Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πευμονοπάθειας (ΧΑΠ): Η νόσος των καπνιστών

Η 16η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και των αδιάγνωστων ακόμα πασχόντων, καθώς ο αριθμός αυτών είναι τρομακτικά τεράστιος. Αν σε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα αναγνωρίζεται κάποιον δικό σας άνθρωπο μη διστάσετε να μοιραστείτε το άρθρο μαζί του.

ΧΑΠ

 

ΧΑΠ ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (COPD) είναι μια συχνή νόσος η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί και να προληφθεί. Χαρακτηρίζεται «προοδευτική», δηλαδή χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου αν δεν διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη απάντηση των πνευμόνων στα βλαπτικά σωματίδια τα οποία εισέρχονται δια των αεραγωγών και προκαλεί μόνιμη απόφραξη της ροής του αέρα προς τους πνεύμονες.Κατά συνέπεια οι πάσχοντες δυσκολεύονται πολύ με την αναπνοή και υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους.

 

Αιτίες ΧΑΠ

Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία της ΧΑΠ, ενώ άλλες συχνές αιτίες είναι η μακροχρόνια έκθεση σε εισπνεόμενες ερεθιστικές  χημικές ουσίες, η ατμοσφαιρική μόλυνση και η σκόνη.

Advertisements
Ad 14

 

Άλλα ονόματα για την ΧΑΠ

 • Χρόνια βρογχίτιδα
 • Χρόνια αποφρακτική νόσος των αεραγωγών
 • Εμφύσημα

 

Επιδημιολογία ΧΑΠ

Η ΧΑΠ είναι η 3η αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και η 4η αιτία θανάτου διεθνώς.  Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν στην Ελλάδα ξεπερνά τις 600.000 και είναι συχνότερη στις ηλικίες άνω των 40 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον οι μισοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι νοσούν.

Διαβάστε επίσης  Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και Διατροφή

 

Συμπτώματα ΧΑΠ

 • Δύσπνοια
 • Βήχας
 • Έντονη παραγωγή πτυέλων
 • Καταβολή και εύκολη κόπωση
 • Πρωινοί πονοκέφαλοι

 

Διάγνωση ΧΑΠ

Η διάγνωση της ΧΑΠ γίνεται με σπιρομέτρηση από τον πνευμονολόγο και άλλες ειδικές συμπληρωματικές εξετάσεις. Λαμβάνονται επίσης υπόψη οι παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, ανθυγιεινό επάγγελμα) καθώς και τα συμπτώματα του πάσχοντα.

 

Θεραπεία ΧΑΠ

Η διακοπή του καπνίσματος κρίνεται αναγκαία και είναι η καλύτερη θεραπεία για την ΧΑΠ. Η φαρμακευτική θεραπεία στοχεύει στην βελτίωση των συμπτωμάτων και στην υποχώρηση της φλεγμονής στους αεραγωγούς. Σε πολλές περιπτώσεις συνίσταται και οξυγονοθεραπεία.

Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός των ασθενών είναι απολύτως απαραίτητος, καθώς είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.

 

Η διατροφή  στην αποτελεσματική θεραπεία της ΧΑΠ

 

 • Χάστε βάρος εάν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος καθώς το επιπλέον βάρος υποχρεώνει τους πνεύμονες και την καρδιά να δουλέψουν πιο σκληρά
 • Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως
 • Αποφύγετε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως είναι ο καφές, το τσάι, και η σοκολάτα
 • Περιορίστε το αλάτι και τα έτοιμα συσκευασμένα τρόφιμα
 • Αποφύγετε τροφές οι οποίες προκαλούν αέρια, όπως είναι τα όσπρια, το κουνουπίδι, το λάχανο, αναψυκτικά και τα λιπαρά φαγητά
 • Αυξήστε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας προτιμώντας προϊόντα ολικής αλέσεως και φρέσκα φρούτα και λαχανικά
 • Αυξήστε την πρωτεΐνη των γευμάτων σας με άπαχο κρέας, γιαούρτι και αυγά
 • Κάντε μικρά και συχνά γεύματα χωρίς να βιάζεστε και ξεκουραστείτε πριν και μετά από αυτά

 

Βιβλιογραφία:

 1. National Heart, Lung, and Blood Institute http://www.nhlbi.nih.gov/
 2. Χρίστος Π. Καρβούνης , Νίκος Νίκας , Έλενα Πανίττι, Επιδημιολογική μελέτη ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα. Η μελέτη EPIPTOSI

 

Διαβάστε επίσης   Τι είναι η βαρηκοΐα και πώς αντιμετωπίζεται; (ΜΕΡΟΣ Α')

Είμαι διαιτολόγος απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Δημόσιας Υγείας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Δεν μου φτάνουν 24 ώρες να ασχοληθώ με όσα με ενδιαφέρουν αλλά έχω αλλάξει αυτο το bio 100 φορές. Επικοινωνία: alexandra@maxmag.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Έξυπνες πόλεις

Οι έξυπνες πόλεις στην Ελλάδα

Οι έξυπνες πόλεις (smart cities) αποτελούν ένα από τα πλέον
self tan

Τα self tan που δε θα σε απογοητεύσουν.

Το καλοκαίρι είναι όλο και πιο κοντά. Οι διακοπές σου,