
Τα μούρα έχουν τόσα πολλά διατροφικά οφέλη, όπως η πρόληψη, ή η ελάττωση εμφάνισης διαφόρων συμπτωμάτων παθολογικών καταστάσεων, που αν τα γνωρίζατε τότε σίγουρα θα τα συμπεριλαμβάνατε πιο συστηματικά μέσα στο διατροφολόγιο σας. Για την ακρίβεια, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σε βιταμίνες, ενώ μελέτες συσχετίζουν τη κατανάλωσή τους με την μείωση πιθανότητας εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας είτε σκέτα, είτε σε μορφή χυμών, ή ακόμα σε γλυκίσματα και αλμυρά σνακ. Παρακάτω παρατίθενται μερικά είδη μούρων που είναι άκρως υγιεινά και όπως θα διαπιστώσετε είναι διατροφικές βόμβες καθώς συντελλούν στη πρόληψη ασθενειών.
Μύρτιλα:
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, Α, C, Mg και Φώσφορο, καθώς και περιέχουν και πηκτίνη και β-καροτίνη. Μειώνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου, εφόσον είναι και αντιφλεγμονώδη.

Μέσα από κλινικές μελέτες, διαπιστώθηκε η μείωση της γλυκόζης ορού, με αποτέλεσμα να είναι ιδανικά φρούτα για την αποφυγή εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2.
Σμέουρα:
Περιέχουν, πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες C, E, σελήνιο και λυκοπένιο. Εκτός από την συνδρομή και αυτών των μούρων στην πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών, βοηθούν και στη πέψη. Οι φυτικές ίνες και το μεγάλο ποσοστό νερού που περιέχουν βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, και προωθείται η φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου.

Απαραίτητα φρούτα και για την όραση μας, αφού περιέχουν το αντιοξειδωτικό ζεαξανθίνη, που ‘’διώχνει’’ την μπλε ακτινοβολία, κύρια πηγή της οποίας είναι η οθόνη των κινητών μας. Παράλληλα, περιέχουν τις ‘’κετόνες’’ σμέουρου, οι οποίες χορηγούνται ως διατροφικά υποκατάστατα για την απώλεια βάρους και την αποφυγή απώλειας μαλλιών. Βέβαια, πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για να εξακριβωθεί πλήρως η δράση τους.
Goji Berries:
Τα συγκεκριμένα μούρα, περιέχουν επίσης το αντιοξειδωτικό ζεαξανθίνη , με αποτέλεσμα να προστατεύουν τα μάτια μας από την UV ακτινοβολία και το οξειδωτικό στρες. Παράλληλα, περιέχουν μεγάλο ποσοστό των βιταμινών Α, C που είναι απαραίτητες για το ανοσοποιητικό μας. Ενώ, η β-καροτίνη που περιέχουν οδηγεί στη βελτίωση του δέρματος, στη μείωση η εμφάνισης των ρυτίδων.

Πρόσφατη μελέτη, ανέδειξε τα συγκεκριμένα μούρα για τη συνδρομή τους στην πρόληψη της κατάθλιψης, τους στρες και του άγχους. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι βελτιώθηκε ο ύπνος των συμμετεχόντων και βελτιώθηκε η διάθεση τους. Όλα αυτά μέσω της κατανάλωσης του χυμού των φρούτων για 14 μέρες.
Φράουλες:
Οι φράουλες ναι μεν περιέχουν αντιοξειδωτικά, αλλά περιέχουν και πάνω από 25 ανθοκυανίδες, οι οποίες είναι γνωστές για τα οφέλη τους στη καρδιαγγειακή λειτουργία. Οι ανθοκυανίδες προστατεύουν το λιπιδαιμικό μας προφίλ, καθώς μειώνουν την LDL χοληστερόλη.

Το ελαγγικό οξύ από την άλλη, άλλο ένα μείζον συστατικό τους, προστατεύει από το καρκίνο του δέρματος.
Acai:
Τα acai είναι φρούτα που περιέχουν 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα μύρτιλα. Μελέτη έδειξε ότι μείωσαν τη γλυκόζη αίματος και τα επίπεδα χοληστερόλης στους παχύσαρκους που κατανάλωναν 200γρ ημερησίως για ένα μήνα.

Cranberries:
Η δράση τους μεταξύ άλλων εστιάζεται κυρίως στη προστασία από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Οπότε, σε περίπτωση ουρολοίμωξης είναι ιδανική επιλογή τα προβιοτικά με cranberries.

Σταφύλια:
Τα σταφύλια είναι φρούτα των οποίων τα ευεργετικά οφέλη τα αξιοποιούμε εδώ και αιώνες, και εντάσσονται και αυτά με τη σειρά τους στην κατηγορία των μούρων. Μειώνουν τη φλεγμονή και μπλοκάρουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, βάσει ερευνών. Σε άλλη πάλι μελέτη, διαπιστώθηκε η μείωση της συστολικής και διαστολικής πίεσης καθώς και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Για αυτό η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασί την ημέρα δεν αποτελεί κακή μέθοδος πρόληψης.

Η συνδρομή των μούρων δεν σταματά μόνο εκεί. Η ‘έκρηξη’’ των ωφέλιμων συστατικών τους φτάνει μέχρι και τους αθλητές. Κατά την άσκηση, οι μύες συστέλλονται.. Ταυτόχρονα, διασπούν γλυκοκογόνο για να απελευθερωθεί γλυκόζη. Όταν όμως, αρχίζουν να στερούνται γλυκογόνο, καταστρέφονται οι πρωτεΐνες με αποτέλεσμα τη φλεγμονή των μυών.

Τα μούρα, εκτός από τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες που προαναφέρθηκαν, περιέχουν και πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρά μας από το να καταστρέφονται, ενώ μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στην άμεση μυϊκή αποκατάσταση. Συνεπώς, μετά από κάθε προπόνηση η κατανάλωση μούρων μάλλον είναι μία άριστη ιδέα. Γίνεται αντιληπτό ότι δεν αποτελούν αδίκως διατροφικές βόμβες. Πολλά άρθρα, σελίδες ολόκληρες μπορούν να γραφτούν για κάθε είδος μούρου ξεχωριστά.
Τα μούρα, συνίστανται να τα καταναλώνουν όλοι γιατί μόνο οφέλη μπορεί να έχουν για τον οργανισμό μας και όπως διαπιστώθηκε δεν είναι τυχαία ενδεδειγμένα για τη πρόληψη ή και μερική αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων. Η συγκεκριμένη νέα τάση στις διατροφικές συνήθειες πρέπει να υιοθετηθεί από τον καθένα μας ξεχωριστά.
ΠΗΓΕΣ:
April J. Stull (2016). Blueberries’ Impact on Insulin Resistance and Glucose Intolerance.
Healthline.com. The 8 Healthiest Berries You Can Eat. Διαθέσιμο στο healthline.com (Τελευταία πρόσβαση στις: 6/12/2020).
Jay K Udani, Betsy B Singh, Vijay J Singh, Marilyn L Barrett (2011). Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: a pilot study
Megan Ware (2019). Health benefits of raspberries. Medicalnewstoday.com
Lana Burham (2018). What are the health benefits of goji berries. Medicalnewstoday.com
Spaexperience.org.uk (2017). POST WORKOUT – HOW BERRIES CAN HELP YOUR MUSCLES RECOVER. Διαθέσιμο στο spaexperience.org.uk (Τελευταία πρόσβαση στις 6/12/2020).