Οι επιπτώσεις των αισθητικών παρεμβάσεων στη ψυχική υγεία

 

ψυχική υγεία
psychologytoday.com

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν πλαστική επέμβαση επειδή θέλουν να αισθάνονται καλύτερα είτε σωματικά είτε στη ψυχική τους υγεία. Κάποια πτυχή της εμφάνισής τους, τους ενοχλεί αρκετά που τους κάνει να νιώθουν άβολα για τον εαυτό τους. Η πλαστική χειρουργική μπορεί να προσφέρει έναν τρόπο επίλυσης αυτών των προβλημάτων.

Όταν κάποιος ενοχλείται από μια συγκεκριμένη πτυχή της εμφάνισής του, μπορεί να επηρεάσει το πώς νιώθει για τον εαυτό του γενικά. Ωστόσο, αυτό θα διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο. Mικρές αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση του ατόμου, μπορεί να επιφέρουν μεγάλη μεγάλη μεταβολή στη ψυχική τους υγεία.

Μερικές γυναίκες πιστεύουν ότι οι αλλαγές στο σώμα τους μετά την τεκνοποίηση επηρεάζουν την εμφάνισή τους, ενώ άλλες γυναίκες χάνουν ορισμένες πτυχές του σώματός τους πριν από την απόκτηση παιδιού. Μερικοί άντρες δέχονται την τριχόπτωση και με ένα ξυράφι την επισπεύδουν, ενώ άλλοι επιλέγουν να γεμίσουν τη γραμμή των μαλλιών τους και να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους με εμφυτεύματα μαλλιών.

Στην πραγματικότητα, έρευνα στο περιοδικό Clinical Psychological Science συνέκρινε ανθρώπους που έκαναν πλαστική χειρουργική με αυτούς που δεν έκαναν. Όσοι επέλεξαν να προχωρήσουν στις αισθητικές παρεμβάσεις, ανέφεραν βελτιώσεις στην ψυχική υγεία σε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως:

  • Ανησυχία
  • Κοινωνική φοβία
  • Επίτευξη του στόχου
  • Ποιότητα ζωής
  • Ικανοποίηση ζωής
  • Ελκυστικότητα
  • Ευεξία
  • Αυτοεκτίμηση

 

ΓΙΑΤΙ Η ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΑ ΒΕΛΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ;

Εάν κάποιος, αισθάνεται καλύτερα με την εμφάνισή του και η αυτοεκτίμησή του έχει βελτιωθεί, μπορούν να πιστέψουν στις δυνατότητες τους και να πετύχουν τους στόχους τους.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Κατάρριψη κοινών παρανοήσεων γύρω από τον HIV
Ad 14

ΕΠΙΔΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

Όταν σε κάποιον δεν αρέσει μια συγκεκριμένη πτυχή της εμφάνισής του, μπορεί να επηρεάσει το πώς νιώθει για τον εαυτό του γενικά. Ως εκ τούτου, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν προληπτικά βήματα για να αλλάξουν την εμφάνισή τους, προκειμένου να απολαύσουν τα συναισθηματικά οφέλη που τη συνοδεύουν. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει πάντα;

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Plastic and Reconstructive Surgery διαπίστωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ψυχολογικά και ψυχοκοινωνικά αποτελέσματα της αισθητικής παρέμβασης δεν ήταν θετικά. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι στη μελέτη ανέφεραν βελτιώσεις στην ψυχική τους υγεία μετά από χειρουργική επέμβαση, ορισμένες ομάδες δεν το έκαναν – ακόμα και όταν η επέμβαση παρουσίασε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, άτομα που είχαν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα της χειρουργικής τους επέμβασης, είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε μη ικανοποιητικές πλαστικές επεμβάσεις και όσοι είχαν ιστορικό ψυχικών διαταραχών – συμπεριλαμβανομένης της σωματικής δυσμορφικής διαταραχής (body dysmorphic disorder/ BDD) – δεν απολάμβαναν τα ίδια ψυχολογικά οφέλη που απολάμβαναν άλλοι.

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από σωματική δυσμορφική διαταραχή, προσπαθούν να αλλάξουν τα φυσικά χαρακτηριστικά για τα οποία είναι ανασφαλείς με συχνές και επαναλαμβανόμενες αισθητικές επεμβάσεις. Ωστόσο, λιγότερο από το 10% των ασθενών με σωματική δυσμορφική διαταραχή θα είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της επέμβασης, με τα άγχη τους να μεταφέρονται συχνά σε άλλη πτυχή της εμφάνισής τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι περίπου το 15% των ανθρώπων που αναζητούν πλαστική χειρουργική έχουν σωματική δυσμορφική διαταραχή.

