Πόσοι από μας δεν έχουμε περάσει ατελείωτες ώρες παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια με φίλους; Έχουμε γελάσει ή και έχουμε μαλώσει πάνω στην ένταση του παιχνιδιού. Σημασία όμως έχει ότι στο τέλος κάθε παιχνιδιού έχουμε περάσει δημιουργικά τον χρόνο μας με τους ανθρώπους μας. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχουν προβλήματα όρασης σε όλους ή σε κάποιους από τους παίκτες; Τότε σίγουρα τα πράγματα δυσκολεύουν. Κάπου εκεί έρχεται ο Γιώργος Δεληγιάννης και το Μπιριμπόλεξο. Ο Γιώργος λοιπόν είναι δημιουργός επιτραπέζιων παιχνιδιών. Πατέρας δύο παιδιών, ζει και δραστηριοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Ένας άνθρωπος δημιουργικός και με ενσυναίσθηση, δημιουργός του πρώτου ελληνικού επιτραπέζιου παιχνιδιού που απευθύνετε σε άτομα με και χωρίς προβλήματα όρασης.
Επιμέλεια συνέντευξης: Φλώρα Πελέκη
Γεια σου Γιώργο και καλώς ήρθες στο Maxmag, αρχικά θα ήθελα να σε ρωτήσω πως γίνεται κάποιος δημιουργός επιτραπέζιων παιχνιδιών. Πώς ξεκίνησε για σένα αυτή η ιστορία;
Γεια σας, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!
Με φαντασία, δημιουργικότητα και αγάπη για το παιχνίδι ο οποιοσδήποτε μπορεί να κατασκευάσει ένα. Όλα αρχίζουν από μια ιδέα. Η δημιουργία όμως ενός παιχνιδιού δε μένει εκεί αλλά απαιτεί και μια σειρά διάφορων δεξιοτήτων όπως η στρατηγική σκέψη, μνήμη, οργάνωση και πολλά άλλα.
Ξεκινάς έχοντας την ιδέα και για να την υλοποιήσεις φτιάχνεις ένα πρότυπο παιχνίδι. Στη συνέχεια περνάς στις δοκιμές του και συνεχίζεις με τον σχεδιασμό των γραφικών, του λογότυπου, για να φτάσεις στο σημείο της δημοσίευσης του. Στο στάδιο αυτό θα πρέπει να διαλέξεις έναν από δύο διαφορετικούς δρόμους. Ο ένας είναι αυτός της αυτοδημοσίευσης, μια επιλογή που απαιτεί σημαντική επένδυση χρόνου άλλα και χρήματος, ενώ ο δεύτερος δεν είναι άλλος από την εύρεση ενός εκδότη, μια λύση που μπορεί να είναι ταχύτερη και λιγότερο δαπανηρή, αλλά μπορεί να περιορίσει τον δημιουργικό έλεγχο. Έτσι λοιπόν θα έλεγα πως με τη σωστή προσέγγιση, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα διασκεδαστικό και ευχάριστο επιτραπέζιο παιχνίδι.
Προσωπικά πάντα μου άρεσαν τα παιχνίδια.
Μικρός η φαντασία μου με βοήθησε να ανακατασκευάζω τα παιχνίδια μου. Θυμάμαι δηλαδή να μ’ άρεσε πολύ η πρόκληση του να σχεδιάζω και να δημιουργώ νέα παιχνίδια από αυτά που ήδη είχα. Μεγαλώνοντας, άρχισα να φτιάχνω παιχνίδια που έπαιζα με τους φίλους μου για χόμπι. Ήταν σύνηθες να καλώ τους φίλους μου για να παίξουμε ένα νέο παιχνίδι. Εκεί εντοπίζαμε αστοχίες ή λάθη και τα διορθώναμε, τα σχόλια τους ήταν σημαντικά έτσι ώστε να γίνει ένα παιχνίδι ακόμα καλύτερο.
