Χάρης Πανόπουλος: “Μουσική για ‘μένα είναι η σιωπή ανάμεσα στις νότες”

Χάρης Πανόπουλος
Χάρης Πανόπουλος

Ο Χάρης Πανόπουλος θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση τραγουδιστή. Σε αντίθεση με άλλους νέους τραγουδιστές, ο 28χρονος Χάρης έχει στραφεί προς το παραδοσιακό και το έντεχνο ρεπερτόριο και έχει εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές ,τόσο στην Αθήνα ,όσο και στην επαρχία. Στο βιογραφικό του συγκαταλέγονται συνεργασίες με γνωστές κυρίες του ελληνικού πενταγράμμου, τέσσερις εμφανίσεις στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, σπουδές στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών ,όπως ,επίσης, και πάνω στην βυζαντινή και την εκκλησιαστική μουσική. Η μεγάλη του αγάπη ,όπως δηλώνει, είναι το λαούτο του ,το οποίο τον έχει συντροφεύσει καθ’όλη την διάρκεια της καριέρας του. Η πρώτη του ερμηνευτική απόπειρα έγινε με ένα τραγούδι “αλήθειας” για τις πράσινες γραμμές της Κύπρου ,ενώ αργότερα ακολούθησε η “Εσπέρα” (ποίημα του Καρυωτάκη) ,ο “Φάρος”(μουσική: Γιώργος Καραμήτρος/ στίχοι: Γιώργος Κανελλόπουλος)και η διασκευή ενός παραδοσιακού γαμήλιου σκοπού από το Καστελόριζο. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε , ο Χάρης Πανόπουλος μάς έδωσε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα ,μας μίλησε για την σχέση του με το παραδοσιακό τραγούδι ,καθώς και για την επερχόμενη συναυλία του στο “Μουσικό Κουτί”.

Επιμέλεια συνέντευξης: Νικολέττα Καστρινάκη

 

Ας αρχίσουμε την συνέντευξη μας λέγοντας μας λίγα πράγματα για την ζωή σας. Από που κατάγεστε; Πόσα χρόνια ασχολείστε με την μουσική;

Ονομάζομαι Χάρης Πανόπουλος, είμαι 28 ετών, γεννήθηκα μεγάλωσα και ζω στην Αθηνά και πιο συγκεκριμένα, στο Ίλιον. Η καταγωγή μου είναι μισή από την ορεινή Γορτυνία, από τη πλευρά του πατέρα μου και μισή από την Αιτωλοακαρνανία και τη Ναύπακτο πιο συγκεκριμένα, από τη πλευρά της μητέρας μου. Με τη μουσική ασχολούμαι από τα έξι μου χρόνια, αλλά πιο ουσιαστικά τα τελευταία οκτώ.

Τι είδους μουσικές επιρροές είχατε στην παιδική σας ηλικία;

Σα παιδί, άκουγα ό,τι άκουγε η πλειοψηφία των παιδιών της ηλικίας μου. Η ανάγκη για ενσωμάτωση όλων των παιδιών σε παρέες, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια μουσικής αναζήτησης. Από το λύκειο και μετρά αρχίζει κάνεις να φανερώνει τη πραγματική του μουσική ταυτότητα. Αν κρίνουμε από τότε λοιπόν, η παραδοσιακή και λαϊκή μουσική του τόπου μας, καθώς και αυτή που αποκαλούμε έντεχνη, είναι τα είδη μουσικών που με επηρέασαν ως έφηβο.

Διαβάστε επίσης  Τέχνη & Επικαιρότητα με την ματιά του Γιώργου Κόφτη

Ασχολείστε με την παραδοσιακή και την έντεχνη μουσική. Θεωρείτε πως έχει μεγάλη ανταπόκριση στους νέους σήμερα;

Ναι, πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι μουσικοί έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη παραδοσιακή μουσική. Ένα είδος μουσικής που είχε σταματήσει να απασχολεί τους πολλούς τα τελευταία 20-25 χρόνια. Σίγουρα, η ανταπόκριση των νέων απέναντι σε αυτό το είδος είναι εμφανώς μεγαλύτερη και θεωρώ οφείλεται σε όλες αυτές τις συνθήκες που έχουν επηρεάσει τη ζωή μας τα τελευταία χρόνια.

