Προδιαβήτης: Ποιές συνήθειες οδηγούν στην εμφάνιση του;

29 Σεπτεμβρίου 2020
Προδιαβήτης: Ποιες συνήθειες οδηγούν στην εμφάνιση του;
Πηγή εικόνας: pexels.com

Πόσες φορές έχει τύχει παίρνοντας το καθημερινό πρωινό καφέ να ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά δίπλα στα donuts και να μην μπορούμε να αντισταθούμε; Την επόμενη φορά που θα θες, λοιπόν, ένα donut, σκέψου πως δεν θα  σου προσθέσει απλώς έξτρα θερμίδες αλλά θα αυξήσει και τη πιθανότητα εμφάνισης του προδιαβήτη. Σύμφωνα με την επιστήμη, ο προδιαβήτης δεν είναι μόνο κληρονομικός αλλά μπορεί να αποκτηθεί και από πολλές καθημερινές μας συνήθειες. Μάλιστα, είναι πολυ πιο κοινός από όσο πιστεύουμε.

Ο προδιαβήτης, είναι το πρώτο στάδιο με το οποίο έρχεται σε επαφή το άτομο όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του είναι σαφώς πιο πάνω από τα φυσιολογικά αλλά όχι τόσο  υψηλά ώστε να πάσχει από διαβήτη. Ας δούμε λοιπόν, ποιες καθημερινές μας συνήθειες συμβάλλουν στην πιθανότητα αύξησης του προδιαβήτη

Μεταμεσονύκτια σνάκ

Σύμφωνα με μια μελέτη στην Πειραματική Φυσιολογία το 2017, παρατηρήθηκε οτι η κατανάλωση φαγητού τη νύχτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη. Έχει αποδειχθεί, ότι η κατανάλωση φαγητού κατα τη διάρκεια της ημέρας βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο. Όταν το σώμα χωνεύει τα τρόφιμα τη νύχτα, παλεύει να χειριστεί το σάκχαρο στο αίμα. Επίσης, η αίσθηση πληρότητας μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας, για αυτό οργανώστε το γεύμα σας 3 ώρες πριν τον ύπνο σας. 

Προσοχή στο αλάτι

Ο προδιαβήτης, σύμφωνα με έρευνες αυξάνεται από την υπερβολική χρήση αλατιού κατά 43%. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και ο Δρ Bahareh Rasouli, ένας Σουηδός ερευνητής, το αλάτι σχετίζεται άμεσα με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Το υπερβολικό αλάτι στη διατροφή μας  οδηγεί σε υπέρταση και αύξηση βάρους, και τα δύο αυτά αποτελούν προδρόμους του διαβήτη τύπου 2. Το περισσότερο αλάτι  συνήθως προέρχεται από συντηρητικά, οπότε επιλέξτε μια πιο υγιεινή διατροφή με βάση τα φρούτα, λαχανικά, ψάρι και κρέας.

Διαβάστε επίσης  Μαινόμενος ταύρος και τραύμα θώρακα

Απόλαυσε περισσότερο τον ήλιο

Είναι γνωστό ότι ο ήλιος μας προσφέρει ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για τον οργανισμό μας, και αυτό δεν είναι άλλο από τη  βιταμίνη D. Εάν δεν έχουμε  αρκετή βιταμίνη D, ενδέχεται να διατρέχουμε το κίνδυνο για διαβήτη. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, παρεμποδίζει την ικανότητα του πάγκρεας να επεξεργάζεται την ινσουλίνη. Εκτός από την έκθεση μας στον ήλιο, τη βιταμίνη D τη βρίσκουμε και στους κρόκους αυγών, στα ψάρια, στα τυριά και στα μανιτάρια.

Παραλείποντας το πρωινό

Το να παραλείπεις το πρωινό ίσως έχει γίνει κανόνας για μερικούς από μας, ωστόσο η έλλειψη του μπορεί να αυξήσει τη πιθανότητα του προδιαβήτη. Μάλιστα, ο κίνδυνος εμφάνισης του, μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από το βάρος του ατόμου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αγνοώντας το πρωινό συνδεόμαστε με άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων καθ’ όλη την ημέρα.

Βλέποντας τηλεόραση

Αναμφισβήτητα όση ώρα περνάμε μπροστά από την τηλεόραση, σημαίνει λιγότερο χρόνο άσκησης και πιο απρόσεκτο φαγητό, επομένως δεν είναι περίεργο ότι η τηλεόραση μπορεί να  συμβάλλει στον διαβήτη. Το 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μελέτη του Διαβήτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάθε ώρα τηλεοπτικής παρακολούθησης αυξάνει και τον κίνδυνο διαβήτη κατά 3,4%. Εάν θέλετε να μειώσετε το ρίσκο εμφάνισης του προδιαβήτη, απλά αποσυνδέστε την τηλεόραση σας. Το ίδιο φυσικά με τη τηλεόραση ισχύει και με τη χρήση του κινητού ή του υπολογιστή.