Με την παρότρυνση των ανθρώπων μου, να ασχοληθώ ποιο σοβαρά με τα επιτραπέζια γράφτηκα στον 12 κύκλο του ok!thess όπου παρακολούθησα σεμινάρια τα οποία με βοήθησαν πολύ στον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την οργάνωση με στόχο την υλοποίηση της εταιρίας μου. Στη συνέχεια αποφάσισα να κάνω μία καμπάνια στο Kickstarter έτσι ώστε να δω εάν υπάρχει ενδιαφέρον για αυτό το οποίο ήθελα να κάνω. Αυτή η καμπάνια ήταν επιτυχής και έτσι δημιούργησα την prototypingames με την οποία εμπορεύομαι πλέον τα δικά μου επιτραπέζια παιχνίδια. Και να που είμαστε τώρα εδώ!
Και φτιάχνεις το Μπιριμπόλεξο. Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το παιχνίδι αυτό και τη δημιουργία του;
Το Μπιριμπόλεξο είναι ένα από τα πρώτα μου παιχνίδια. Όταν βρισκόμουν στο αρχικό στάδιο της δημιουργίας του μόλις είχαμε μετακομίσει από την Κέρκυρα στη Θεσσαλονίκη. Το σπίτι μας βρίσκεται κοντά στη Σχολή Τυφλών, οπότε καθημερινά έβλεπα ανθρώπους στον δρόμο με τον οδηγό τους. Εκεί συνειδητοποίησα ότι τόσα χρόνια στο νησί μου δεν είχα προσέξει ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Σκέφτηκα πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν άνθρωποι με προβλήματα όρασης στην Κέρκυρα. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα πόσο περιορισμένοι αλλά και αποκλεισμένοι είναι αυτοί οι άνθρωποι σαν ομάδα από την κοινωνία μας. Στεναχωρήθηκα και ευαισθητοποιήθηκα οπότε και αποφάσισα με τον δικό μου τρόπο να βοηθήσω. Έτσι, το Μπιριμπόλεξο απόκτησε γραφή Μπράιγ, με την ελπίδα να μπορούν βλέποντες και μη βλέποντες να παίζουν παρέα.
Θες να μας πεις λίγο πως παίζεται αυτό το παιχνίδι και για τι ηλικίες είναι;
Το παιχνίδι είναι ένα παιχνίδι σχηματισμών λέξεων και όπως προδίδει το όνομα του, είναι θα έλεγα η μπιρίμπα των λέξεων. Με πολύ απλά λόγια και πολύ χοντρικά θα εξηγήσω πως παίζεται. Μοιράζουμε 11 φύλλα στον κάθε παίκτη, με αυτά θα πρέπει να σχηματίσει λέξεις. Όποιος σχηματίσει λέξη με 7 γράμματα και έχει κατεβάσει όλα τα χαρτιά του κάτω παίρνει το μπιριμπάκι. Το παιχνίδι τελειώνει όταν κάποιος παίκτης έχει κατεβάσει όλα τα φύλλα του. Ενώ νικητής αναδεικνύεται ο παίκτης που έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους.
Το παιχνίδι παίζεται από παιδιά που είναι σε ηλικία να μπορούν να δημιουργήσουν με ευκολία λέξεις, από 7 ετών. Επίσης, το παιχνίδι, βγαίνει σε δυο μορφές, στην απλή του έκδοση άλλα και με τη γραφή Μπράιγ.
Η ιδέα να προσαρμόσεις κάποιο παιχνίδι σου σε προσβάσιμο από άτομα με προβλήματα όρασης υπήρχε πάντα;
Όταν πρωτοξεκίνησα να φτιάχνω παιχνίδια δεν προϋπήρχε σαν ιδέα άλλα πολύ σύντομα έγινε στόχος. Η επιλογή να κάνω ένα ή περισσότερα παιχνίδια προσβάσιμα σε άτομα με προβλήματα όρασης έγινε στην προσπάθεια μου να μην αποκλείεται καμία ομάδα από αυτού του είδους τη διασκέδαση. Καθώς είδα ότι στην Ελλάδα οι επιλογές επιτραπέζιων παιχνιδιών είναι μετρημένες κυριολεκτικά στο ένα σου χέρι.
