Προβιοτικά: Που εντοπίζεται το βακτήριο-σύμμαχος

Πηγή εικόνας: onmed.gr
Τι είναι;

Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια τα οποία έχουν σημειώσει ραγδαία άνοδο τα τελευταία χρόνια ως προς τη δημοτικότητα τους. Είναι «καλοί» και «χρήσιμοι» μικροοργανισμοί επειδή ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό και ειδικά το πεπτικό σύστημα.

Πηγές

Συναντώνται σε κάποια τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, ενώ επιβιώνουν κατά την διάρκεια της πέψης και είναι παρόμοια με τα προβιοτικά που υπάρχουν στο έντερο. Τα προβιοτικά παρέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών B3 (νιασίνη) και B6 (πυριδοξίνη), βιοτίνη και φυλλικό οξύ, ενώ παρασκευάζουν λακτάση και αντιβιοτικές ουσίες. Μπορούν επίσης να χορηγηθούν σε άτομα που πάσχουν από χρόνια προβλήματα δυσκοιλιότητας, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή σπαστική κολίτιδα.
Πολύ καλές προβιοτικές τροφές είναι:

  • Γιαούρτι
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Ξινολάχανο
  • Κεφίρ
  • Μαλακά τυριά όπως τσένταρ, γκούντα, παρμεζάνα
  • Μπύρα και κρασί
  • Αρακάς
  • Ψωμί με προζύμι
  • Ελιές
  • Πίκλες

Τα συμπληρώματα προβιοτικών συμβάλλουν στην πρόληψη, την καταπολέμηση και τη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου (όπως η νόσος του Crohn) και βοηθούν το σώμα να απορροφήσει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Επίσης δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το πλεονέκτημα των συμπληρωμάτων είναι ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες προβιοτικών και διαφορετικούς συνδυασμούς αυτών, με αποτέλεσμα να έχουν πιο άμεση και ειδική δράση. Παρόλο που γενικά όλα τα προβιοτικά μπορεί να παρέχουν οφέλη στον άνθρωπο, υπάρχουν κάποια που μπορεί να έχουν καλύτερη δράση ή να έχουν μελετηθεί περισσότερο για κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα ή παθήσεις, ως εκ τούτου συνίσταται όταν επιλέγεται ένα συμπλήρωμα προβιοτικών, να επιλέγεται αυτό που περιέχει τα συστατικά εκείνα που είναι κατάλληλα ως προς την αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος.

Διαφέρουν από τα πρεβιοτικά;

Στην αγορά κυκλοφορούν και προϊόντα που περιέχουν τα λεγόμενα πρεβιοτικά συστατικά. Πρέπει να αποφεύγεται η σύγχυση μεταξύ προβιοτικών και πρεβιοτικών συστατικών. Τα πρεβιοτικά δεν περιέχουν τους ίδιους τους μικροοργανισμούς, αλλά αποτελούν την τροφή των προβιοτικών και βοηθούν στη διατήρηση και στην ανάπτυξη  τους. Τα γιαούρτια και τα ρευστά όξινα γάλατα είναι τα πιο γνωστά πρεβιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Διαβάστε επίσης  Θυρεοειδοπάθειες και Διατροφικοί παράγοντες
Εν κατακλείδι

Η κατανάλωση προβιοτικών δεν μπορεί από μόνη της σε καμία περίπτωση να εξασφαλίσει την υγεία, και δεν θα πρέπει ποτέ να γίνεται υπερκατανάλωση. Ο μόνος αποδεδειγμένος τρόπος διατήρησης της ευεξίας και της ευζωίας είναι ο συνδυασμός του υγιεινού τρόπου ζωής, της άσκησης και της ισορροπημένης διατροφής.

Σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και πιστοποιημένος προσωπικός γυμναστής. Έχω πάθος για τον αθλητισμό, ενώ μου αρέσει επίσης ο κινηματογράφος, το φαγητό, τα ταξίδια και να είμαι πολυπράγμων και να ασχολούμαι με πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος
Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που