προδιαβήτη
Πηγή εικόνας: pexels.com

Έλλειψη ύπνου

Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 70% των ατόμων με διαταραχές στον ύπνο, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Ο ύπνος παράγει ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Η ανισορροπία της ινσουλίνης είναι ένας από τους κύριους δείκτες του διαβήτη τύπου 2. Επομένως, ο προδιαβήτης μπορεί να αποφευχθεί με ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου. 

Διαβάστε επίσης  Σύνδρομο Reye: μία σοβαρή παιδιατρική πάθηση

Δεν χρειάζεται να αποφύγετε τον καφέ

Πριν κόψεις τελείως το καφέ δες πρώτα τα οφέλη που σου δίνει για την αποφυγή του προδιαβήτη. Σύμφωνα με έρευνες, ο καφές  αυξάνει την ινσουλίνη, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η πρωτεΐνη  hIAPP (human islet amyloid polypeptide)συχνά αυξάνει τη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη σε ένα άτομο. Οι ενώσεις του καφέ, όμως, μπορούν να σταματήσουν αυτή τη πρωτεΐνη. Επιλέξτε, λοιπόν, ακόμη και ντεκαφεϊνέ επιλογές, αποφύγετε ωστόσο καφέδες με ζάχαρη.

Καταναλώνεις αρκετό νερό;

Είναι γνωστό οτι η αφυδάτωση προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα στον οργανισμό μας. Ένα από αυτά, είναι και η εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.  Η έλλειψη νερού στο σώμα μας οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Όταν δεν πίνουμε νερό, επηρεάζεται η αντιδιουρητική ορμόνη βασοπρεσίνη, που βοηθά τον οργανισμό να ρυθμίσει την κατακράτηση των υγρών. Η έλλειψη νερού στο σώμα μας, αυξάνει  το επίπεδο της βασοπρεσίνης, πράγμα που οδηγεί και σε αύξηση του ζαχάρου στο αίμα.

προδιαβητη
Πηγή εικόνας: pexels. com

Δύο ποτηράκια παραπάνω αλκόολ…

Οτιδήποτε πάνω από τη μέτρια πρόσληψη μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση του προδιαβήτη, πόσο μάλλον το αλκόολ. Φροντίστε σε κάθε έξοδο σας να προσέχετε πόσο πίνετε, καθώς το αλκόολ, μειώνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη. Οι υδατάνθρακες σε πολλά αλκοολούχα ποτά, όπως η  μπύρα και το κρασί, μπορούν  να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα. Επίσης μπορεί να διεγείρουν την όρεξή σας, και αυτό να σας οδηγήσει και σε υπερκατανάλωση τροφής.

Συνεπώς, ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση που με  θέληση και τρόπο μπορεί να αναστραφεί. Θέστε λοιπόν, νέους στόχους, προγραμματίστε καλύτερα τη μέρα σας και δείτε το σώμα σας και την υγεία σας να σας ανταμείβει για αυτο!

  • Πηγές:

10 Bad Habits That Raise Your Diabetes Risk»,everydayhealth.com (Τελευταία πρόσβαση) 3 Οκτώβρη, 2016.

Διαβάστε επίσης  Παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο

Ιωάννας Μασούρα(2014), «Σταματήστε τον προδιαβήτη», mednutrition.gr (Τελευταία πρόσβαση) 11 Νοεμβρίου 2014.

Διάκος Θοδωρής(2017), «Ποιες συνήθειες αυξάνουν τις πιθανότητες προδιαβήτη;»,iatronet.gr (Τελευταία πρόσβαση) 4 Σεπτεμβρίου 2017.

 

 

 

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. H επιστήμη της ψυχολογίας είναι η δεύτερη μου αγάπη μετά τη δημοσιογραφία. Στη ζωή μου πάντα έχω κατα νου τα λόγια του Μαχάτμα Γκάντι: "Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να δεις στο κόσμο!"

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπόλλα - Παϊτίμ Στάτοβτσι

Στάτοβτσι και Αντιήρωες: μία σχέση μίσους με τον πρωταγωνιστή

Αντιήρωες στη σύγχρονη λογοτεχνία Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο απ’ τις
πυρετός

Δάγκειος πυρετός και Κλιματική αλλάγη

, Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από