Σεξουαλική υγεία: Ποια ΣΜΝ μεταδίδονται με το στοματικό σεξ

21 Φεβρουαρίου 2018

 Αρκετοί νέοι θεωρούν ότι τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) κολλάνε μόνο με τη σεξουαλική επαφή, χωρίς προφυλάξεις. Κάπου εδώ οι ειδικοί έρχονται να τους διαψεύσουν καθώς, τα ΣΜΝ δεν κολλάνε απλά με τη σεξουαλική επαφή, αλλά και με το στοματικό σεξ.

Το στοματικό σεξ είναι από τα κομβικά στοιχεία της ερωτικής πράξης. Εκεί όπου το ζευγάρι “γνωρίζει” καλύτερα το άλλο, ταξιδεύοντας σε κάθε πόντο του κορμιού του συντρόφου του. Καθώς η ερωτική πράξη δεν είναι μόνο η διείσδυση, αλλά και τα προκαταρκτικά.

Παγκοσμίως, περίπου 1 εκατομμύριο νέα ΣΜΝ αποκτούνται καθημερινά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τι είναι τα ΣΜΝ;

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων του σεξ, του στοματικού σεξ και του πρωκτικού σεξ. Μερικά ΣΜΝ μπορούν να μεταδίδονται και μέσω της χρήσης βελονών μετά τη χρήση τους από ένα μολυσμένο άτομο, καθώς και μέσω της γέννας ή του θηλασμού.

 

Ποια είναι

Έρπης γεννητικών οργάνων:  O ιός του απλού έρπητα HSV, ευνοείται ιδιαίτερα από τις συνθήκες της στοματογεννητικής επαφής περνώντας με ιδιαίτερη ευκολία από τον ένα σύντροφο στον άλλο. Ο έρπης έχει δύο τύπους και μεταδίδεται όταν η νόσος  κατά την επαφή είναι ήδη εκδηλωμένη, αλλά και για μικρό χρονικό διάστημα πριν εμφανιστεί ή αφού αποδρομήσει. Εκδηλώνεται με μικρές φουσκάλες στο στόμα, τα χείλη ή τα γεννητικά όργανα, που εγκαταλείπουν μικρά, επώδυνα έλκη και χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις.

Τα προφυλακτικά δεν παρέχουν επαρκή προστασία από τον έρπη, καθώς δεν αποτρέπουν εντελώς την επαφή με την επιδερμίδα.

Γονόρροια:  Η γονόρροια είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη που εξαπλώνεται μέσω σεξουαλικής επαφής με τον κόλπο, το πέος, τον πρωκτό ή το στόμα ενός ατόμου με τη νόσο.

Διαβάστε επίσης  Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση Παιδιών. Από την Ελένη Γερακάκη

Πολλοί άνθρωποι που έχουν γονόρροια δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • έκκριση υγρού από τα γεννητικά όργανα
 • επώδυνες κινήσεις του εντέρου
 • κνησμός (φαγούρα), ή κάψιμο κατά την ούρηση
 • έκκριση λευκού, πρασινωπού, ή κιτρινωπού υγρού από το πέος
 • αιμορραγία μεταξύ των περιόδων (για την γυναίκα)

Η γονόρροια είναι θεραπεύσιμη, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Στις γυναίκες, η μη γονόρροια που δεν αντιμετωπίζεται όπως πρέπει, μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται πυελική φλεγμονώδης νόσος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα. Λιγότερο συχνά, η γονόρροια μπορεί επίσης να προκαλέσει στειρότητα στους άνδρες.

Σύφιλη:  Η σύφιλη μεταδίδεται με άμεση στοματογεννητική επαφή με άτομο που πάσχει από τη νόσο. Τα σημεία από τα οποία συνήθως εισβάλει είναι η γλώσσα, η μαλακή υπερώα και τα χείλη. Στο σημείο εισόδου μετά από 2-5 εβδομάδες από την μόλυνση, εμφανίζεται ένα στρογγυλό, ελαφρά επηρμένο, ερυθρό έλκος, συνήθως ανώδυνο, που ακολουθείται υποχρεωτικά από σύστοιχη λεμφαδενίτιδα. Ακολουθούν οι εκδηλώσεις στα γεννητικά όργανα.

Καθώς αναπτύσσεται η σύφιλη, προκαλεί εξανθήματα και βλάπτει τους βλεννογόνους αδένες. Σε μεταγενέστερα στάδιά της, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Ιός HIV:  Mεταδίδεται όταν τα μολυσμένα σωματικά υγρά έρχονται σε άμεση επαφή με το αίμα του άλλου ατόμου. Στα πρώτα του στάδια, ο ιός HIV μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου, η ασθένεια αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, είναι υπεύθυνος για τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου του λάρυγγα, καθώς και για το 50% όλων των καρκίνων του στόματος.