Φαντάζομαι πριν το παρουσιάσεις το παρουσίασες σε κάποια άτομα με προβλήματα όρασης. Ποια ήταν η αντίδραση τους;
Όταν πήρα την απόφαση να φτιάξω το παιχνίδι και για άτομα με προβλήματα όρασης έπρεπε να ξεκινήσω από κάπου. Οπότε επισκέφτηκα τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης. Όπου πραγματικά μου άνοιξαν την πόρτα και με υποδέχτηκαν, μου εξήγησαν τη γραφή, μου έλυσαν απορίες που είχα και με βοήθησαν αρκετά να καταλάβω. Από τότε και για δυο χρόνια κάναμε συνέχεια δοκιμές για να δούμε το πάχος της γραφής πάνω στις κάρτες, προσπαθώντας να την κάνουμε ευανάγνωστη. Εκεί, αποφάσισα να ακολουθήσω ένα τελείως διαφορετικό δρόμο από αυτόν που ακολουθούν οι υπόλοιπες εταιρείες μέχρι τώρα. Καθώς στα επιτραπέζια παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί για τα άτομα με προβλήματα όρασης η φθορά των κουκίδων στη γραφή Μπράιγ είναι τεράστια. Συνήθως, ένα παιχνίδι τους δεν μπορεί να παιχτεί μετά από 6 μήνες εάν υπάρχει καθημερινή χρήση διότι αλλοιώνεται η γραφή και δεν μπορούν να τη διαβάσουν.
Εγώ σκέφτηκα τη χρήση του Spot UV για τις κάρτες μου. Το Spot UV είναι μια τεχνική εκτύπωσης όπου ένα διαφανές βερνίκι εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες περιοχές ενός τυπωμένου κομματιού για να δημιουργήσει ανασηκωμένο, ανάγλυφο αποτέλεσμα. Το δοκιμάσαμε για πρώτη φορά στο summer camp σε παιδιά με προβλήματα όρασης ηλικίας 6 ετών και άνω. Μας χαροποίησε πολύ το γεγονός ότι μπορούσαν να τη διαβάσουν και να παίξουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Θα έλεγα πως είχαμε πολλά θετικά σχόλια και μια πολύ καλή συνεργασία. Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας να ξαναστείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης που αγκάλιασαν τόσο έμενα όσο και το παιχνίδι μου.
Εκτός όμως από το Μπιριμπόλεξο, που ήταν η αφορμή αυτής της κουβέντας, έχεις δημιουργήσει και άλλα. Θες να μας πεις λίγα λόγια και για τα υπόλοιπα;
Συνολικά τα παιχνίδια που έχω διαθέσιμα στην αγορά αυτήν τη στιγμή είναι τέσσερα (4). Ένα παιχνίδι για άτομα με αχρωματοψία την Καρτα1, τα moster-ακια ένα παιχνίδι που σχεδίασε η κόρη μου, ένα παιχνίδι μνήμης το libro d’oro με τα Κερκυραϊκά οικόσημα και φυσικά το Μπιριμπόλεξο με την Ελληνική αλλά και την Αγγλική γραφή Μπράιγ.