Έχετε έντονες επιρροές από την Κρητική μουσική και κουλτούρα παρότι δεν είστε Κρητικός. Πως προέκυψε αυτή η σύνδεση με την Κρήτη;

Χάρης Πανόπουλος
Χάρης Πανόπουλος

Η σχέση μου με τη Κρήτη αγγίζει μάλλον τα όρια του μεταφυσικού. Σίγουρα σε κάποια άλλη ζωή θα καταγόμουν από κάποιο χωριό του Ρεθύμνου, ας πούμε. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη ζωή η μονή μου σύνδεση με αυτό το τόπο είναι οι πολλοί
φίλοι, ο απεριόριστος σεβασμός στη κρητική κουλτούρα και τέχνη καθώς και το μουσικό όργανο που παίζω. Θεωρώ πως η κρητική μουσική είναι η μονή, μουσική του τόπου μας, που δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται και να επαναπροσδιορίζεται. Μέσα από εξαιρετικές προσμίξεις με μουσικές, κυρίως από την ευρύτερη περιοχή Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής. Σίγουρα έχει και αυτή υποστεί σε ορισμένες περιπτώσεις τις συνέπειες της μαζικής κουλτούρας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μουσικοί εκεί κάτω που αμύνονται σθεναρά.

Έχετε δηλώσει πως ο Γιάννης Χαρούλης σας είχε βοηθήσει στην εύρεση του πρώτου σας λαούτου. Με ποιον άλλον τρόπο σας έχει βοηθήσει μουσικά;

Ο Γιάννης με βοήθησε ώστε να βρω το κατάλληλο όργανο αλλά και δάσκαλο, μιας και ο ίδιος δεν προλάβαινε λόγω υποχρεώσεων να με αναλάβει ως μαθητή. Εύχομαι κάποια στιγμή να σμίξουν εκ νέου οι δρόμοι μας πάνω σε μια σκηνή αυτή τη φορά. Ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Τον ευχαριστώ για όλα.

Διαβάστε επίσης  Έλενα Γκόση: «Στο tango ο χορευτής μαθαίνει να συνομιλεί με το σώμα, να ταξιδεύει μέσα σε μια αγκαλιά με υπέροχες μελωδίες!»

Τι είναι για εσάς η μουσική;

Μουσική για ‘μένα είναι η σιωπή ανάμεσα στις νότες.

Έχετε συνεργαστεί με γνωστές κυρίες του ελληνικού πενταγράμμου, όπως την Μαριώ και την Γεωργία Νταγάκη. Με ποιους άλλους καλλιτέχνες θα θέλατε πολύ να συνεργαστείτε;

Νιώθω ευλογία να έχω συνυπάρξει επί σκηνής με τη Μαριώ, τη Γεωργία αλλά και με την Λένα Αλκαίου. Διαφορετικές προσωπικότητες, με διαφορετική ματιά απέναντι στη μουσική και το τραγούδι, αλλά με ένα κοινό. Τον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό σε αυτό που κάνουν και κατ επέκταση στο κόσμο.

Ο πρώτος σας προσωπικός δίσκος ονομάζεται «Το δέντρο που μεγάλωσε» και σε ορισμένα από τα κομμάτια έχετε βάλει την προσωπική σας υπογραφή. Πόσο καιρό τον προετοιμάζετε; Πώς αισθανθήκατε , όταν πρωτοκυκλοφόρησε;

Στο πρώτο μου άλμπουμ υπογράφω τη μουσική σε 8 από τα 10 κομμάτια. Ουσιαστικά, η προετοιμασία ξεκίνησε την άνοιξη του 2015. Κάπου εκεί πάρθηκε η απόφαση μαζί με τη συνεργάτη και φίλη μου Ισμήνη Πεπε, η οποία ανέλαβε και την παραγωγή, αφού υπάρχει αρκετό υλικό, να το αξιοποιήσουμε φτιάχνοντας το πρώτο μου προσωπικό δίσκο. Σίγουρα μια ανακούφιση, μετά από αυτή τη πολυετή προσπάθεια να ολοκληρώσουμε αυτό το εγχείρημα αλλά νομίζω πως ακόμα και τώρα μετά από ένα χρόνο κυκλοφορίας του, δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι έχω δίσκο.

