα βοηθάει ώστε να μην φορτίζονται οι αρθρώσεις του σώματος. Στο νερό αυξάνεται η υδροστατική πίεση, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Μέσα στο νερό ακόμα, μειώνονται τα οιδήματα και τα αιματώματα. Παράλληλα, η άσκηση στο νερό μπορεί να ενισχύσει το αναπνευστικό έργο, βοηθώντας στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, μέσω της άσκησης πίεσης στο στήθος κατά τη διάρκεια της υδροθεραπείας. Μια ακόμα ιδιότητα που αποτελεί «εργαλείο» στα χέρια του θεραπευτή είναι η αντίσταση του νερού, η οποία προσφέρει ομοιόμορφη αντίσταση στη τροχιά της κίνησης κατά τη διάρκεια της κινησιοθεραπείας, ενώ η αντίσταση είναι ανάλογη της ταχύτητας της κίνησης του ατόμου. Όσο μεγαλώνει η ταχύτητα αυξάνεται και η αντίσταση του νερού στη κίνηση. Έτσι είναι πιο εύκολο για τον φυσικοθεραπευτή να δημιουργήσει ένα πλήρες προοδευτικό και ασφαλές πρόγραμμα αποκατάστασης. Τέλος, με την θερμοκρασία του νερού, όπου στη περίπτωση της υδροθεραπείας κυμαίνεται στους 32-34°C, πετυχαίνουμε χαλάρωση των μυών αλλά και μείωση της ευαισθησίας στον πόνο.
Γατί να επιλέξω την υδροθεραπεία
Από την παιδική μας ηλικία το νερό και η πισίνα είναι ένα μέρος που το έχουμε συνδυάσει με τις καλύτερες αναμνήσεις μας. Τι πιο ωραίο λοιπόν απ’ το να βρίσκομαι σε αυτό το μέρος και ταυτόχρονα να ωφελούμε το σώμα μας! Τα θεραπευτικά οφέλη της υδροθεραπείας ξεκινάνε απ’ τη χαλάρωση των μυών και τη μείωση του πόνου σε πολλές επίπονες καταστάσεις για κάποιον ασθενή. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις επιτυγχάνεται μείωση ενός σπασμού στους μύες ή και βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Βυθίζοντας το σώμα ή ένα μέρος του σώματος στο νερό βελτιώνω την κίνηση, καθώς είναι πολύ πιθανόν μια κίνηση που δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί εκτός νερού, να πραγματοποιείται τώρα με τη βοήθεια της άνωσης. Ένα πρόγραμμα αποκατάστασης εντός του νερού είναι μια πολύ ασφαλής και πλήρως προοδευτική επιλογή άσκησης.
Πηγή:animus.gr.com
Υδροθεραπεία και ΑμεΑ
Την υδροθεραπεία θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως το δεξί χέρι της φυσικοθεραπείας στην αποκατάσταση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Μέσα στη θεραπευτική πισίνα άτομα με κινητικά προβλήματα μπορούν να πραγματοποιήσουν κινήσεις, που τους είναι αδύνατον να κάνουν στην εκτός νερού πραγματικότητα. Άτομα με κινητικά προβλήματα μπορούν να «τρέχουν», να κολυμπούν, να παίζουν και να γυμνάζονται εντός της πισίνας. Ενώ πλέον, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ακόμα και η πρόσβαση στην πισίνα, όπου θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα της υδροθεραπείας γίνεται αυτόνομα. Η υδροθεραπεία, αποτελεί μια διαδικασία που εξοπλίζει με αυτοπεποίθηση και δύναμη τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Σε πολλά κέντρα αποκατάστασης δημιουργούνται ομαδικά προγράμματα θεραπευτικής άσκησης στο νερό με ομοιοπαθούντες, κάτι που προωθεί και τη ψυχολογική ενίσχυση των ατόμων αυτών μεταξύ τους.
Να τονίσουμε ότι η υδροθεραπεία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες από 1-101 ετών, ακόμη και σε γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο κύησης (με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου τους), αλλά πρέπει πάντα να απευθυνθούμε σ’ έναν φυσικοθεραπευτή εξειδικευμένο στην υδροθεραπεία.
Η μέθοδος Halliwick
H μέθοδος Halliwick ανακαλύφθηκε από τον James McMillan στο Λονδίνο και έχει στόχο να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία να αποκτήσουν ανεξαρτησία στο νερό και να μπορούν να κολυμπούν αυτόνομα με ασφάλεια αλλά και άτομα με μαθησιακές δυσκολίες να βοηθηθούν στις αντίστοιχες δυσκολίες τους. H μέθοδος ενδείκνυται για άτομα με εγκεφαλική παράλυση, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, ΔΕΠ-Υ, νοητική καθυστέρηση ή αισθητηριακές διαταραχές. Το άτομο συνεργάζεται με τον εκπαιδευτή τους και μέσω δραστηριοτήτων και παιχνιδιών που πραγματοποιούνται επιτυγχάνεται ο έλεγχος της ισορροπίας, πνευματική προσαρμογή και κινητική ευελιξία. Η μέθοδος διακρίνεται από 10 σημεία.