Στο συρτάρι μου βέβαια έχω πολλά παιχνίδια, γύρω στα 25. Αλλά καθώς η παραγωγή τους έχει μεγάλο κόστος για κάποιον που επιλέγει την αυτοδημοσίευση όλα επιβραδύνονται. Δυστυχώς, οι εποχές είναι τέτοιες που δε βοηθάνε. Ένας δημιουργός σήμερα καλείται να τα βγάλει πέρα μόνος του και παλεύει με δράκους, ευτυχώς δεν υπάρχουν μπουντρούμια εδώ. Η μάχη φαίνεται άνιση και πολλές φορές είναι. Προσπαθούμε και προσπαθούμε αρκετά όμως με την αγάπη του κόσμου, τη στήριξη του για στις μικρές επιχειρήσεις, μια καλή κουβέντα είναι όλα αυτά μαζί και το καθένα μόνο του που μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω.
Παρόλα αυτά όμως ετοιμάζω δυο παιχνίδια που θα βγουν άμεσα στην παραγωγή. Το ένα σε συνεργασία και το άλλο μόνος μου. Στα δοκιμαστικά είχαμε απίστευτες κριτικές και όσοι τα έχουν παίξει τα αγάπησαν πολύ. Οπότε stay tuned!
Ποιο από τα παιχνίδια σου αγαπάς περισσότερο και γιατί;
Δεν είναι καθόλου εύκολο να διαλέξω. Είναι σαν να με ρωτάς ποιο παιδί μου αγαπάω περισσότερο. Οπότε θα σου απαντήσω πως όλα μου τα παιχνίδια τα αγαπάω. Κάθε ένα είναι τόσο ξεχωριστό για μένα που φαντάζει αδύνατο να διαλέξω καθώς όταν τα φτιάχνω περνάω πολύ χρόνο μαζί τους και φυσικά δένομαι με το κάθε ένα ξεχωριστά.
Παρατηρώντας τα παιχνίδια που δημιουργείς καταλαβαίνω ότι δεν είναι απλά παιχνίδια για να περνάει η ώρα αλλά έχουν και κάποιου είδους εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Αυτός είναι ο σκοπός μου. Τα παιχνίδια μου δε θέλω να μένουν στο ράφι του κάθε σπιτιού για καιρό. Αλλά να βοηθάνε τόσο στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση όσο και να έχουν έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, με το Μπιριμπόλεξο μπορεί κάποιος που δε γνωρίζει τη γραφή Μπράιγ να τη μάθει. Στην απλή του έκδοση το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί ή έναν ενήλικα στην ορθογραφία και τη δημιουργία λέξεων. Εμένα με βοηθάει πολύ καθώς είμαι δυσλεκτικός και δυσκολεύομαι αρκετά να μην κάνω ορθογραφικά λάθη, έτσι με το παιχνίδι αυτό εξασκώ αυτή μου την αδυναμία. Ένα άλλο παιχνίδι μου το libro d’oro βοηθά στην εξάσκηση της μνήμης, τα monster-άκια βοηθάνε τα παιδιά στην εξάσκηση αριθμητικών πράξεων. Όλα τα παιχνίδια μου προσπαθώ να μην είναι απλά ένα ακόμα παιχνίδι διασκέδασης άλλα να έχουν εκπαιδευτική προσέγγιση.
Έχεις κάποιον που συνηθίζεις να συμβουλεύεσαι για τα παιχνίδια που φτιάχνεις; Τα παιδιά σου παίζουν κάποιον ρόλο στη δημιουργία αυτή;
Έχω τους σημαντικούς μου ανθρώπους, αυτούς που μπορώ να εμπιστευτώ και να ακούσω. Αυτοί που παίζουν και στη ζωή μου πολύ σημαντικό ρόλο.
Τα παιδιά μου είναι οι πιο θερμοί υποστηρικτές μου και η κινητήριος δύναμη μου. Για παράδειγμα, τα monster-ακια φτιάχτηκαν, σχεδιάστηκαν από την κόρη μου στην περίοδο της καραντίνας. Τα περισσότερα παιχνίδια τα πήρε μαζί της στο σχολείο και αφιέρωσαν με την τάξη της χρόνο για να τα παίξουν παρέα. Τα παιδιά είναι αυστηροί κριτές και αυτό με βοηθάει στο να εξελίσσω ένα παιχνίδι προς τα καλύτερο.
