Και ξαφνικά, εκεί που απολαμβάνεις τις διακοπές σε μία όμορφη παραλία και κολυμπάς στα γαλανά νερά ή περπατάς στην αμμουδιά νιώθεις έναν αφόρητο πόνο σαν κάψιμο ή ένα τρύπημα. Πολλές είναι οι πιθανότητες τραυματισμού στην παραλία από τσίμπημα τσούχτρας, είτε από τρύπημα από αγκάθια αχινού ακόμη και από κόψιμο από γυαλί ή τενεκεδάκι. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν σε μία τέτοια περίπτωση;
Τσίμπημα Αχινού
Καταρχάς χρειάζεται ψυχραιμία. Κανένας δεν πέθανε από τσίμπημα αχινού. Πρέπει να βγείτε προσεκτικά στην παραλία, δίχως να περπατήσετε με το πόδι που τον πατήσατε. Τα σπασμένα αγκάθια του που θα έχουν καρφωθεί στην πατούσα σας, μπορεί με το περπάτημα να μπουν ακόμη περισσότερο μέσα. Στη συνέχεια καθαρίστε την περιοχή με λίγο οινόπνευμα ή οξυζενέ, για να αποφύγετε περαιτέρω μολύνσεις. Αν δεν διαθέτετε καθαρίστε την περιοχή με λίγο νερό (κατά προτίμηση ζεστό γιατί βοηθά στην απομάκρυνση των αγκαθιών). Η επάλειψη με λάδι της περιοχής που βρίσκονται τα αγκάθια θα διευκολύνει την απομάκρυνση τους. Χρησιμοποιώντας μία καρφίτσα ή ένα τσιμπιδάκι φρυδιών σπρώχνετε το αγκάθια προς τα έξω και τα τραβάτε με προσοχή. Η απολύμανση της περιοχής μετά την απομάκρυνση των αγκαθιών με οινόπνευμα είναι απαραίτητη και καλό είναι να καλυφθεί η περιοχή με επίδεσμο. Εάν έχουν παραμείνει αγκάθια μέσα στο δέρμα, μην αγχώνεστε, με τον καιρό θα αποβληθούν μόνα τους. Αν συνεχίζουμε να πονάμε πολύ, καλό θα ήταν να επισκεφτούμε ένα νοσοκομείο, ή κάποιο γιατρό.
Τσίμπημα τσούχτρας
Eάν δεν είστε αλλεργικοί, ο αφόρητος ομολογουμένως πόνος, δεν πρέπει να σας πανικοβάλει. Αρχικά απομακρύνετε τα από την επιδερμίδα σας αργά και με προσοχή τα γεμάτα δηλητήριο πλοκάμια της και όχι με γυμνά δάχτυλα, γιατί θα κολλήσουν και στα δάχτυλα σας και ρίξτε άφθονο κρύο θαλασσινό νερό στην περιοχή. (Προσοχή: σε καμία περίπτωση μην ρίξετε επάνω στο δέρμα, εκεί που σας τσίμπησε τσούχτρα, νερό της βρύσης, γλυκό νερό. Όσα από τα δηλητηριώδη κεντριά δεν έχουν σπάσει, με το γλυκό νερό θα σπάσουν και θα χυθεί περισσότερο δηλητήριο μέσα σας.) Στη συνέχεια επαλείψτε στην περιοχή που έχει κοκκινίσει κάποια κορτιζονούχα αλοιφή ή εάν δεν έχετε τέτοια κρέμα βρείτε ξύδι και διαλύστε ένα μέρος ξυδιού σε 3 μέρη νερού και τοποθετήστε με κομπρέσες το διάλυμα αυτό στην πληγή. Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο τσίμπημα της τσούχτρας και τότε η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και χρήζει άμεσης μεταφοράς σε κάποιο νοσοκομείο. Αν δεν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί, αλλά παρόλα αυτά έχετε έντονα συμπτώματα, όπως, ναυτία, ή δυσκολία στην αναπνοή, ή ζαλίζεστε και πέφτει η πίεση σας, ή σας έπιασε ταχυκαρδία, ή θέλετε να κάνετε εμετό, τότε ΑΜΕΣΩΣ να σπεύσετε στον γιατρό.
Κόψιμο από τενεκεδάκι ή γυαλί
Όποιο ξένο σώμα μπει στο δέρμα υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει μόλυνση και στην περίπτωση που ένα τενεκεδάκι είναι σκουριασμένο αυξάνονται οι πιθανότητες να προκληθεί τέτανος. Καθαρίστε την πληγή με άφθονο νερό βρύσης και σαπούνι ή αντισηπτικό, ώστε να απομακρυνθεί κάθε ξένο σώμα. Αν δεν έχει παραμείνει κάποιο κομματάκι γυαλιού στο δέρμα, πιέστε με μια καθαρή πετσέτα πάνω στο τραύμα, μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Αν δεν είστε εμβολιασμένοι για τον τέτανο (επαναληπτικές δόσεις του αντιτετανικού εμβολίου πρέπει να γίνονται κάθε 10 χρόνια μετά την ηλικία των 18 ετών), θα χρειαστεί να μεταφερθείτε στο νοσοκομείο για να σας κάνουν αντιτετανικό ορό.