AIDS: Παρά το γεγονός ότι ο ιός του AIDS αποδεδειγμένα μεταδίδεται με το στοματικό έρωτα, η σημασία του έχει υποτιμηθεί. Η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη από κάθε άλλου είδους σεξουαλική επαφή, αλλά αυξάνεται πολύ με την παρουσία αμυχών, ελκών, πληγών ή εκσπερμάτωσης στη στοματική κοιλότητα του αποδέκτη της επαφής.

Διαβάστε επίσης  Άλλο αγάπη και άλλο Sex

Για να κολλήσει κανείς τον ιό, τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου προσώπου πρέπει να έρθουν σε άμεση επαφή με την κυκλοφορία του αίματος άλλου ατόμου.

Αυτό μπορεί να συμβεί με τρεις τρόπους:

 • μέσω επαφής με κάποια ανοικτή πληγή στο δέρμα του μολυσμένου ατόμου, ακόμη και μικροσκοπική
 • μέσω επαφής με βλεννογόνο, όπως ο κόλπος
 • μέσω της άμεσης επαφής με την κυκλοφορία του αίματος, όπως μέσω της κοινής χρήσης βελόνας/σύριγγας

Χλαμύδια: Eξαπλώνονται μέσω επαφής με τον κόλπο, το στόμα, το πέος, ή τον πρωκτό ενός ήδη μολυσμένου ατόμου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα. Για όσους έχουν, ο κνησμός των γεννητικών οργάνων, ή το κάψιμο μπορεί να συμβεί, μαζί με δυσκολία, ή πόνο στην ούρηση.

Ψείρες στο εφηβαίο, τα οποία είναι μικροσκοπικά έντομα που τρέφονται με το αίμα και ζουν στις τρίχες των γεννητικών οργάνων. Τα έντομα αυτά μπορούν επίσης να ζουν σε άλλες τρίχες σώματος, αλλά όχι στο τριχωτό της κεφαλής. Οι ψείρες του εφηβαίου μπορούν να μεταπηδούν από το ένα άτομο στο άλλο μέσω φυσικής επαφής.

Ηπατίτιδα Β και C, που είναι ιοί οι οποίοι προσβάλλουν το ήπαρ. Μπορούν να εξαπλωθούν μέσω επαφής με μολυσμένα σωματικά υγρά. Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της γρίπης. Σε μερικούς ανθρώπους, ο ιός μπορεί να προκαλέσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια, ή χρόνια ηπατικά προβλήματα.

 

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

Στους νέους ο κίνδυνος μεγαλώνει όχι λόγω της ηλικίας, αλλά λόγω της συχνής εναλλαγής ερωτικών  συντρόφων και της αυξημένης συχνότητας.

Οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άντρες κινδυνεύουν περισσότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί η πεολειχία αποτελεί ευνοϊκότερο τρόπο μετάδοσης από την αιδοιολειχία.

Διαβάστε επίσης  Η αϋπνία του σεξ: Mία ιδιαίτερα σπάνια μορφή αϋπνίας

 

Πρόληψη

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου λοιμώξεων των ΗΠΑ, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης ενός νοσήματος με την στοματογεννητική επαφή:

 1. Χρήση προφυλακτικού
 2. Αποφυγή της εκσπερμάτωσης μέσα στη στοματική κοιλότητα
 3. Αποφυγή του στοματικού σεξ, υπό την παρουσία αίματος, αμυχών, πληγών ή περιοδοντικών νόσων όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.
 4. Αποφυγή στοματογεννητικής επαφής με αγνώστους ή άτομα που γνωρίζουμε ότι έχουν σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.
 5. Εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α και Β παίδων και ενηλίκων, καθώς και εμβολιασμός νέων για τον HPV πριν αρχίσουν τη σεξουαλική τους ζωή.
 6. Η τακτική εξέταση για ευρύ φάσμα ΣΜΝ
 7. Η διατήρηση σταθερών μονογαμικών σχέσεων
 8. Η άμεση αντιμετώπιση των ΣΜΝ

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι η χρήση στοματικών πλύσεων με διάφορα αντισηπτικά σκευάσματα, πριν ή μετά την επαφή δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης των σεξουαλικών νοσημάτων.

Επίσης, η συζήτηση με τον σύντροφο σας πάνω σε αυτά τα θέματα θα λύσουν οποιοδήποτε ταμπού πάνω σε αυτό το θέμα. Τέλος, μία επίσκεψη στον γυναικολόγο ή τον ανδρολόγο θα σας λύσει την οποιαδήποτε απορία.

 

INFO:

www.wikipedia.com

www.iatropedia.gr

Medical News Today

 

 

 

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος
Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που