Η δημιουργία επιτραπέζιων παιχνιδιών είναι η αποκλειστική σου επαγγελματική δραστηριότητα;
Τον τελευταίο χρόνο έχω τη miniatoura, ένα παιδικό βιβλιοπωλείο και concept store. Εκεί είναι το αρχηγείο μου θα έλεγα, εκεί δημιουργώ και φυσικά διαθέτω τα παιχνίδια μου. Η δημιουργία των επιτραπέζιων δε θα σταματήσει να είναι προτεραιότητα για μένα γιατί είναι κάτι που αγαπάω πολύ και δε θέλω να σταματήσω να το κάνω.
Πού μπορούμε να βρούμε τα παιχνίδια σου;
Τα παιχνίδια μου μπορείτε να τα βρείτε στη σελίδα μου στο ίντερνετ prototypingames.com στο κατάστημα miniatoura, Αυγερινού 10 στην πλατεία Άθωνος και στο e-shop miniatoura shop καθώς και σε εξουσιοδοτημένα καταστήματα όπως ο Ιανός, ο Μαλλιάρης Παιδεία, το Rockinwood και ο Πλους στην Κέρκυρα.
Τι σχέδια έχεις για το μέλλον;
Στο μέλλον θέλω και εύχομαι να εκδώσω όσα περισσότερα παιχνίδια μπορώ. Ενώ, με ενδιαφέρει πάρα πολύ να αναπτύξω την ιδέα ενός custom game για άτομα που θέλουν να φτιάξουν ένα παιχνίδι εξατομικευμένο.
Για παράδειγμα, να μπορώ να φτιάχνω με τη συνεργασία του γονέα ή του εκπαιδευτικού ένα παιχνίδι μόνο για το παιδί τους. Με τους χαρακτήρες ή τις φωτογραφίες αποκλειστικά δικές τους, έτσι ώστε το παιχνίδι να μην είναι ένα απλό παιχνίδι άλλα δημιουργία δική τους. Με αυτό τον τρόπο και ο γονέας ή ο εκπαιδευτικός θα έχουν ένα εξατομικευμένο επιτραπέζιο σύμφωνα με τις ανάγκες που θέλουν να καλύψουν. Αλλά και ένα παιδί μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα νοιώσει τη χαρά της δημιουργίας καθώς θα συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη του.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα monster-άκια, ένα μαθηματικό παιχνίδι εξάσκησης των τεσσάρων πράξεων που σχεδιάσαμε με την κόρη μου όταν ήταν 7 ετών. Η ιδέα ξεκίνησε στην προσπάθεια μου να καλύψω τις μαθησιακές της ανάγκες. Ώστε να εξασκηθεί στις μαθηματικές πράξεις με έναν τρόπο διασκεδαστικό. Έτσι για την υλοποίηση του συνεργαστήκαμε, η ίδια δημιούργησε τους χαρακτήρες έθεσε τους κανόνες της και προέκυψε αυτό το υπέροχο παιχνίδι.
Γιώργο αυτό ήταν. Σε ευχαριστώ πολύ σου εύχομαι καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις και θα ήθελα αυτή τη συνέντευξη να την κλείσουμε όπως εσύ θα ήθελες.
Και εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να σ ευχαριστήσω για αυτήν τη συνέντευξη. Θα ήθελα να ευχηθώ σ΄ όλους να έχουμε πάνω απ όλα την υγεία μας αλλά και περισσότερη ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους γύρω μας. Να θυμόμαστε πως τίποτα σ αυτήν τη ζωή δεν είναι δεδομένο. Kαμία φορά ας βάζουμε για λίγο τον εαυτό μας, έστω και για μια στιγμή, στη θέση του άλλου. Με την ελπίδα να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Miniatoura
Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του Γ. Δεληγιάννη.