
Το κρασί σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά της οστεοπόρωσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ευεργετικές του ιδιότητες κρύβονται στην φλούδα των σταφυλιών, στις λεγόμενες πολυφαινόλες που ουδεμία σχέση έχουν με την αλκοόλη. Οι πολυφαινόλες αυξάνουν την οστική πυκνότητα στην σπονδυλική στήλη και τα ισχία.
Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν ύστερα από έρευνα που διεξήχθη σε 1000 ζευγάρια δίδυμων γυναικών, ηλικίας έως τα 55 έτη. Οι γυναίκες αυτές βρίσκονταν σε περίοδο μετεμμηνόπαυσης. Στην αρχή τους δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο έπρεπε να παρουσιάσουν μέσα από τις απαντήσεις τους, τις διατροφικές τους συνήθειες. Στην συνέχεια, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις προκειμένου, να μετρηθεί η οστική τους πυκνότητα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι γυναίκες που κατανάλωναν μέτρια ποσότητα κρασιού, έτειναν να έχουν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα από εκείνες που δεν κατανάλωναν καθόλου κρασί ή κατανάλωναν ένα άλλο είδος ποτού.
Τι συμβαίνει με τους άντρες
Όσον αφορά τους άντρες, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού τείνει να μειώνει την απώλεια της οστικής πυκνότητας. Η οστική πυκνότητα αποτελεί την συγκέντρωση των ανόργανων συστατικών όπως το ασβέστιο στα οστά. Όταν το ΒDM πέφτει, αυξάνεται η πιθανότητα για εμφάνιση οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με μελέτες, πάνω από 44 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από οστεοπόρωση, ποσοστό που στο πρώτο εξάμηνο του 2020 αυξήθηκε.
Σε έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition, φάνηκε ότι η οστική πυκνότητα ηλικιωμένων αντρών από 50 έως 80 ετών, βελτιωνόταν με την κατανάλωση κρασιού που έκαναν. Αυτό αποδεικνύει ότι μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος οστεοπόρωσης, με αποτέλεσμα η μέτρια κατανάλωση κρασιού να αποτελεί ιδανική συνήθεια για την καθημερινότητα τους.
Πηγές
amp.queen.gr
iatronet.gr
amp.onmed.gr