Η επίδραση των επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία

επεξεργασμένα τρόφιμα
Πηγή: ugeiamou.gr

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Οι άνθρωποι τα καταναλώνουν καθημερινά, καθώς είναι οικονομικά και δεν απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία. Για τους περισσότερους από εμάς αποτελούν  ιδανική λύση για την καθημερινότητά μας, αφού μας καλύπτουν πλήρως το αίσθημα της πείνας και είναι οικονομικά προσβάσιμα. Ωστόσο, τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν έχουν μόνο θετικά. Η συνεχής κατανάλωσή τους έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας.

 

Τι είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα;

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι σε καμία περίπτωση φρέσκα προϊόντα. Αντιθέτως, κατά τη διαδικασία παρασκευής τους, έχουν υποστεί κάποιας μορφής τροποποίηση. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συστατικά, που κατά κύριο λόγο δεν χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν μαγειρεύουν. Φυσικά, μιλάμε για τα συντηρητικά, αλλά και για τις χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες, που βελτιώνουν τη γεύση και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων.

 

Υγεία και επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα πρόσθετα συστατικά που περιέχουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως η ζάχαρη, τα τεχνητά γλυκαντικά, το αλάτι, τα κορεσμένα λίπη, οι χρωστικές ουσίες κ.α. μπορεί να προσδίδουν μια ωραία γεύση,  αλλά επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία του ανθρώπου. Τα τρόφιμα αυτά δεν είναι πλούσια σε  βιταμίνες και φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα υγείας.

Μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100.000 άνθρωποι έδειξε πως μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα μόνο όφελος δεν προκαλεί στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, οι τροφές αυτές αυξάνουν κατά 10% τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρδιακών προβλημάτων, καθώς και καρκίνου.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Οι σχέσεις της Κίνας, αποτίμηση νούμερο δύο
Ad 14

Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε trans-λιπαρά, τα οποία είναι υπεύθυνα για την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης. Η επιπρόσθετη ζάχαρη, το νάτριο και τα λίπη των τροφίμων αυτών αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και κάνουν τον οργανισμό πιο επιρρεπή στον διαβήτη.

Επίσης, η αφομοίωση των επεξεργασμένων τροφίμων γίνεται με πιο γοργούς ρυθμούς. Σε σχέση με τα φρέσκα τρόφιμα και τα προϊόντα ολικής άλεσης, η διαδικασία της πέψης γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία, με συνέπεια ο οργανισμός να καίει λιγότερες θερμίδες. Παράλληλα,  το αίσθημα της πείνας κάνει την εμφάνισή του πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να τρώει περισσότερο, και έτσι να αυξάνει το σωματικό του βάρος.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό αυτών των τροφίμων είναι ότι διεγείρουν την ντοπαμίνη του εγκεφάλου. Κατά συνέπεια, ο άνθρωπος νιώθει ευχαρίστηση την ώρα που τα καταναλώνει, και καταφεύγει ακόμα πιο έντονα σε αυτά.

επεξεργασμένα τρόφιμα σε αντίθεση με υγιεινά
Πηγή: onmed.gr

Πως να μειώσεις την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων

Η ολοκληρωτική αφαίρεση των επεξεργασμένων τροφίμων από την καθημερινή μας διατροφή είναι σίγουρα κάτι δύσκολο, έως και ανέφικτο πολλές φορές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορούμε να αλλάξουμε, ώστε να μειώσουμε σημαντικά την ποσότητα των επεξεργασμένων τροφίμων, και να αποκτήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή.

Διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων. Πριν αγοράσεις κάποιο συσκευασμένο τρόφιμο, έλεγξε προσεκτικά τα συστατικά του. Όσες περισσότερες χημικές ουσίες και ακαταλαβίστικα συστατικά βρίσκεις,  τόσο πιο επεξεργασμένο είναι το τρόφιμο. Απέφυγε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και χρωστικές, και επέλεξε εκείνα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Απέφυγε τα έτοιμα προς μαγείρεμα τρόφιμα. Προτίμησε τα φρέσκα προϊόντα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το άπαχο κρέας, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τους ξηρούς καρπούς. Τα τρόφιμα αυτά είναι χαμηλά σε θερμίδες, ενώ βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας και στην μείωση των κιλών.

Διαβάστε επίσης  Τρεις οι νεκροί από τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στην Θεσσαλονίκη

Μαγείρεψε στο σπίτι. Κάθε φορά που μαγειρεύεις στο σπίτι έχεις τον πλήρη έλεγχο των υλικών και των θερμίδων που καταναλώνεις. Επίσης, με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεις οποιοδήποτε τεχνητό, και την υπερβολική δόση αλατιού και ζάχαρης.

Μείωσε τα ζαχαρούχα ποτά. Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως οι χυμοί και τα αναψυκτικά, επιβαρύνουν τον οργανισμό με ζάχαρή, εθίζοντάς τον ακόμα περισσότερο σε αυτήν. Αν περιορίσεις σημαντικά την κατανάλωση αυτών των ποτών, έχεις πετύχει σημαντική μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων στην καθημερινή σου διατροφή και σημαντική βελτίωση στο σώμα σου.

στοπ στα επεξεργασμένα τρόφιμα
Πηγή: olivemagazine.gr

Αυτές οι αλλαγές απαιτούν επιμονή, συνέπεια και πραγματική θέληση, για να έχεις μακροπρόθεσμα και σταθερά αποτελέσματα. Η μείωση των  επεξεργασμένων τροφίμων από την καθημερινή σου διατροφή, βοηθάει όχι μόνο στη διατήρηση μιας καλής υγείας, αλλά και στην τόνωση της ψυχολογίας σου.  Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, όχι μόνο ωφελεί την υγεία σου, αλλά τονώνει και τη διάθεσή σου.

 

Πηγές:

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Πώς βλάπτουν την υγεία μας; (2023). Ανακτήθηκε από https://www.vita.gr/2023/09/12/diatrofi/epeksergasmena-trofima-pos-vlaptoun-tin-ygeia-mas/ (τελευταία πρόσβαση 10.4.2024).

Είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα τόσο επιβλαβή όσο το κάπνισμα; (2024). Ανακτήθηκε από https://www.in.gr/2024/03/03/health/einai-ta-yper-epeksergasmena-trofima-toso-epivlavi-oso-kapnisma/ (τελευταία πρόσβαση 10.4.2024).

The many health risks of processed foods. Ανακτήθηκε από https://lhsfna.org/the-many-health-risks-of-processed-foods/ (τελευταία πρόσβαση 10.4.2024).

Richter, A. (2024). How do processed foods affect your health? Ανακτήθηκε από https://www.medicalnewstoday.com/articles/318630 (τελευταία πρόσβαση 10.4.2024).

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

«Το μικρό κόκκινο τσαντάκι» ενώνει δύο κόσμους, από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Το βιβλίο «Το μικρό κόκκινο τσαντάκι» της συγγραφέως Γκέλυ Γρηγοροπούλου κυκλοφόρησε
Αίγυπτος

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Για