Σίδηρος: Η ανάσα οξυγόνου στο σώμα μας

Πηγή εικόνας: 180nutrition.com.au

Ο σίδηρος είναι μία από τις πιο μικροθρεπτικές σημαντικές ουσίες, γιατί μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα και διατηρεί το επίπεδο του σε άριστη συγκέντρωση στους μυς. Το οξυγόνο μεταφέρεται από τους πνεύμονες στους ιστούς με την αιμοσφαιρίνη, πρωτεΐνη που περιέχει ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία περιέχουν σίδηρο. Επιπλέον, ο σίδηρος επεμβαίνει στις μεταβολικές δραστηριότητες των κυττάρων και στην κυτταρική εναλλαγή.

Λίγα λόγια για τον σίδηρο

Ο σίδηρος απορροφάται από το πρώτο κομμάτι του εντέρου μας, δηλαδή το δωδεκαδάκτυλο, και τη νηστίδα (μέρος του λεπτού εντέρου) διαμέσου ενός πολύπλοκου μηχανισμού που απαιτεί συνεργασία με διάφορες πρωτεΐνες για τη μεταφορά από τα εντερικά κύτταρα στο αίμα.

Ημερησίως χάνετε μια ποσότητα σιδήρου της τάξεως του 1 mg περίπου, εξαιτίας της πτώσης των φολίδων των δερματικών κυττάρων (που ανήκουν στο εξωτερικό μέρος του δέρματος) και διαμέσου του εντερικού βλεννογόνου. Οι απώλειες είναι ακόμα μεγαλύτερες στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου (διπλές και τριπλές απώλειες).

Οι απώλειες πρέπει να αναπληρωθούν, καθώς δυσκολεύουν το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης προκαλώντας σιδηροπενική αναιμία και ανεπαρκή μεταφορά σιδήρου στους ιστούς.

Λάβετε υπόψη ότι επίμονη κόπωση ή κεφαλαλγία μπορούν, μερικές φορές, να προξενήσουν αναιμία. Προσέχετε, λοιπόν, τις ενδείξεις του σώματος σας και απευθυνθείτε στον γιατρό σας προτού κάνετε λάθος επιλογές.

Πρακτικά

  • Τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι :
  • Το κόκκινο κρέας
  • Τα αυγά, ιδιαίτερα ο κρόκος
  • Το ψωμί ολικής αλέσεως
  • Τα καρότα και τα όσπρια
  • Το σπανάκι και οι αγκινάρες (στα τρόφιμα αυτά ο σίδηρος είναι λιγότερο εύπεπτος από τον οργανισμό μας)
  • Ο αρακάς
  • Τα θαλασσινά

Το σώμα σας απορροφά περισσότερο σίδηρο από το κρέας από ότι από άλλες πηγές. Εάν η διατροφή σας δεν περιέχει κρέας, θα χρειαστεί να αυξήσετε την πρόσληψή του από τροφές φυτικής προέλευσης πλούσιες σε σίδηρο, για να απορροφήσει εν τέλει ο οργανισμός σας την ποσότητα που χρειάζεται.

Διαβάστε επίσης  Χάσατε την αίσθηση του χρόνου; Κάποιοι την βρήκαν

Πρέπει να προσέχουν το επίπεδο του σιδήρου τα άτομα που υποφέρουν από αιμορροΐδες και οι γυναίκες στην έμμηνο ρύση.

Διαβάστε επίσης:

https://maxmag.gr/soma-igia/ti-einai-i-leykopenia/

https://www.onmed.gr/diatrofi/story/323627/oi-trofes-me-ton-perissotero-sidiro-lista

Γεννήθηκα στην Αθήνα όπου μένω μέχρι και σήμερα. Ασχολούμαι με την διατροφή και την άσκηση τα τελευταία 10 χρόνια. Αγαπάω τα ταξίδια και το καλό φαγητό.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.