Υπνηλία μετά την άσκηση

25 Σεπτεμβρίου 2017

Υπνηλία

Συχνό φαινόμενο για όσους ξεκινούν να αθλούνται μετά από καιρό ανάπαυλας ή και για πρώτη φορά είναι η υπνηλία μετά την άσκηση. Ο αθλητής/ασκούμενος προβληματίζεται καθώς στράφηκε στη γυμναστική για την ενέργεια που αυτή δίνει, καθώς και για τη διαύγεια που μπορεί να προσφέρει. Πώς εξηγείται λοιπόν η υπνηλία αυτή που ίσως να μοιάζει αντιφατική με τα όσα λέγονται για τα θετικά της άσκησης; Η απάντηση είναι απλή. Χωρίζεται σε δύο πυλώνες.

Ο πρώτος είναι το σοκ στο οποίο υποβάλουμε τον οργανισμό μας ξαφνικά. Σκέψου πόσο πρωτόγνωρη είναι για τον οργανισμό σου αυτή η νέα σου συνήθεια. Ο οργανισμός σου είναι ένας μηχανισμός που δουλεύει με συγκεκριμένο τρόπο. Είναι φυσικό αρά να αντιδρά στην άσκηση με μηχανισμό άμυνας. Ο ύπνος είναι η άμυνα του για συνέλκει από το σοκ. Αρκετα συχνά μάλιστα οι άνθρωποι που αρχίζουν γυμναστήριο ταλαιπωρούνται από πονοκέφαλους εξαιτίας αυτού του σοκ.

Το σώμα σου δουλεύει παραπάνω από ότι πριν ή έστω με διαφορετικό τρόπο. Χρειάζεται περίπου ένα μήνα συχνής άσκησης για να συνηθίσει ( ή και παραπάνω αν αθλείσαι λίγες φορές την εβδομάδα). Δεν πρέπει να τα παρατήσεις, ο καιρός θα περάσει έτσι κι αλλιώς. Είναι κάτι σαν το τίμημα που πρέπει να πληρώσεις για να επωφεληθείς από όλα τα θετικά της άσκησης, για τα όποια πιθανότατα να ξεκίνησες. Ο οργανισμός σου μέρα με τη μέρα θα συνηθίζει και θα προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση. Μάλιστα όσο πιο σωστά τον τρέφεις τόσο πιο γρήγορα θα το κάνει. Υπνηλία

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Η επίδραση της άσκησης στην αρτηριακή πίεση
Ad 14

Δεύτερος πυλώνας είναι το είδος της άσκησης. Το σώμα σου μπορεί να κάνει τα πάντα, το μυαλό σου είναι αυτό που λέει όχι. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να επιμένεις σε ένα είδος άσκησης που δεν σου προσφέρει αυτά που θες. Αν ζητάς εκτόνωση και μετέπειτα χαλαρωση, διαύγεια, ζωντάνια τότε τα πολύωρα και κουραστικά αερόβια δεν είναι για εσένα. Αυτά στοχεύουν σε ανθρώπους με άλλους στόχους, συνήθως την απώλεια πολλών κιλών, τη μεγαλύτερη αντοχή ή την διαχείριση θυμού. Το βασικό λοιπόν σε αυτόν τον πυλώνα είναι το να ξεκαθαρίσεις τους στόχους σου. Άλλωστε αυτό είναι το θετικό της γυμναστικής. Ο κάθε αθλούμενος έχει άλλους στόχους και με βάση αυτούς ένας ειδικός του βγάζει ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις επιθυμίες και τα θέλω του. Αν λοιπόν οι λόγοι που γυμνάζεσαι είναι ψυχικοί και βλέπεις πως τα έντονα αερόβια δεν σε βοηθούν να φτάσεις στους στόχους σου μπορείς να δοκιμάσεις yoga, μαθήματα pilates για αρχάριους,reiki και φυσικά κανονικά αερόβια με ρυθμούς που δεν σε εξαντλούν όπως και βάρη αλλά χωρίς υπερβολές στα κιλά.

Σε αυτόν τον πυλώνα ανήκει και η διαφορετικότητα του ατόμου. Δηλαδή, δες τι σου ταιριάζει. Υπάρχουν αθλητές που μπορούν να κάνουν αερόβια kick boxing και να μην κουράζονται αλλά αν τρέξουν για αερόβια άσκηση να νιώθουν τεραστία κούραση μετά. Στον καθένα μας ταιριάζει κάτι διαφορετικό και η αναζήτηση του είναι ζωτικής σημασίας. Η άσκηση πρέπει να είναι χαρά και όχι αγγαρεία. Να σε κουράζει αλλά να μη σε στραγγίζει από ενέργεια.

Δώσε χρόνο στο σώμα σου και «διάβασε το». Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ό, τι χρειάζεσαι για καθετί συμβαίνει πάνω του.

Διαβάστε επίσης  Καλλισθενική αγωγή (callisthenics): Ασκήσεις με το βάρος του σώματος

Φοιτήτρια στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών.
Απόφοιτη personal trainer - pilates instructor.
Μιλάει 7 γλώσσες, αγαπά τη γυμναστική, τον καλό καφέ, τα ζώα και την ποίηση.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Famagusta New Museum

Famagusta New Museum: απόπειρα συμφιλίωσης με το παρελθόν

Το Famagusta New Museum (FNM) φιλοδοξεί να αλλάξει τον παραδοσιακό

«Όλα θα πάνε καλά, Άλφονς!» από τις εκδόσεις Μάρτης

Το βιβλίο «Όλα θα πάνε καλά, Άλφονς!» είναι η τελευταία