Συνέντευξη με το γιο του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ηλυσιακού και του Εθνικού Πειραιώς, Γεώργιου Κονταξή.
Συνάντησα τον Χαράλαμπο (Μπάμπη) Κονταξή, γιο του Γεώργιου Κονταξή, ο οποίος ήταν από τους πιο αξιόλογους ποδοσφαιριστές, και προπονητές, που αγωνίστηκαν στα Ελληνικά γήπεδα, και έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2023.
Ο Γεώργιος Κονταξής (6 Οκτωβρίου 1947 – 18 Αυγούστου 2023) ξεκίνησε την καριέρα του με τα χρώματα του Ηλυσιακού, ενώ αγωνίστηκε αρκετά χρόνια στην Α’ Εθνική (1968 – 1975), με τον Εθνικό Πειραιώς. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Εθνικό, η ομάδα (τη σεζόν 1974 – 1975) είχε τερματίσει στην 3η θέση, κάτω από τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ (1η και 2η θέση αντίστοιχα). Το 1975 πήρε μεταγραφή στον Παναιτωλικό, όπου αγωνίστηκε εκεί για τρεις σεζόν.
Τη σεζόν 1978 – 1979, πήρε μεταγραφή στον Αθηναϊκό, με τον οποίο στέφθηκε πρωταθλητής στην Α’ Αθηνών, τερματίζοντας αήττητοι μετά από 38 αγώνες, και 13 βαθμούς διαφορά από τον 2ο.
Στη συνέχεια, επέστρεψε στον Ηλυσιακό, στον οποίο αποτέλεσε από τους πιο αξιόλογους παίχτες της ομάδας. Με τα χρώματα του Ηλυσιακού, κέρδισε, ως προπονητής, την άνοδο στη Γ’ Εθνική το 1989, με βασικούς παίχτες από τα Ιλίσια.
Αγωνίστηκε, επίσης, και με το χρώμα της Εθνικής Ελπίδων, λαμβάνοντας μέρος, και σε έναν αγώνα της Εθνικής με την Ιταλία.
Μετά τον Ηλυσιακό, ο Γεώργιος Κονταξής κάθισε και στον πάγκο της ομάδα της Ρόδου, της Τριγλίας Ραφήνας, του Π.Ο.Ψ Ψυχικού, και του Απόλλων Χαλανδρίου.
Ο γιος του μου ανέφερε άγνωστες λεπτομέρειες της ζωής του πατέρα του, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο MAXMAG!
Επιμέλεια συνέντευξης: Βασίλης Αλεξίου.
Ήθελε να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο;
Ο πατέρας μου ήταν αριστεροπόδαρος. Μου πέταξε τη μπάλα, και την κλώτσησα με το δεξί. “Δε παίζει μπάλα το παιδί” είπε (γέλια).
Δεν είχα, όμως, και την τάση.
Εκείνος πως ξεκίνησε την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο;
Του άρεσε από μικρός, και έπαιζε από μικρός. Πήγαινε με τα πόδια από τα Κουπόνια (σσ: τα σημερινά Ιλίσια), όπου κατοικούσε, και πήγαινε στη Λεωφόρο για να παίξει.
Οι γονείς του υποστήριξαν την απόφαση του;
Ο πατέρας του ήταν κατηγορηματικά εναντίον της μπάλας, και είχε φάει πολύ ξύλο για να μην ασχοληθεί. Είχε κατέβει πιτσιρικάς στη Λεωφόρο με τα πόδια, και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, πάει η μπάλα στο κόρνερ, και είδε μια μαγκούρα και δύο πόδια. Ήταν ο μπαρμπά- Χαράλαμπος, ο παππούς μου, που είχε πάει να τον πάρει από το γήπεδο.
Αν δεν είχε πεθάνει νέος ο παππούς, δε θα είχε παίξει ποτέ ποδόσφαιρο ο πατέρας μου.
Ποιο ήταν το νούμερο της φανέλας του;
Αγωνιζόταν με τον αριθμό 11 στη φανέλα του, ως αριστερός εξτρέμ.
Είχε μετανιώσει για την απόφαση να παίξει ποδόσφαιρο; Είχε κάποιο παράπονο;
Όχι, δεν είχε μετανιώσει. Είχε, όμως, ένα μεγάλο παράπονο, διότι δεν έπαιξε στον Παναθηναϊκό. Είχαν γίνει συζητήσεις, αλλά δεν τα βρήκανε τελικά.
Σου είχε διηγηθεί κανένα αστείο περιστατικό από αγώνα;
Είχε πάει στην Κρήτη για έναν αγώνα, και μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο, είδε οπαδούς με πανό. Τον φυγάδευσαν φορώντας καπέλο και πατερίτσες.
Δεν έπαιξε στον αγώνα, αλλά αντίθετα, τον παρακολούθησε από τις κερκίδες, παρέα με τις πατερίτσες του.
Μετά την απόσυρση από την ενεργό δράση, ασχολήθηκε με την προπονητική.
Διετέλεσε προπονητής της ομάδας του Ηλυσιακού, και των ομάδων της Ρόδου, της Τριγλίας Ραφήνας, του Π.Ο.Ψ Ψυχικού, και του Απόλλωνα Χαλανδρίου.
Είχε προπονήσει τον Μάκη Αγγελίνα, συνεργάτη στο επιτελείο του Γιώργου Δώνη, και τον Γιώργο Σουρλή, προπονητή στο Αιγάλεω, που τον είχε σαν γιο του, και που ο Σουρλής τον φώναζε δάσκαλο!
Θεωρούσε ότι είχε αλλάξει το ποδόσφαιρο στις μέρες μας; Ποια ήταν η γνώμη του για το επίπεδο των σημερινών ποδοσφαιριστών;
Φυσικά! Πίστευε ότι τώρα δουλεύουν ταχύτητα, ενώ τότε δούλευαν δύναμη. Τώρα δουλεύουν ταχύτητα, τρέχουν με τη μπάλα πάνω – κάτω. Τότε έπαιρνες μπάλα και σούταρες!
Ο Μπάγεβιτς είχε πει πως: “Αν δε σουτάρεις 20 φορές, δε θα βάλεις δύο γκολ”.
Η γνώμη του ήταν πως οι παίχτες τώρα δεν έχουν τον τσαμπουκά των παλιών παιχτών.
Εκείνη την εποχή, το να είσαι ποδοσφαιριστής, ήταν πολύ glamorous. Αλήθεια, τον κυνηγούσαν οι γυναίκες; Του άρεσε η νυχτερινή ζωή;
Ναι! Εκτός από το ποδόσφαιρο, του άρεσαν πολύ τα μπουζούκια! Πήγαινε πολύ συχνά στα μπουζούκια.
Έκανε πολύ παρέα με τον Μητροπάνο και τον Κελεσίδη. Τριάδα – φωτιά! Κερνούσε όλους τους φίλους του!
Επίσης, οδηγούσε ένα Mini Cooper, στο οποίο του άρεσε να του αλλάζει χρώμα! Κάθε βδομάδα και άλλο χρώμα! Ανάλογα με το κουστούμι που άλλαζε, άλλαζε και το χρώμα του αυτοκινήτου.
Εκτός, όμως, από το ποδόσφαιρο και τη νυχτερινή ζωή, λάτρευε και την οικογένεια του. Βοηθούσε τις αδερφές του και τη μητέρα του, ειδικά μετά το θάνατο του πατέρα του.
Το 2010 έφυγε από τη ζωή η μητέρα μου, και δεν ασχολήθηκε ξανά με το ποδόσφαιρο.