ψυχική υγεία
vice.com

Μια ξεχωριστή μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στη Νορβηγία – η οποία εξέτασε περιοδικά μια ομάδα φοιτητών για αρκετά χρόνια – αποκάλυψε ότι οι γυναίκες με ψυχολογικά προβλήματα ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν τη χειρουργική επέμβαση.

Οι γυναίκες συμμετέχουσες που έκαναν αισθητική χειρουργική είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ιστορικό χειρότερης ψυχικής υγείας – συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους.

Η αισθητική χειρουργική συνεχίζει να αυξάνεται σε δημοτικότητα. ΄Iσως υποκινούμενη από τις εντυπωσιακές σωματικές αναζωογονήσεις που επιδεικνύονται από πρόσωπα των μέσων ενημέρωσης ή/και το κύμα προκλητικών τηλεοπτικών εκπομπών που απεικονίζουν το «θαύμα» της δραστικής χειρουργικής αυτο-μεταμόρφωσης.

Διαβάστε επίσης  "Πίσω από το πέπλο" της Βάσιας Βασιλείου

Ανεξάρτητα από τους λόγους, οι αισθητικές επεμβάσεις αυξάνονται. Aυτές οι αυξήσεις αποδίδονταν σε μεγάλο βαθμό σε μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις (π.χ. Ενέσεις Botox, θεραπείες μικροδερμοαπόξεσης, ενέσεις υαλουρονικού οξέος, χημικά peeling, δερματικά fillers, ενέσεις λίπους).

Τα τελευταία επτά χρόνια, μια σειρά μελετών υποδηλώνει σταθερά αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας μεταξύ των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε αισθητική επέμβαση αυξητικής στήθους. Βέβαια, αν και τα αποτελέσματα άλλων ερευνών έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, η αιτιολογία παραμένει ασαφής και άγνωστη.

Ορισμένες μελέτες έχουν φτάσει στο σημείο να συνδέουν τη δυσαρέσκεια με τις επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής με την αυτοκτονία. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου διαπίστωσε το 2001 ότι οι γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν συγκριτικά με γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε άλλες πλαστικές επεμβάσεις.

ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΧΕΙ Η ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ;

Το 2004, πραγματοποιήθηκαν περίπου 240.682 αισθητικές επεμβάσεις σε άτομα 18 ετών και κάτω. Oι κορυφαίες χειρουργικές επεμβάσεις ήταν η αλλαγή σχήματος μύτης, η ανόρθωση στήθους, η αυξητική στήθους, η λιποαναρρόφηση και οι κοιλιακοί. Ωστόσο, πολύ λίγες μελέτες έχουν διεξαχθεί για να εξετάσουν την ασφάλεια και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους αυτών των διαδικασιών σε εφήβους — μια ηλικία στην οποία οι έφηβοι εξακολουθούν να αναπτύσσονται διανοητικά και σωματικά.

Είναι επικίνδυνο να υποθέσει κανείς ότι μια αισθητική διαδικασία θα κάνει τα πάντα καλύτερα στη ζωή μας και οι συναισθηματικές παρενέργειες μπορεί να είναι μακροχρόνιες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας τα άτομα που σκέφτονται να υποβληθούν σε αισθητική επέμβαση να εξετάσουν προσεκτικά τις συνέπειες. Εάν είστε απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα της επέμβασης σας, αυτό μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ψυχική σας υγεία.

 

Διαβάστε επίσης  Τροφές που «φρενάρουν» τη συρρίκνωση του εγκεφάλου

 

 

ΠΗΓΕΣ

Author, D. (2019). The Mental Health Effects of Plastic Surgery. North Texas Plastic & Reconstructive Surgery.

Cosmetic Surgery Solicitors (2020). Cosmetic Surgery Solicitors: How cosmetic surgery affects mental health. [online] Available at: cosmeticsurgerysolicitors.co.uk   Last access: 5/1/2022.

Dittmann, M. (2005). Plastic surgery: Beauty or beast? [online] Available at: apa.org  Last access: 5/1/2022.

Sansone, R.A. and Sansone, L.A. (2007). Cosmetic surgery and psychological issues. Psychiatry (Edgmont (Pa. : Township)), 4(12), pp.65–8.

 

Είμαι φοιτήτρια Νοσηλευτικής, και μέλος στην επιτροπή ισότητας των φύλων στο Πανεπιστήμιο που σπουδάζω. Παράλληλα, δραστηριοποιούμαι ενεργά με έρευνες και νέες εξελίξεις γύρω απο θέματα υγείας και σώματος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι

Космобет – Нове ліцензійне онлайн казино Cosmobet.ua

Рік заснування 2024 Мінімальний депозит 100 грн Advertisements Мінімальний вивод