Τι άλλες ασχολίες έχετε πέραν τις μουσικής;

Στον ελεύθερο μου χρόνο προσπαθώ να το “σκάω” από την Αθήνα όσο πιο συχνά μπορώ. Διαβάζω αρκετά και αφιερώνω πλέον αρκετό από το χρόνο μου στην αγαπημένη μου σκυλίτσα τη Κίρκη.

Στις 19 Οκτωβρίου θα δώσετε συναυλία στο «Μουσικό Κουτί». Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Διαβάστε επίσης  Βίκη Παππά: «Η κουλτούρα της σιωπής είναι τραύμα, είναι συνενοχή»

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου ανεβαίνουμε στη σκηνή του Μουσικού Κουτιού. Ένα πρόγραμμα εφ όλης της ύλης με τραγούδια από τη πρώτη μου δισκογραφική δουλειά και αγαπημένα τραγούδια από όλο σχεδόν το φάσμα του ελληνικού ρεπερτορίου.

Θα σας δούμε και κάπου αλλού τον χειμώνα ; Προετοιμάζετε αυτήν την εποχή την κυκλοφορία του επόμενου δίσκου σας;

Πέρα από τις μουσικές εξορμήσεις που ετοιμάζουμε σε όλη την Ελλάδα, από Παρασκευή 15 Νοέμβριου και κάθε Παρασκευή θα βρισκόμαστε με το “Χάρης Πανόπουλος trio” στο ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ στο Περιστέρι.

 

Ευχαριστούμε τον Χάρη Πανόπουλο για το φωτογραφικό υλικό.

 

Ο ΧΑΡΗΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ

Χάρης Πανόπουλος
Ο Χάρης Πανόπουλος στο Μουσικό Κουτί

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ο Χάρης Πανόπουλος καλωσορίζει το φθινόπωρο με μια ζωντανή εμφάνιση στο Μουσικό Κουτί, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.

Ο Χάρης Πανόπουλος είναι ενας νέος τραγουδοποιός μουσικός και ερμηνευτής που κερδίζει τις εντυπώσεις κάνοντας μια δυναμική είσοδο στην ελληνική μουσική σκηνή. Με σπουδές στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, το λαούτο και τη βυζαντινή μουσική και οδηγό την αγάπη του για το έντεχνο είδος και το παραδοσιακό, θα ξεδιπλώσει στη σκηνή όλες τις πτυχές της μουσικής του προσωπικότητας σ’ένα πρόγραμμα γεμάτο ενέργεια και συναισθήματα.
Θα παρουσιάσει τραγούδια που ξεχώρισαν στην πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Το Δέντρο που Μεγάλωσε», που κυκλοφόρησε από το Ogdoo Music Group το 2018, αλλά και γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια που διαμόρφωσαν το καλλιτεχνικό του προφίλ.
Μαζί του δυο εξαιρετικοί μουσικοί, ο Δημήτρης Στεφόπουλος στο βιολί κι ο Ορφέας Σιέρρας στα τύμπανα.

Πληροφορίες :

Μουσικό Κουτί Δεκελέων 32 Γκάζι

Τηλέφωνο κρατήσεων : 6978613005

Ώρα έναρξης : 22:30

Γενική είσοδος (χωρίς ποτό) : 5 Ευρώ

Οργάνωση Παραγωγής : Κική Τσαντίρη

Επικοινωνία – Δημόσιες σχέσεις : Pure Public Relations
Άννα Γιώτη | 6946959419 | annagioti@purepublicrelations.gr
Αγγέλα Παπαθανασίου | 6942990280 | angelapap@purepublicrelations.gr

Επικοινωνία/ Δημόσιες Σχέσεις:
PuRe | Άννα Γιώτη giotianna@gmail.com
+306946959419
Facebook: https://www.facebook.com/HarrisPanopoulos.gr

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν